• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Vetesurdegsbröd med keso

maj 5, 2009 by Johan 2 Comments

Det blir rackarns saftigt!


Jag fick för flera år sen ett recept av min mamma på frallor med keso i. Brödet håller sig saftigt betydligt längre och får en spännande smak, med en nyans av ost.
Tänkte att det borde gå att stoppa in keso i en surdeg också. Sagt och gjort – till verket!


Ingredienser
820 gram vetemjöl special
500 gram vatten (lite mer än tidigare, 40 grader)
8 gram jäst
260 gram av vetesurdegen
250 gram keso
30 gram salt


keso


1.
Kör alla ingredienserna utom saltet på låg hastighet i cirka 4 minuter, tills de är ordentligt blandade.


2.
Låt vila i 30 minuter


3.
I med saltet och kör 5 minuter till på stegrande hastighet. Mot slutet ska det gå på ganska hög fart. Degen blir väldigt lös. Jag var nästan lite orolig ett tag men man kan se att den börjar tråda sig och tar form när den körs så jag valde att inte tillsätta mer mjöl.


4.
Låt den jäsa ett par timmar. Jag lät den ligga kvar i bunken som den blandats i och höll koll så den växte till nästan dubbla storleken. Värme är som vanligt bra och eftersom vårsolen var på sitt bästa humör höll köket 24 grader vilket var alldeles lagom.


keso2


5.
Försiktigt hällde jag ut den på ett mjölat bakbord. Fortfarande orolig att den var på tok för lös delade jag den i två delar, vek ihop försiktigt (fanns rikligt med stora luftbubblor i den) och lade ner bitarna i jäskorgar som jag formligen vräkt ner mjöl i. Den senaste tiden har jag sluppit degar som fastnat och jag är övertygad om att enda skälet till det är att jag varit frikostig med mjölandet.


keso3


Så här mysigt kan det vara i jäskorgen. Notera som sagt allt mjöl.


keso4


6.
Efter en dryg timme hade de växt ordentligt och det var dags för ugnen.
250 grader stod den på och jag har en plåt i botten avsedd för en halv deciliter vatten, samt en plåt i mitten som hettats upp.


Lägger ett bakplåtspapper på jäskorgen och ovanpå det en skärbräda. Vänder hela paketet upp och ner och låter sen pappret med deg och korg glida över på plåten. Lyfter av korgen (fastnade inte den här gången heller!) och snittar den snabbt innan jag häller vatten på nedersta plåten och stänger ugnsluckan.


Efter 10 minuter skruvar jag ner till 220 grader och 5 minuter senare vädrar jag ut ångan och stoppar i en termometer. Det tar cirka 10 minuter till innan termometern visar runt 98 grader och därmed är brödet klart.


keso5


Så här fina blev de! Delade det ena brödet när det svalnat till hanterbar värme och doften var oerhört mysig – mild, lite osttoner och löften om massor med smak.
Lade dem under en handduk i väntan på att bli uppätna.


Summa sumarum – lyckat experiment. Ska bli intressant att se hur de är efter ett dygn.

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: Bröd, keso, recept, Surdeg, vetesurdeg

Previous Post: « Grillade grönsaker, salami och bondbönor
Next Post: Supersnabbt surdegsbröd »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme