• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Sjukt god vetesurdeg med lite råg

april 28, 2009 by Johan Leave a Comment

Det är ju inte alltid man orkar vänta en natt eller två för att få gott bröd.
När jag får cravings rör det sig om timmar innan det slutar med att jag stillar behovet med något som jag och mina blodkärl senare får ångra.
Så därför tog jag det här receptet och gjorde om det lite så det passade mig bättre.


Ingredienser:
900 g vetemjöl special
120 g rågmjöl
600 g vatten, runt 20 grader varmt
360 g surdegsgrund
23 g salt


1.
Ner med allt mjöl och vattnet i assistenten. Körde på låg hastighet tills det precis blandat sig och blivit en deg. Inte en speciellt vacker deg, men trots allt en deg.



Vetemedliterag1


2.
Låt den sen vila i 30 minuter. Det här kallas autolys och i princip innebär det att man gör minimalt med behandling i maskin för att istället låta glutenet utvecklas i lugn och ro.


3.
Inser när jag ska ha i saltet att jag i förvirringen inte hade i surdegen i steg 1. Får se det som ett experiment och har i den nu istället. Kör en minut till och låter den sen vila 30 minuter. Nu sker autolysen. Bra jobbat…


vetesurdegmedrag2
4.
Verkade funka bra till slut. Efter 30 minuter tillsatte jag saltet och körde cirka 4 minuter på medelsnabb hastighet. Tog upp en bit och drog i den och när spänsten var den rätt tyckte jag att den var klar.


vetesurdegmedrag3


5.
Ner med den i en plastbunke, på med olivolja och sen är det bara att vänta runt 50 minuter tills den ska vikas ihop.


vetesurdegmedrag4


6.
Uppvikt och redo för ytterligare jäsning. Jag tar tag i varje kant och drar ordentligt innan jag viker upp den.


vetesurdegmedrag5
7.
Efter cirka 2 1/2 timme är den färdigjäst. Ser inga bubblor vid ytan men den har växt betydligt. Stjälper upp den på bakbordet och delar den i 3 delar. Ner i jästkorgarna som jag preparerat med mängder av mjöl. Man kan inte ta för mycket här. Avskyr när det fastnar.
Lägger en handduk över och ställer över ugnen så de får massor av värme.


vetesurdegmedrag7


8.
2 timmar senare är de färdigjästa och fina. Ugnen står på 250 grader.
Tar ut en het plåt, lägger en bit bakplåtspapper på ena jäskorgen, en skärbräda ovanpå och vänder sen hela klabbet. Låter pappret glida över på plåten och lyfter av korgen. Ett par snabba snitt och in med hela rasket i ugnen. Har en plåt i botten som jag hystar in en halv deciliter vatten på för ångans skull.


Efter 10 minuter sänker jag värmen till 220 grader och 5 minuter senare öppnar jag och släpper ut ångan. Ytterligare 5 minuter senare stoppar jag i en köttermometer och när den visar runt 96-98 grader tar jag ut brödet.
Svalnar gör det bäst på ett galler.


vetesurdegmedrag9


Jag måste säga att jag är supernöjd med resultatet. Rågen gav brödet massor med smak, det är lagom segt och det finns en hel del ganska rejäla hål i det. Skorpan är helt sagolik!
Tyvärr blev det som jäste i en duk i en skål katastrof så i slutändan fick jag bara två limpor.
Det här blir det definitivt mer av.


Det verkar som att det var fler i familjen som gillade det.


Leon1

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: Bröd, recept, Surdeg, vetesurdeg

Previous Post: « Vetesurdegen som tog över hemmet
Next Post: Kvällsbaket som spårade ur »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme