Det är ju inte alltid man orkar vänta en natt eller två för att få gott bröd.
När jag får cravings rör det sig om timmar innan det slutar med att jag stillar behovet med något som jag och mina blodkärl senare får ångra.
Så därför tog jag det här receptet och gjorde om det lite så det passade mig bättre.


Ingredienser:
900 g vetemjöl special
120 g rågmjöl
600 g vatten, runt 20 grader varmt
360 g surdegsgrund
23 g salt


1.
Ner med allt mjöl och vattnet i assistenten. Körde på låg hastighet tills det precis blandat sig och blivit en deg. Inte en speciellt vacker deg, men trots allt en deg.Vetemedliterag1


2.
Låt den sen vila i 30 minuter. Det här kallas autolys och i princip innebär det att man gör minimalt med behandling i maskin för att istället låta glutenet utvecklas i lugn och ro.


3.
Inser när jag ska ha i saltet att jag i förvirringen inte hade i surdegen i steg 1. Får se det som ett experiment och har i den nu istället. Kör en minut till och låter den sen vila 30 minuter. Nu sker autolysen. Bra jobbat…


vetesurdegmedrag2
4.
Verkade funka bra till slut. Efter 30 minuter tillsatte jag saltet och körde cirka 4 minuter på medelsnabb hastighet. Tog upp en bit och drog i den och när spänsten var den rätt tyckte jag att den var klar.


vetesurdegmedrag3


5.
Ner med den i en plastbunke, på med olivolja och sen är det bara att vänta runt 50 minuter tills den ska vikas ihop.


vetesurdegmedrag4


6.
Uppvikt och redo för ytterligare jäsning. Jag tar tag i varje kant och drar ordentligt innan jag viker upp den.


vetesurdegmedrag5
7.
Efter cirka 2 1/2 timme är den färdigjäst. Ser inga bubblor vid ytan men den har växt betydligt. Stjälper upp den på bakbordet och delar den i 3 delar. Ner i jästkorgarna som jag preparerat med mängder av mjöl. Man kan inte ta för mycket här. Avskyr när det fastnar.
Lägger en handduk över och ställer över ugnen så de får massor av värme.


vetesurdegmedrag7


8.
2 timmar senare är de färdigjästa och fina. Ugnen står på 250 grader.
Tar ut en het plåt, lägger en bit bakplåtspapper på ena jäskorgen, en skärbräda ovanpå och vänder sen hela klabbet. Låter pappret glida över på plåten och lyfter av korgen. Ett par snabba snitt och in med hela rasket i ugnen. Har en plåt i botten som jag hystar in en halv deciliter vatten på för ångans skull.


Efter 10 minuter sänker jag värmen till 220 grader och 5 minuter senare öppnar jag och släpper ut ångan. Ytterligare 5 minuter senare stoppar jag i en köttermometer och när den visar runt 96-98 grader tar jag ut brödet.
Svalnar gör det bäst på ett galler.


vetesurdegmedrag9


Jag måste säga att jag är supernöjd med resultatet. Rågen gav brödet massor med smak, det är lagom segt och det finns en hel del ganska rejäla hål i det. Skorpan är helt sagolik!
Tyvärr blev det som jäste i en duk i en skål katastrof så i slutändan fick jag bara två limpor.
Det här blir det definitivt mer av.


Det verkar som att det var fler i familjen som gillade det.


Leon1