Limoncello

Limoncello – som det ska smaka

Det här är må ta sin tid, men lita på mig att det är värt det

Bakgrunden till varför jag spenderat större delen av dagen tvättandes och skalandes låda efter låda med citroner går att spåra i mina kökshoarding-gener. En vän importerar fantastisk ekologisk citrusfrukt från Sicilien och förra året slog jag till på 90 kg. Kunde så klart inte vara sämre i år och ökade beställningen till modiga 150 kg. Igår mötte jag upp leveransbilen i Stockholm och lastade in 18 lådor i bilen. Lika delar mandariner, blodapelsiner och citroner.

Tack och lov var det mesta uppbokat av allsköns folk i min närhet så i slutändan stod jag med 20 kg mandariner, 10 kg blodapelsin och cirka 15 kg citroner. Det var då det verkliga arbetet började. Först ut var limoncellon.

Limoncello är kortfattat citronskal som fått ligga och dra i sprit för att sedan silas och spädas med sockerlag. Det är inte en massa citronjuice och det är väntan. Jag brukar inte klanka ner på andra recept, men jag kan ärligt talat inte förstå hur en enkel google-sökning renderar så många recept av välrenommerade kockar som är rena skämtet.

Det är förvisso ljuvligt gott med en lemonad på citronjuice som spetsats med lite starkvaror, men kalla det för sjutton inte limoncello.

Jag tänkte att vi skulle gå igenom ett antal viktiga punkter att tänka på för att få till den där limoncellon som andra bjuder hem tid på middag för, i hopp att du ska ha med dig några droppar som gåva. The mother of all limoncello.

– Använd bara ekologiska citroner eftersom du annars får en limoncello/besprutningsmedel-mix. Fundera inte ens på saken. Använd bara ekologiska citroner.
– Tvätta citronerna innan du skalar dem. Lägg dem i en skål med ljummet vatten några minuter och borsta dem därefter eller använd en Scotch-Brite svamp.
– Jag föredrar att använda vodka och då ett märke som inte är så oljigt. Kronvodka är i mina ögon bästa alternativet. Undvik om möjligt Smirnoff och Absolut även om det inte är en total dealbreaker.
– Smakämnena i citronskalet är alkohollösliga (på samma sätt som saffran) men det går inte över en natt. Låt den minst ligga och dra 30 dagar och helst 40-45 dagar.
– När man skalat citronerna står man med en massa frukter som hotar sprängas av all saft. Gör en god lemonad på dem.
– Somliga väljer att riva skalen på ett zestjärn typ Microplane. Det funkar också.
– Det är inte limoncello, men testa samma recept men med mandariner istället. Jo man tackar ja.
– Overkill: Sila den färdiga limoncellon i en SuperBag.

 

Limoncello
Tid: 30 dagar 
Mängd: 1 liter

 • 10 citroner (ekologiska!)
 • 700 ml vodka
 • 3 dl vatten
 • 3 dl strösocker
 1. Tvätta citronerna noga.
 2. Skala dem med en potatisskalare och se till att inte få med något av det vita. Du vill enbart ha det absolut yttersta, gula lagret.
 3. Diska en glasburk med tättslutande lock noga.
 4. Lägg i citronskalen i burken och häll över vodkan.
 5. Låt stå i rumstemperatur ett par dagar och flytta sen till ett skafferi, en någorlunda sval källare eller kanske en garderob. Skaka någon gång i veckan och låt stå minst 30 dagar, men gärna 50. Smaka av den efter 30 dagar för att följa utvecklingen.
 6. Koka upp vatten och socker, låt sjuda ett par minuter och ta sen av från värmen och låt svalna.
 7. Sila av limoncellon genom att hälla den genom ett durkslag eller en sil för att få bort alla skalbitar. Låt den därefter passera genom ett finmaskigt filter, exempelvis ett kaffefilter (som sköljts innan för att få bort papperssmaken).
 8. Blanda limoncellon med 3/4 av sockerlagen och smaka av. För syrlig? I med lite mer sockerlag. Här är det viktigt att du verkligen smakar dig fram.
 9. Häll upp på väl rengjord burk och ställ tillbaka i skafferiet/källaren/garderoben. Låt vila 30-50 dagar och häll därefter upp på flaska. Klarar sig en smärre evighet.
 • Kstina

  Kul! Jag är mycket förtjust i Limoncello och kommer absolut att prova detta recept. Funderar bara på varför Smirnoff och Absolut inte är klockrena till detta?

  • Var roligt att höra!
   Smirnoff och Absolut är lite mer oljiga än Kronvodka och det påverkar smaken. Skillnaden är marginell, men vill man ha en absolut perfekt Limoncello är det dumt att kompromissa med detaljerna 🙂
   (Ärligt talat så hade jag en flaska Smirnoff hemma som jag också använde till en batch eftersom det tog slut på Kronvodka)

   • Kstina

    Ok! Det är alltså perfektion som gäller… 😉 Helt rätt!
    Eftersom jag råkar jobba på Absolut så blir det Absolut. Dock upplever jag inte den som oljig utan som något mjukare i den initiala känslan – än många andra vodkor. Smirnoff Black däremot är ganska oljig…
    Nu ska här ciseleras!

    • Jan B

     Kstina, ursäkta men Absolut är allt utom mjuk i smaken! Absolut är världsstora pga av smart marknadsföring, men smakmässigt är det en riktigt dålig vodka..vilken budgetvodka som helst smakar bättre…

 • Henrik Forsbäck

  Kul! Detta är riktigt kanongott!
  Jag fick hjälpa till hos en tant i Modena som gjorde det på 95%-ig alkohol och lite mer sockerlag än ditt recept. Späddes till hälften tror jag och lite kortare lagringstid.
  Kan det vara så att den högre alkoholhalten tillåter en lite kortare lagringstid med skalen i?

  • Roger Algelid

   Finns en anledning till att sånt som vill bevaras läggs i sprit och då med så hög alkoholhalt som möjligt.Dvs, saker bevaras och urlakas INTE så vill du urlaka citronskalen(få smak) använd INTE 95%!

 • Pingback: Lördagsmys med foto | hello you.()

 • Karin L

  Kan säga att ditt första tips redan fallerar här i Thailand. Försök du hitta NÅGOT ekologiskt överhuvudtaget här i Thailand!!! Så för min del får det nog bli de citronerna jag hittar – för det är inte heller lätt att hitta citroner här 🙁 Så då är frågan ska jag strunta i att göra egen linoncello eller använda de (förmodade) besprutade citronerna jag kan hitta????

 • Jonas

  Hej, härlig artikel!! En italiensk vän till mig brukar göra Limoncello på liknande sätt. Den största skillnaden är att han låter det dra i italiensk 95% sprit. 1 del socker, 1 del vatten (sockerlag tillsammans) och 1 del sprit. Jag provade men tog lite mindre socker och mer vatten. Det blev bra!
  Ett annat tips från hans pappa är att utöver de ekologiska (självklart) citronerna använda 1 st apelsin. Detta för att få en lite annan rundning på smaken.

  Förra veckan provade jag, hos samma vän, en annan dryck med motsvarande tillverkningsmetod men med annan råvara: basilika! Det var faktiskt inte alls dumt.
  Kul blogg!

 • Henrik Nyberg

  Hej! Detta hade ju kunnat bli en lysande julklapp. Har dock en kort fundering. Du skriver att tiden är 30 dagar. Men om jag förstår dig rätt så är det alltså först 30 dagar där vodka och citronskal lagras och sen 30 nya dagar när man mixat det med sockerlagen. Alltså totalt 60 dagar? Skulle vara härligt med svar så jag vet om jag kommer hinna färdigt innan jul 🙂 Tack på förhand

 • daniele

  skulle man kunna göra en limoncello på ingefära istället för citron?

 • Andy

  Testade detta receptet. Följde alla steg till punkt och pricka men det smakar fruktansvärt!
  När allt hade stått och gottat till sig i 40 dagar och jag skulle hälla på sockerlagen så började jag med att hälla på hälften så mycket sockerlag som rekommenderats av receptet. Smakade av och det var redan då alldeles för sött och gick knappt att dricka, dessutom så saknade den helt syrlighet. Ska försöka rädda det med citronsaft men att bara skalet ska räcka för att göra en limoncello anser jag är bullshit.

 • Nathalie Håkansson

  Hej! Jag undrar om din vän fortfarande importerar citroner? Skulle behöva ca 200 st.

  Vänligen,

  Nathalie

  • Petersen Mikael

   Jag beställde på crowdfarming. 30euro för 5kilo .. Perfekt
   Mikael