Kvitten marmelad recept 2

Kvittenmarmelad

Kvitten marmelad recept 2

Det här är en lustig liten frukt

När jag var liten fick vi ofta kvittenmarmelad när vi hälsade på kusinerna i Tyskland. Där på en strandtomt vid Bodensjön serverades det färskt bröd med riktigt smör och så den här väldigt spännande frukten ihopkokad till en slät marmelad. Gissa hur lycklig jag blev när jag hittade dem i en butik för ett tag sen!

Kvitten är ett lövträd som tillhör rosfamiljen men som bär äppleliknande frukter. Inte så goda att äta som de är, men man kan göra mycket roligt med dem. Hemma i köket står just nu en burk med vad som ska bli kvittensirap, men mer om det lite längre fram.

De fick gå ihop sig med några Åkerö-äpplen i grytan vilket så här i efterhand känns helt rätt. Kunde kanske även testat Discovery för att få lite mer färg på slutresultatet.

Av de två burkar som det här blev ska en ätas i vinter. Den andra tas fram till sommaren, när vi äter frukost på landet och drömmer oss bort till ljudet av vågorna från Tysklands enda riktiga sjö och doften av nyrostat tyskt bröd i alla dess former.

Kvittenmarmelad

Tid: Mindre än en timmes jobb från start till mål

 • 500 g rosenkvitten
 • 300 g äpplen
 • 1 dl vatten
 • 300 – 400 g socker
 • 1/2 citron
 1. Skölj och klyfta kvitten-frukterna och skrapa ur kärnorna.
 2. Skala äpplena, kärna ur och dela i klyftor.
 3. Lägg frukten i en tjockbottnad kastrull och tillsätt vatten, strösocker och citron.
 4. Koka upp och låt koka under lock tills frukten är mjuk.
 5. Ta av locket och låt det fortsätta puttra tills den når över 100 grader och blivit trög i konsistensen.
 6. Häll upp på väl rengjorda burkar och ställ svalt.
 • Anna B

  Men var får man tag på kvitten? Brukar köpa med mig kvittenmarmelad från Schweiz när jag hälsat min syster, men det är ju liksom inte varje helg.

  • Jag hittade det faktiskt på Kvantum på Gränby Centrum i Uppsala. Klart uppskattat!

   • Anna B

    Helt klart lite för långt att åka från Linköping :-). Får leta på hemmaplan istället.

 • Linda Oennby

  Hej Johan!

  Har du även provat kvitten dvs inte rosen-kvitten? De som är gula och ludna och är ingrediensen i den röd/rosa marmeladen folk köper i mataffären?

  Jag drog ut råsaften från våra rosenkvitten att använda som citron-alternativ förra året, men har aldrig tänkt på att man även kan använda denna något sura rosenkvitten till marmelad. Det ska jag prova!

  Tack för tipset

  • Tyvärr har jag inte provat vanliga kvitten än. Mest på grund av att jag inte hittat några att köpa eller plocka. (tips mottages tacksamt 🙂 ) Däremot åt jag marmelad som den du beskriver för ett par år sen och det är en underbar upplevelse.