IMG_4596opt


Choklad och sommarbär i en ljuvlig kombo


Hallonen är så klart inte mogna än ute på landet och trots allt snack om närodlat och yada-yada så slog jag till på ett par paket importerade hallon som såg sådär härligt konstgjort perfekta ut. Ibland är det rätt att sluta tänka och bara agera.
Söta var de också. Nästan synd att mosa sönder dem bara för att göra glasyr, men ingen vinst utan offer.


Det viktigaste tipset inför det här baket är – fyll absolut inte formarna mer än hälften! De växer som om de fick betalt för det.


Receptet har jag hämtat från Bella Eats och översatt det till svenska mått samt justerat lite efter eget huvud.


Innehåll:
360 gram vetemjöl (cirka 6 dl)
3 dl kakaopulver
6 dl strösocker
2 1/2 tesked bikarbonat
1 1/4 tesked bakpulver
1 1/4 tesked salt
2 hela ägg plus 1 äggula
1.2 dl creme fraiche
1.8 dl mjölk
1.2 dl olja (använde rapsolja som inte smakar något)
1 1/2 tesked vaniljpulver (dubbla om du använder vaniljsocker)
3 dl vatten (40 grader varmt)


Glasyr:
1.2 dl smör
7 dl florsocker
5 teskedar passerade hallon
1 tesked vanilj


1.
Sätt ugnen på 180 grader. Ner med pappersformar i en muffinsplåt som rymmer 12 cupcakes. Den här satsen blir runt 30 cupcakes så har du flera plåtar – fyll dem också på samma gång.
Ta även fram smöret till glasyren så det hinner bli rumstempererat.


2.
Jag gjorde hela smeten i min hushållsassistent eftersom det blir så mycket och den ska röras ihop – inte vispas.
Ner med mjöl, kakao, socker, bikarbonat, bakpulver och salt i bunken och kör på låg hastighet tills allt blandats.


3.
Knäck i äggen samt äggulan och tillsätt sen creme fraiche, mjölk, olja, vanilj och vatten. Kör återigen på låg hastighet ett par minuter till.


4.
Fyll formarna till nästan hälften med smeten. De här gynnarna växer som sagt något alldeles enormt, så ha absolut inte i mer än till hälften av formarna.


IMG_4583opt
5.
In i ugnen och grädda dem i runt 24 minuter. Stick ner en provsticka och om den kommer upp utan smet på sig så är de klara. Ta ut, låt svalna 5 minuter och ta sen upp dem ur plåten och låt dem svalna helt på ett galler eller en dubbelvikt bakduk (så de kan bli av med överskottsfukt).


IMG_4587opt
6.
Lägg hallonen i en skål och mosa dem med en gaffel. Vispa runt lite så de slås sönder ordentligt.
Häll sen över moset i en sil och pressa samt mosa runt med en sked så saften rinner ner i bunken som du har under silen.
Jag fick lite över vilket snabbt åts upp tillsammans med lite fil.


7.
Lägg ner smöret i en bunke och kör det fluffigt med en elvisp. Ha sen i hälften av florsockret i omgångar. Låt det återgå till att bli en smet innan du har i mer.
Ha i den passerade hallonsaften och fortsätt vispa. Tillsätt slutligen resten av florsockret och kör med vispen tills det inte finns några klumpar kvar.


8.
Sleva över glasyren i en sprits och lägg eventuellt in den i kylen en stund så den stelnar till lite. Sen är det bara att spritsa de helt avsvalnade cupcakesen, riva över lite limeskal och toppa med ett helt hallon.


Slutsats: Jag som sa att det bara skulle bli cupcakes den här veckan håller på att torska dit totalt. Hallonen bröt av fint mot chokladen och lite citrus ger en fräsch eftersmak. Nästa gång har jag nog i lite lime- och citronskal i smeten och testar kanske att byta ut hallonen mot björnbär.
Sa jag att alla redan är slut? Våra oerhört lättövertalade grannar kom upp igår på fika och frossa, blivande kollegorna fick sin beskärda andel och resten har delats ut till random vänner. Tur att man inte behöver äta upp alla själv.