• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Sommartårta 3: Klassisk gräddtårta med jordgubbsmousse

juni 20, 2013 by Johan Hedberg 2 Comments

Tårtbotten recept

Vi avslutar kavalkaden med en riktig klassiker!

Jag vet att det var lite oortodoxt att inleda tårtveckan med två tårtor som inte är rena jordgubbstårtor (en chokladtårta och en försvenskad fraisier). Jag menar, det är ju ändå sommar och allt.

Det här är en så nära klassisk jordgubbstårta man kan komma men med skillnaden att ett av lagren är en jordgubbsmousse och inte mosade jordgubbar. Tårtan blir fluffigare, lättare att mäkta med och man kompromissar inte med jordgubbssmaken.

Gör den gärna dagen innan servering men avvakta med grädden till som tidigast någon timme innan den ska fram på bordet så den inte får en yta.
Smidigast är att jobba med en form, exempelvis ramen till en springform som man täcker med OH-plast på insidan. Då kan man bygga upp tårtan i formen utan risk för att den blir ojämn.

Även den här gjorde jag för reportaget i Upsala Nya Tidning som publicerades lördag 15 juni och som kan läsas i sin helhet här.

 

Jordgubbstårta

Tid: Cirka 1-2 timmar

  • 1 sats tårtbotten
  • 1 sats Créme Pâtissière (vaniljkräm)
  • 1/2 sats mousse från det här receptet men byt ut hallonen mot jordgubbar
  • Saft att pensla på tårtbotten (hallon-, fläder-, blåbär- eller jordgubbssaft passar bra)
  • 1 liter jordgubbar eller mer
  • Grädde till att täcka tårtan med
  1. Gör tårtbotten enligt receptet och dela den i tre delar.
  2. Gör moussen i en lika stor form som tårtan. Bäst är att göra den dagen innan och låta den stelna över natten i kylen. Se till att formen har plastfolie i botten så att man lätt kan förflytta moussen.
  3. Pensla bottenplattan av tårtbotten med saft. Skiva jordgubbar och lägg ett tunt lager på tårtbottnen. Placera skivan med mousse ovanpå jordgubbarna.
  4. På med ett lager tårtbotten och pensla med saft. Lägg på ett rikligt lager vaniljkräm och ställ gärna in i kylen en stund så det får stelna till.
  5. På med sista lagret tårtbotten och pensla även detta med saft. Bred ut grädde och täck därefter med önskad mängd jordgubbar.
  6. Jag brukar komplettera med lite syrén- och fläderblommor. Kanske en gnutta finrivet limeskal. Några blad harsyra är inte fel det heller.

 

Filed Under: Finfika, Jordgubbar, Tårta Tagged With: hallon, jordgubbar, midsommar, mousse, recept, tårta

Previous Post: « Vinresan till Italien
Next Post: Hur man får bort bananflugor »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme