Smorgastarta modern

Modern take på smörgåstårtor

En klassiker på nytt sätt

Pågen hörde av sig och undrade om jag ville ta fram ett par modernare varianter av smörgåstårta. Var inte direkt svårövertalad eftersom jag så länge jag kan minnas älskat det.

Smörgåstårta är oftast god men ibland kan det bli lite väl mycket allsköns blandning. Den kan också vara lite för tung och ha en kopiös mängd kött i och på sig. Känns inte helt modernt.

Hummus är gott och förhållandevis nyttigt. Ugnsbakad rotselleri är något man borde jag betydligt mycket mer (jag fick det första gången hos Mathias Dahlgren och blev helt kär i det). Här pratar vi billiga råvaror som är bra för kroppen och går snabbt att tillreda. Kan det bli bättre?

Revbensspjällen kan man byta ut mot pulled pork eller något annat kött man fått över från grillkvällen. En perfekt smörgåstårta till sensommarens rester.

Kolla den här filmen så ser du hur jag gör:

 

Smörgåstårta med hummus och kräm på ugnsbakad rotselleri och fetaost

Tid: 2 timmar + 30 minuter
Antal portioner: 4

  • 12 skivor Pågen Matilda Surdeg
  • 1 burk hummus (eller hemgjord)
  • 1 roselleri
  • 150 g feta
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl cream cheese
  • Blandade örter – spenat, mangold, späd blast av morötter och rödbetor
  • Persilja
  • Stor kapris
  • Tomater
  • Salt & peppar
  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Lägg rotsellerin på en plåt och sätt in i mitten av ugnen. Ugnsbaka i cirka 2 timmar tills den har mjuknat rakt igenom. Ta ut och låt svalna en stund.
  3. Skär ut 12 runda brödskivor med hjälp av en kakutstickare eller ett glas med smala kanter.
  4. Lägg ett rikligt lager hummus på 4 av skivorna. Toppa med örter.
  5. Placera en skiva bröd ovanpå örterna och tryck till lite försiktigt.
  6. Mosa rotsellerin och blanda med fetaosten och 1 dl crème fraiche till en grov kräm. Smaka av med salt och peppar. Bred på rikligt ovanpå översta brödlagret. Avsluta med en tredje brödskiva.
  7. Vispa samman 1 dl crème fraiche och 1 dl creame cheese. Bred ett lager utanpå smörgåstårtan.
  8. Finhacka persiljan och strö runt på nedre kanten.
  9. Toppa med skivad tomat och kapris.

 

Smörgåstårta med revbensspjäll

Tid: 30 minuter
Antal portioner: 4

  • 12 skivor Pågen Matilda Surdeg
  • 4 grillade revbensspjäll eller pulled pork
  • 1/2 + 1 dl majonnäs
  • 1 västeråsgurka (eller motsvarande mängd inlagd smörgåsgurka)
  • 1 dl ättika (16%)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 salladslök
  • 1 msk + 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk worchestershiresås
  • 1 dl cream cheese
  • Blandade örter – spenat, mangold, späd blast av morötter och rödbetor
  • Färska kryddörter (gärna salvia, basilika, timjan)
  • 1 rödlök
  • Salt & peppar
  1. Skiva gurkan tunt.
  2. Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna en aning och slå det över gurkan. Låt stå och dra någon timme.
  3. Skär av köttet från revbensspjällen och finfördela det med en gaffel. Blanda med 1/2 dl majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
  4. Finhacka gurka och salladslök och blanda med 1 dl majonnäs, 1 msk crème fraiche och worchestershiresåsen.
  5. Skär ut 12 runda brödskivor med hjälp av en kakutstickare eller ett glas med smala kanter.
  6. Lägg på ett frikostigt lager med köttröran på 4 brödskivor. Toppa med blandade örter.
  7. Lägg på ett lager bröd och tryck till lite lätt.
  8. Bred ut gurkröran på översta lagret och toppa med ett sista lager bröd.
  9. Vispa samman 1 dl crème fraiche och cream cheese. Bred ett tunt lager runt om och ovanpå tårtorna.
  10. Garnera med finhackade örter, en klick kött och lite rödlök.