Minnen sen barnsben som väcks till liv
Min bästa kompis när jag var liten var typ världens lyckligaste i mina ögon. Hans pappa lagade ibland stuvade makaroner och falukorv som var ett barns dröm att äta. Ibland kokade han hemgjord kolasås till glassen som vi slevade i oss sittandes på deras trappa. Men störst av allt var att de hade Skogaholmslimpa.
För hemma hos mig var den mer eller mindre bannlyst. Det var inte det att mamma och pappa alltid bakade eget bröd utan snarare att det inte var någon som tyckte det var gott. Utom jag. Jag älskade färsk limpa med en skiva ost och ett glas kall O’boy till.
Vad hände då i samma ögonblick som jag flyttade hemifrån? Självklart gick jag loss på söta, industriframställda limpor som om det inte fanns någon morgondag.
Jag vet att det här är så oerhört fel att erkänna i dessa tider av Jag gör allt så mycket från grunden att jag odlar mitt eget vete, maler mjölet själv och gud förbjude att ha i annat än surdeg, men jag älskar att få hugga in på en limpa framställd på ett löpande band i en fabrik som variation till det hembakade.
Skogaholmslimpa, en skiva Pågenlimpa eller något annat klassiskt märke med ett sött bröd, fluffigt och så himla trevligt.
Omväxling förnöjer som man brukar säga.
Godast av de alla är ändå Sirapslimpan. Med ett lagom sött inkråm, en massa smak och yta som penslats med lite mörk sirap är den på gränsen till förförisk. Men bäst av allt – den är superenkel att baka själv och det går fort som attans att göra den.
Tips:
– Fördelen med fördegen är att brödet inte tar smak av jästen. Det kan låta bökigt men testa en gång så inser du fördelarna med metoden.
– Det ska verkligen vara mörk sirap i den. Fundera inte ens på att ta ljus, det ger inte alls samma smak.
– Gör dubbel sats och när du lagt degen i limpformarna ställer du in ett par i frysen. När du sen vill ha färskt bröd tar du fram en form, låter degen tina och jäsa (tar ett par, tre timmar) och gräddar därefter. Hemma bake-off är så sjukt underskattat.
– Våga experimentera med brödkryddorna. Grunden är lika delar anis, fänkål och kummin men man kan variera det där precis efter smak. Eller så skippar man dem helt – det blir gott ändå.
– Pomeransskal är gott även det att ha i. Antingen mortlar man ett torkat skal eller så sjuder man ett par i lite vatten, skrapar bort det vita från skalet och finhackar det sen.
– Men varför envisas jag med att skriva vikten på vätskan? Det är ju enkelt att mäta det i exakta deciliter. Jag vet, men poängen är att ställer man en bunke på vågen så är det bara att hälla i ingrediens efter ingrediens. Supersmidigt!
Sirapslimpa
Tid: 2 timmar
- 10 g jäst
- 500 g (5 dl) mjölk (gärna 3%-ig)
- 420 g (7 dl) vetemjöl special
- 360 g (6 dl) rågsikt
- 75 g rumstempererat smör
- 12 g (2 tsk) salt
- 140 g (1 dl) mörk sirap
- 1 1/2 msk brödkryddor (kan uteslutas)
- Sirap att pensla bröden med
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm mjölken till max 37 grader och slå över jästen. Rör tills den är helt löst.
- Häll i vetemjölet och kör degen i en hushållsassistent tills den blivit lite småseg men fortfarande väldigt lös. Det är viktigt att bearbeta den redan nu så glutenet arbetas fram. Har man ingen hushållsassistent funkar det med degkrokarna på elvispen. Täck bunken med plastfolie och ställ på en varm och behaglig plats.
- Låt jäsa till dubbel storlek, precis när den är på gränsen att sjunka ihop igen. Tar cirka 1-2 timmar beroende på temperatur.
- Tillsätt rågsikt, smör, salt, sirap och eventuella kryddor. Kör degen cirka 10 minuter på medelhastighet tills den är seg och man verkligen kan dra ut den till långa trådar.
- Täck återigen med plast och låt jäsa till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra två limpformar.
- Häll ut degen på ett mjölat bakbord och forma till två limpor. Lägg degen i de smörade formarna och täck med plastfolie. Låt jäsa till dubbel storlek (tar cirka 1 timme).
- Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter. Får den för mycket färg lägger man på lite folie. Innertemperaturen ska vara cirka 97 grader.
- Stjälp upp bröden och låt svalna på galler.
- Direkt när de kommer ut penslar man limporna med sirap som tunnats ut med en aning vatten.