• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Torkade äppelringar blir höstens snacks

september 9, 2011 by Johan Hedberg 3 Comments

Äpplen i drivor – vad göra?

Som vanligt när det är höst står man med högar av äpplen och en frys som sakta fylls upp av pajer, muffins, äppeldryck och vad det blir man svänger ihop i sina desperata försök att inte behöva skänka lastbilslass till bortskämda rådjur.

När det sen blir vinter och den sista lådan i källaren står tom ångrar man sig som vanligt att man inte gjorde något smart med dem, något lättillgängligt och något som alla gillar. I år ska inte bli ett sånt år.

Vad göra? Jo, varför inte testa sjuttiotalsklassikern Torkade Äppelskivor?

Jag gjorde en jätteladdning förra helgen och nu har jag konstant knaprat i mig skiva efter skiva, till frukost, mellanmål eller generellt när sötsuget sätter in. Smaken inte bara bevaras, utan koncentreras i varenda skiva och det som gör varje sort unik blir här ännu tydligare.

Svårighetsgraden för att lyckas med dem är nästan löjligt låg. Det krävs ungefär samma skills som att plocka dem från marken. Sen är bara frågan hur man vill ha dem – sega eller helt torra. Den förstnämnda varianten passar bäst som snacks medan de knastertorra blandas ner i müslin.

Hur går man då till väga?

Skala ett gäng äpplen. Kärna ur ordentligt och skiva sedan i cirka 2-3 mm tjocka skivor.
Antingen lägger man dem sen på ett galler, stoppar in långt ner i ugnen på 100 grader med skaftet av en sked vid ugnsluckan så att det bildas en liten glipa. Sen är det bara att vänta tills de har perfekt konsistens. Bästa är att stoppa in dem tidigt på kvällen och sen stänga av ugnen när man går och lägger sig. Bara att sköra på morgonen.

Alternativ två är lite mysigare men tar längre tid – trä upp skivorna på ett snöre och häng nånstans där de får vara ifred. Gärna vid ett fönster så de får lite sol på sig. Problemet här är att det lätt blir så att man går och nallar av dem under hela torkningsprocessen.

Och tycker man det blir väldigt mycket äppelskivor att förvara kan man alltid trycka ner några av dem i romtopfen…

Filed Under: Superfood, Sylta, safta, konservera Tagged With: äpplen, frukt, höst, snacks, torka

Previous Post: « Mazariner
Next Post: Veckans länkkärlek v 36 »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme