• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Nattjästa vetesurdegslimpor

maj 18, 2009 by Johan Leave a Comment

Morgonlimpor


Man blev ju inte förbannad av purfärskt bröd till frukost.


För några dar sen gjorde jag ett nattjäst morgonbröd och kände mig superduktig av att få till ett gott bröd som inte krävde en massa bök på morgonen.


Men, i ärlighetens namn, det blev ju inte så mycket. Så jag tänkte att man kunde göra dem som limpor istället och med lite lämpliga ändringar.


Innehåll:
1060 gram vetemjöl special
800 gram vatten
380 gram vetesurdegsgrund
15 gram jäst
30 gram salt


1.
Blanda mjöl, vatten, vetesurdegsgrund och jäst i hushållsassistenten (om det är jobbigt utan i vanliga fall kan du glömma det med den här degen). Kör på låg hastighet till det blandats ordentligt.


2.
Låt vila i 20 minuter, i med saltet och kör sen 5-6 minuter till på medelhög hastighet.


3.
Häll över degen i en stor bunke som fått sina kanter ordentligt inoljade. Jag vet att många föredrar en neutral olja som exempelvis rapsolja, men jag vill ha lite mer smak så i med en god olivolja. Täck med en handduk och låt jäsa till dubbel storlek. I mitt fall tog det drygt två timmar.


4.
Under första timmens jäsande så tar jag som vanligt tag i den ungefär en gång var tjugonde minut och viker upp kanterna. Ju mer man drar i den desto segare blir brödet och eftersom jag vill ha det riktigt segt så drar jag ordentligt i den.


5.
När den jäst klart och är pösig och fin häller jag försiktigt ur den på ett mjölat bakbord. Den verkade lämplig att dela i tre lika stora delar, vika in kanterna på och sen lägga ner i ordentligt mjölade jäskorgar.


6.
In med alla korgarna i kylskåpet och låt vila över natten. Jag gjorde det här redan vid 18-tiden och problemet är att det var på tog för tidigt. När jag skulle grädda dem var de överjästa och sjönk ihop direkt när jag fick ur dem ur korgarna. Rådet är alltså att göra det här riktigt sent och sammanlagt låta dem tillbringa runt 8 timmar i kylen.


7.
Vaknade och satte ugnen på 250 grader. 275 grader vore så klart bättre, men jag har inte trimmat min ugn än så jag får nöja mig med den lägre temperaturen.


fardigjast
Snacka om att det jäste under natten…


8.
Jag tar ut så mycket som får plats på bakstenen som numera huserar i ugnen och låter de andra stå kvar i kylen. Vänder upp korgarna på bakplåtspapper på en skärbräda, snittar bröden och låter papperet glida in i ugnen, upp på den heta stenen. In med några isbitar eller en halv deciliter vatten på plåten i botten av ugnen och igen med luckan.


9.
Efter runt 12-15 minuter sänker jag värmen till 220 grader och stoppar samtidigt i en termometer. När gradantalet närmar sig 80 grader öppnar jag ugnsluckan lite på glänt så skorpan blir bättre. Vid 96-98 grader tar jag ut hela härligheten och förbereder för nästa omgång.


Slutsatsen blev att man inte ska låta degen jäsa för länge i kylen, att det kunde varit gott med lite solrosfrön i bröden, att man kanske kan öka saltmängden något och att nya bakstenen gör underverk för skorpa och luftighet.


tomatmarmelad
Bästa sättet att äta dem visade sig vara med gruyère och hemmagjord marmelad på gröna tomater.

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: marmelad, morgonbröd, recept, Surdeg, vetesurdeg

Previous Post: « Nattjäst morgonbröd
Next Post: Vildjästen är färdig! »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme