Chokladfrosting

Världens godaste chokladfrosting till tårtor

Chokladfrosting rund

Det här är en frosting att skriva hem om

Jag har några recept som jag är extra stolt över. Såna som jag använder ganska ofta och som levererar varje gång. Det här är ett sånt.

När det ska göras tårta kan man så klart täcka den med bara grädde för den där sommartårtan vi alla älskar eller så gör man något som passar extra bra när det är lite kyligare ute – en ordentligt chokladtårta. Då använder jag nästan alltid den här frostingen eller så låter jag en lös ganache rinna ner över tårtan för ett jämnt, glansigt utseende.

Frostingen funkar även fantastiskt bra till rulltårtor, cupcakes eller liknande bakverk. För en lite vuxnare smak är det inte fel alls att tillsätta en skvätt mörk och god rom.

Det här är ett recept som finns med i min bok ’Smör – Kärna, bryna, baka’ och som du kan förhandsbeställa här. Gör du det får du den till ett riktigt bra pris och så skickar jag dig hela boken som PDF i samma sekund som den går iväg till tryckeriet.

Bilden är tagen av Ulrika Ekblom som fotat alla bilder i boken och som om jag fick bestämma skulle ta varenda bild åt mig framöver.

 

Chokladfrosting

Tid: Runt 10 min arbete

 • 1/2 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
 • 250 g mörk och god choklad (Valrhona Caraibe är suveränt till den här)
 • 300 g rumstempererat smör
 • 200 g (3 1/4 dl) florsocker
 • 50 g (1 1/4 dl) kakao
 • 100 g (1 dl) vispgrädde
 • 1 g (1 krm) salt
 1. Dela och skrapa ur vaniljstången.
 2. Smält chokladen över vattenbad eller i microvågsugnen och låt svalna.
 3. Vispa smör och florsocker riktigt fluffigt. Smaka av. Man ska inte kunna känna några florsockerkorn. Gör man det vispar man ett tag till. Det kan också bero på att smöret är för kallt. Låt i så fall allt stå framme ett tag och vispa sen vidare.
 4. Tillsätt vaniljskrapet, kakao och choklad. Vispa.
 5. Ha i grädde och salt. Vispa till slät smet. Låt gå ihop sig 10 minuter i kylen.
 6. Ta ut och använd. Den blir betydligt mycket fastare när den stått kallt ett tag.
 • Sandra Simonsson

  🙂 Måste testa.. men finns det någon sida som har blädderex tillgängligt så att man ser vad boken innehåller.. 🙂

  • Inte än, men jag skulle tro att det kommer upp på Bokus när det närmar sig release. Jag kommer också att publicera några av recepten här.

 • Maria

  Hej!
  Halkade in på din sida idag av en tillfällighet och är redan mer än imponerad! Flera av dina recept kommer att testas och jag kommer fortsätta följa dig!

  • Vad kul att höra! Det är bara att säga till om du har några frågor eller funderingar.

 • Kristin // The Chocolate Box

  Varje gång någon säger att ”det här är världens godaste!” så måste jag spara receptet.. Jag har en hel hög med ”världens godaste chocolate chip cookie” t.ex. Jag föreställer mig att jag någon gång ska baka alla de där kakorna och utse en vinnare.. Om det kommer ske nångång återstå att se 😉

 • Ann-Marie

  Smarrigt! Den kommer jag att testa till Farsdagstårtan.

 • Adrian

  Ser gott ut. Här skall bakas.

 • Hanna Nilsson

  Att hitta bra frostingrecept är verkligen en djungel. Många är alldeles för söta eller konstiga i konsistensen, så jag tackar och tar emot. Ska testas snarast!

 • Jenny

  Såg otroligt gott ut, det måste jag prova någon gång!

  http://citronerochmakaroner.blogg.se

 • Pingback: En chokladbomb med oreokakor, guldsmycken och finbestick |()

 • Pingback: Chokladbomb med guldsmycken och finbestick()

 • Emmelie

  Och receptet är taget ifrån leila lindholm kan ju vara bra och säga?

  • Nej, det är det inte. Jag har nu även googlat för att försöka hitta något liknande som hon gjort men hittar inget. Vilket recept är det som påminner om mitt?

   Värt att tänka på är att mitt recept inte på något sätt är kärnfysik. Det finns förmodligen tusentals som påminner om mitt även om proportionerna skiljer sig lite åt. I princip är de flesta frostingrecept baserade antingen på smör som det här eller färskost (philadelphia eller mascarpone). Sen tillsätter man smak (choklad och kakao + vanilj) och sötning. Vissa har i grädde för att få till konsistensen, andra inte. Lite så.

 • Erika

  Förlåt, men när ska grädden i?

  • Kolla punkt 5. Det ska i efter chokladen. Lycka till! 🙂

 • M

  Kan man ha frostingen i kylen över natten?

 • Rebecca

  ska grädden vispas innan den ska i med resten av ingredienserna?

 • mary

  jag gjorde denna idag och den blev supergod men sååååå mäktig och ska den bli så hård? eller gjorde jag nåt fel?

  • Ursäkta sent svar men den blir nästan hård efter ett tag. Det är för att den ska gå smidigt att skära men också för att den ska hålla formen även efter ett bra tag i rumstemperatur. Kul att du gillade den!