• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Saffranspannacotta med tranbärsgelé

maj 11, 2009 by Johan 1 Comment

saffranspannacotta


Kan det här verkligen bli gott?


Drack tranbärsjuice för en vecka sen och kände att det fanns en svag nyans av saffran i eftersmaken. Kunde det vara så att kombinationen tranbär / saffran var en vinnare eller hade jag bara lurat mig själv?


Det fick bli ett första test i en pannacotta.


Innehåll:
200 gram vispgrädde
0,5 st vaniljstång
30 gram socker
0,75 st gelatinblad
0,25 gram saffran (en halv påse)


Gelé
100 gram tranbärsjuice
20 gram socker
1 gelatinblad


1.
Koka varsamt upp grädden och låt den sedan sjuda runt 12 minuter. Den ska bubbla, men inte koka hårt.


2.
Lägg ett längsgående snitt på vaniljstången och öppna den. Skrapa ur innehållet och lägg ner det tillsammans med stången i grädden. Ha samtidigt i sockret och rör om.


3.
Lägg ner gelatinbladet i ett glas med kallt vatten. När grädden sjudit klart tar du upp gelatinet, kramar ur det och lägger ner det i gräddblandningen samtidigt som du tar av det av spisen.


4.
Låt svalna ett par minuter och häll sen upp pannacottan i små glas eller formar (men de brukar krångla när man ska ta ut dem ur formarna, så jag struntar fullkomligt i det och gör med snygga glas istället).


5.
In med dem i kylen och låt stelna vilket tar cirka 3 timmar.


6.
Hetta upp tranbärsjuicen tillsammans med sockret och låt det sjuda några minuter samtidigt som du låter gelatinbladet mjukna i iskallt vatten. Krama sen ur det och lägg ner det i juicen samtidigt som du tar av det från plattan.


7.
Förhasta dig nu och allt är förstört. Låt juicen svalna. Inte bli kall, men absolut inte vara varm längre. Häll sedan försiktigt över den i glasen så att den bildar ett täcke ovanpå pannacottan som är cirka 3-4 millimeter tjockt.
Om juicen är varm så smälter pannacottan. Du kan gissa vad som händer då. Kom inte och säg att jag inte varnade dig.


8.
Låt stå kallt minst en timme och sen är det bara att servera!


Hur blev det här då?
Jo, jag vill inte verka övermodig, men jag och min provsmakare tyckte det blev så smarrigt att det kommer att få avsluta nästa bjudmiddag.
Pannacottan blev så klart absurdt krämig med lagom saffransmak – den tog inte över fullständigt utan släppte igenom vaniljen på ett föredömligt sätt. Kontrasten med tranbärsgelén var verkligen otippat bra men jag tror att jag nästa gång ska skippa sockret och bara köra tranbär för att få den syrlig och fräsch mot grädden.

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: pannacotta, recept, saffran, Sött, tranbär

Previous Post: « Granatäpplet – min nya wingman
Next Post: Haka på till Årsta Partihallar! »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme