IMG_4019


A match made in heaven


Det är så gott med nötter i bröd. De ger en crunchy feeling, smakar smaskens och är ju som bekant himla nyttigt.
Kombinationen rågsurdeg med valnötter är kanske inte direkt nyskapande, men det blir så gott att det vore rent av dumt att avstå från ett test.


Innehåll
500 gram vetemjöl special
250 gram rågsikt
400 gram ljummet vatten
240 gram rågsurdeg
10 gram hela linfrön
40 gram solrosfrön
40 gram ljus sirap
30 gram salt
100 gram valnötter


1. Kväll dag 1
Tog fram rågsurdegen ut kylskåpet, slängde allt utom 1/2 dl och hällde ner följande i burken
150 gram ljummet vatten
90 gram rågmjöl2. Morgon dag 2
Ner med allt utom salt och valnötter i hushållsassistenten och körde det i 10 minuter. Vissa förespråkar att man tillsätter lite jäst, men jag valde att låta degen jäsa länge istället för att kunna utesluta det.


3.
Låt degen vila 10 minuter och tillsätt sedan salt. Kör 3 minuter till.


4.
Flytta över degen till en bunke och blanda försiktigt i valnötterna. Nästa gång ska jag rosta dem lite i en panna innan för att se hur mycket det förhöjer smaken.


5.
Häll i lite olja runt degen och ställ den varmt med en bakduk över. Låt jäsa till dubbel storlek vilket tar 2-4 timmar.


IMG_4013


6.
Ta upp degen på bakbordet, dela i två delar och forma till lämplig storlek. Jag lade ner dem i runda jäskorgar eftersom jag tycker det ser smakligast ut.


7.
Låt degen jäsa ordentligt. Jag testade och lät den ena växa till dubbel storlek men tycker den blev för porös då. Den andra växte med cirka 50% och det visade sig vara perfekt.


IMG_4014


8.
Sätt ugnen på 250 grader och glöm inte plåten i botten. När den blivit varm så skjutsar du in bröden och lägger lite vatten eller ett par isbitar på plåten i botten.
Efter 10 minuter sänkte jag värmen till 220 grader och luftade ur ångan samtidigt som jag stoppade i en termometer. Efter cirka 15 minuter var de 98 grader och det var dags att ta ut dem.


Jag tror att man skulle kunna öka mängden vatten i receptet för att på så sätt få mer hål. De blev ganska kompakta vilket var som förväntat (i min värld ska rågbröd vara kompakta och vetesurdegsbröd luftiga) och eftersom de fick jäsa ganska länge i lugnt tempo blev de väldigt syrliga och goda.
De andra fröerna bidrog till att ge brödet en trevlig textur utan att ta över för mycket.
Tål att testas igen.