Smör hemgjort

Smör – hemgjort, äkta, härligt smör

Smör hemgjort

Smör, så enkelt och så himla gott

Min relation till smör är som följer: Jag gillar smör. Jag bakar med smör, jag har smör på färskpotatisen, jag vill ha smör på en bit rykande nybakat bröd och jag förväntar mig att få smör när jag äter på en restaurang.

Margarin är ett otyg på så många olika sätt men framför allt är det för mig helt oförstående varför man vill betala samma peng för något som är framtaget att vara ett substitut till det dyra smöret på 1800-talet. Jag säger det igen – på 1800-talet! Seriöst, vad är det för fel på oss konsumenter ibland? Eller vänta, nu känner jag att jag blev lite hetsig. Vi försöker med ett lite mer pedagogiskt upplägg:

Varför använder man margarin? Är det för att det är billigare? För visst, det är det. Men köper man det för att få något som är som smör och inte kostar lika mycket? Till exempel Garants margarin består i princip av oljor som man fått att hårdna, vasslepulver, smörsmak och lite emulgeringsmedel. Typ så. Japp, det är billigare än smör, men stå då för tusan inte och känn dig så himla rätt för att allt annat du köper är närproducerat och fritt från tillsatser.

Sen har vi det där med smaken. Äter jag på en restaurang – och jag bryr mig inte om det är ett trestjärnigt fancy-pancy-ställe eller det där schaviga stället nere på hörnet med tafatta försök till cancerframkallande pizzeria-tar-steget-till-kackerlacks-bistro-mat – det är aldrig ok att servera Lätta till brödet. Jag skyr det som pesten. Det är inte bara ett hån mot kunderna att tro att alla vill ha ett uselt substitut för smör (skippa det helt istället då), det är som att ge mig ett långfinger i ansiktet när det inte ens finns riktigt smör i utbudet eftersom det är så oooooerhört lite man använder på en smörgås och varför ska man då kompromissa med smaken?

Just det här med att bli serverad annat än smör till smörgåsar är sånt som jag skulle kunna dra ut på korståg mot. Om man som restaurang serverar mat så ska man vara stolt över den, annars så begår man en form av bedrägeri mot kunderna (vi är inte nöjda med det här, men ät och betala nu är du snäll). Alltså är det man har i och till maten viktigt – right? Hur kan man då servera Lätta? Vem tycker i ärlighetens namn att det är gott?

Så har vi det här med matlagningen. Stek i margarin och det blir stekt. Stek i smör och det får smak, färg och doft likt inget annat. Nån som provat Skirat Margarin till fisken nyligen? Anyone? Inte det, nej. Funderat på varför? Jo, för att det är skräp.

Slutligen, när det kommer till bakning så använder man smör. S-m-ö-r. Ska man göra något som smakar ljuvligt så finns det väl inget skäl till att inte använda det som gör att allt blir så himla gott?

Men varför då envisas med att göra eget smör? Förklaringen är enkel – för att det går och för att det blir så gott. Ärligt talat har jag inte gjort det tidigare. Funderat ett bra tag på att testa, men det har inte blivit av. Jag har varit så nöjd med Valios smör när det kommer till bakandet och ibland slagit till på något mer exklusivt smör när det vankats fin-bröd. Nu var dock tiden kommen för att prova ett eget smör.

Använd en grädde med 40% fetthalt och se till att den är så färsk som möjligt. Det underlättar även om den är kylskåskall.
Saltet jag hade i är ett finkornigt havssalt som fördelas bra och ger en mycket behaglig smak. Mängden salt är så klart högst personlig, se min mängd som ett bra riktmärke till att börja med.


Smör

Tid: 15 minuter  

 • 5 dl vispgrädde
 • <

 • 2 g (1/4 tsk) salt
 1. Antingen häller man vispgrädden i en skål och vispar med en elvisp eller så använder man en hushållsassistent eller Kitchen Aid med visptillbehöret.
 2. När man vispar blir det först vispgrädde, därefter övervispad grädde och därefter en grynig massa. Fortsätt vispa.
 3. Nu kan man börja fundera på om det är något som är fel. I flera minuter händer absolut ingenting. Sen händer allt.
 4. Helt plötsligt börjar massan separeras och kärnmjölken frigörs som en vattenliknande vätska. Häll av vätskan och vispa ett tag till för att säkerställa att all vätska frigjorts.
 5. Det kan här vara en idé att badda smöret en aning för att få bort den absolut sista ytvätskan, men det är inget krav.
 6. Vispa i salt efter smak. Prova dig fram försiktigt. Även om det är gott med salt i smör vill man inte att det blir för mycket.
 7. Lägg smöret i en fin skål eller slå in i lite papper och lägg in i kylen. Klarar sig en vecka utan problem. Ta fram en stund innan det ska användas så det får mjukna lite.

 

 • Margaretha Hagman

  Hur mkt smör fick du ut av 5 dl grädde ?

 • Lenastyfberg

  Härligt Johan….jag sitter o småler när jag läser….margarin ÄR idioti !!

 • Karin Margareta

  Såg Jamie Oliver göra eget smör häromdagen och blev redan då inspirerad så denna veckan sker det 😉 Har inte använt margarin på flera år få jag anser det vara ett rent gift!!

 • Majdor Segerström

  En gåta från min uppväxt i Älvsbyn ,Norrbotten

  Det rivel och ravel
  nedanför jungfruns navel

  Kommer inte ihåg om det var någon fortsättning,, men jungfrun kärnar smör
  Ni minns väl de gamla smörkärnorna,,

  Jag håller med Dig att hemgjort smör är gott,, lite saltflingor i det
  och få detta smör med en nykokt palt är himmelskt,

  Idag behövs inte margarinet, klart att det är billigare att baka av det kan inte förnekas,,
  men har man smör och en bra olja så behövs inte mer,,

 • När jag ger mina vänner mattips så brukar jag alltid avsluta med frasen: ”och så inget jävla margarin”.

 • Matochglass

  Åh vad bra, tack – jag tänker inte ens på att man kan göra eget smör. Måste prova det. Jag köper bara smör också. Det Ska vara riktigt!!

 • Amy’s piece of cake

  Vilket bra inlägg. Här är det också bara smör som gäller!

 • Julia

  Hej Johan! Har precis upptäckt din blogg och redan fått massor med roliga tips. Hemgjort smör blir ju kanongiot – och inte blir det sämre av att smaksättas med hemodlade kryddor:) Men vad gör du med kärnmjölken som blir över efter smörvispandet?
  Mvh Julia

 • Elle

  Jag har provat några gånger och visst blir det gott. Undrar varför jag inte gör det oftare och skyller på: hinner inte. Egentligen tar det inte alls lång tid… tack för påminnelsen att återgå till den naturliga källan.

 • Kebabbert

  Margarin görs på palmolja. Det tvättas med grymma kemikalier som inte är bra för oss. Sedan kommer det i stora tankbåtar till fabriken. Om du blandar i färg, så får du målarfärg. Eller så kan du göra margarin av massan. Eller tvål. Eller… Tja, man bör inte äta skiten i alla fall.

  • bengan

   Du är oinsatt. Rapsolja,kokosfett,mjölk,äggula,morotsjuice,salt och citron. Där har du hemlagat och gott margarin. Du läser en artikel om hemlagat smör och kontrar med en kommentar om ett industriframställt margarin. Sorgligt.

 • Oliver

  Kul sida!
  Älskar själv smör och letar alltid efter något nytt att köpa. Tyvärr är ju sverige lite av ett uland när det gäller smör..
  Har du testat hur länge det håller? Själv kör jag sedan många år tillbaka med smör som jag har stående i en glasbytta i köket. Har aldrig råkat ut för att det blivit härsket.

 • Pingback: Margarin - NEJ! - pimli.se()

 • Pål

  anledning till margarinanvändningen heter fettskräck. Fettskräcken är ett resultat av dålig forskning på 60-talet som livsmedelsindustrin inte var sen att utnyttja. Det är alltså inte bara äckligt med margarin, det är onyttigt också. Inte nog med det: smör är nyttigt för oss. Läs mer här:

  http://www.kostdoktorn.se/rubriker-hela-varlden-radslan-fett-var-ett-misstag-fran-forsta-borjan

  Älska smör

 • Love Nilsson

  Hej
  Vad lätt och gott
  Jag undviker salt för är njursjuk
  Och sjukpensionär vänder på varje krona
  Jag köper ekologisk grädde
  Hur länge håller detta smöret lagt i en liten glaslåda istället för plastlådor idag?
  Försöker leva så mycket som möjligt miljövänlig
  Idag köper allt ekologisk
  Läkarna tror blivit sjuk av maten bekämpningsmedel i maten kan gjort blev njursjuk

  • Heidi Whelan

   Använd näsan. Den berättar när det börjar härskna. 🙂