Det blir rackarns saftigt!


Jag fick för flera år sen ett recept av min mamma på frallor med keso i. Brödet håller sig saftigt betydligt längre och får en spännande smak, med en nyans av ost.
Tänkte att det borde gå att stoppa in keso i en surdeg också. Sagt och gjort – till verket!


Ingredienser
820 gram vetemjöl special
500 gram vatten (lite mer än tidigare, 40 grader)
8 gram jäst
260 gram av vetesurdegen
250 gram keso
30 gram salt


keso


1.
Kör alla ingredienserna utom saltet på låg hastighet i cirka 4 minuter, tills de är ordentligt blandade.


2.
Låt vila i 30 minuter


3.
I med saltet och kör 5 minuter till på stegrande hastighet. Mot slutet ska det gå på ganska hög fart. Degen blir väldigt lös. Jag var nästan lite orolig ett tag men man kan se att den börjar tråda sig och tar form när den körs så jag valde att inte tillsätta mer mjöl.


4.
Låt den jäsa ett par timmar. Jag lät den ligga kvar i bunken som den blandats i och höll koll så den växte till nästan dubbla storleken. Värme är som vanligt bra och eftersom vårsolen var på sitt bästa humör höll köket 24 grader vilket var alldeles lagom.


keso2


5.
Försiktigt hällde jag ut den på ett mjölat bakbord. Fortfarande orolig att den var på tok för lös delade jag den i två delar, vek ihop försiktigt (fanns rikligt med stora luftbubblor i den) och lade ner bitarna i jäskorgar som jag formligen vräkt ner mjöl i. Den senaste tiden har jag sluppit degar som fastnat och jag är övertygad om att enda skälet till det är att jag varit frikostig med mjölandet.


keso3


Så här mysigt kan det vara i jäskorgen. Notera som sagt allt mjöl.


keso4


6.
Efter en dryg timme hade de växt ordentligt och det var dags för ugnen.
250 grader stod den på och jag har en plåt i botten avsedd för en halv deciliter vatten, samt en plåt i mitten som hettats upp.


Lägger ett bakplåtspapper på jäskorgen och ovanpå det en skärbräda. Vänder hela paketet upp och ner och låter sen pappret med deg och korg glida över på plåten. Lyfter av korgen (fastnade inte den här gången heller!) och snittar den snabbt innan jag häller vatten på nedersta plåten och stänger ugnsluckan.


Efter 10 minuter skruvar jag ner till 220 grader och 5 minuter senare vädrar jag ut ångan och stoppar i en termometer. Det tar cirka 10 minuter till innan termometern visar runt 98 grader och därmed är brödet klart.


keso5


Så här fina blev de! Delade det ena brödet när det svalnat till hanterbar värme och doften var oerhört mysig – mild, lite osttoner och löften om massor med smak.
Lade dem under en handduk i väntan på att bli uppätna.


Summa sumarum – lyckat experiment. Ska bli intressant att se hur de är efter ett dygn.