• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Surdegsbröd med valnötter

maj 27, 2009 by Johan 2 Comments

IMG_4019


A match made in heaven


Det är så gott med nötter i bröd. De ger en crunchy feeling, smakar smaskens och är ju som bekant himla nyttigt.
Kombinationen rågsurdeg med valnötter är kanske inte direkt nyskapande, men det blir så gott att det vore rent av dumt att avstå från ett test.


Innehåll
500 gram vetemjöl special
250 gram rågsikt
400 gram ljummet vatten
240 gram rågsurdeg
10 gram hela linfrön
40 gram solrosfrön
40 gram ljus sirap
30 gram salt
100 gram valnötter


1. Kväll dag 1
Tog fram rågsurdegen ut kylskåpet, slängde allt utom 1/2 dl och hällde ner följande i burken
150 gram ljummet vatten
90 gram rågmjöl



2. Morgon dag 2
Ner med allt utom salt och valnötter i hushållsassistenten och körde det i 10 minuter. Vissa förespråkar att man tillsätter lite jäst, men jag valde att låta degen jäsa länge istället för att kunna utesluta det.


3.
Låt degen vila 10 minuter och tillsätt sedan salt. Kör 3 minuter till.


4.
Flytta över degen till en bunke och blanda försiktigt i valnötterna. Nästa gång ska jag rosta dem lite i en panna innan för att se hur mycket det förhöjer smaken.


5.
Häll i lite olja runt degen och ställ den varmt med en bakduk över. Låt jäsa till dubbel storlek vilket tar 2-4 timmar.


IMG_4013


6.
Ta upp degen på bakbordet, dela i två delar och forma till lämplig storlek. Jag lade ner dem i runda jäskorgar eftersom jag tycker det ser smakligast ut.


7.
Låt degen jäsa ordentligt. Jag testade och lät den ena växa till dubbel storlek men tycker den blev för porös då. Den andra växte med cirka 50% och det visade sig vara perfekt.


IMG_4014


8.
Sätt ugnen på 250 grader och glöm inte plåten i botten. När den blivit varm så skjutsar du in bröden och lägger lite vatten eller ett par isbitar på plåten i botten.
Efter 10 minuter sänkte jag värmen till 220 grader och luftade ur ångan samtidigt som jag stoppade i en termometer. Efter cirka 15 minuter var de 98 grader och det var dags att ta ut dem.


Jag tror att man skulle kunna öka mängden vatten i receptet för att på så sätt få mer hål. De blev ganska kompakta vilket var som förväntat (i min värld ska rågbröd vara kompakta och vetesurdegsbröd luftiga) och eftersom de fick jäsa ganska länge i lugnt tempo blev de väldigt syrliga och goda.
De andra fröerna bidrog till att ge brödet en trevlig textur utan att ta över för mycket.
Tål att testas igen.

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: linfrö, rågsurdeg, recept, solrosfrö, Surdeg, valnötter

Previous Post: « Rågsurdeg – så här gör man
Next Post: Smarriga småbröd till Barcelonas utskåpning »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme