Tårtbotten recept

Vi avslutar kavalkaden med en riktig klassiker!

Jag vet att det var lite oortodoxt att inleda tårtveckan med två tårtor som inte är rena jordgubbstårtor (en chokladtårta och en försvenskad fraisier). Jag menar, det är ju ändå sommar och allt.

Det här är en så nära klassisk jordgubbstårta man kan komma men med skillnaden att ett av lagren är en jordgubbsmousse och inte mosade jordgubbar. Tårtan blir fluffigare, lättare att mäkta med och man kompromissar inte med jordgubbssmaken.

Gör den gärna dagen innan servering men avvakta med grädden till som tidigast någon timme innan den ska fram på bordet så den inte får en yta.
Smidigast är att jobba med en form, exempelvis ramen till en springform som man täcker med OH-plast på insidan. Då kan man bygga upp tårtan i formen utan risk för att den blir ojämn.

Även den här gjorde jag för reportaget i Upsala Nya Tidning som publicerades lördag 15 juni och som kan läsas i sin helhet här.

 

Jordgubbstårta

Tid: Cirka 1-2 timmar

  1. Gör tårtbotten enligt receptet och dela den i tre delar.
  2. Gör moussen i en lika stor form som tårtan. Bäst är att göra den dagen innan och låta den stelna över natten i kylen. Se till att formen har plastfolie i botten så att man lätt kan förflytta moussen.
  3. Pensla bottenplattan av tårtbotten med saft. Skiva jordgubbar och lägg ett tunt lager på tårtbottnen. Placera skivan med mousse ovanpå jordgubbarna.
  4. På med ett lager tårtbotten och pensla med saft. Lägg på ett rikligt lager vaniljkräm och ställ gärna in i kylen en stund så det får stelna till.
  5. På med sista lagret tårtbotten och pensla även detta med saft. Bred ut grädde och täck därefter med önskad mängd jordgubbar.
  6. Jag brukar komplettera med lite syrén- och fläderblommor. Kanske en gnutta finrivet limeskal. Några blad harsyra är inte fel det heller.