bullar1

Måste så klart baka bullar nu när det varit Bulldagen

Har funderat ett tag på att använda min vetesurdeg för att göra bullar, men när väl den stora bulldagen infann sig så blev det ett ganska traditionellt recept, men med massor av smarrig fyllning.

Gjorde en variant med vaniljsocker och vaniljpulver, en med mandelmassa och kanel samt en med nymortlade kardemummakärnor.

När degen var hade blandats hyvlade jag i runt 50 gram smör som jag sen masserade in ordentligt. Det gjorde att degen blev supersmidig och aldrig fastnade. Självklart ledde det även till att bullarna blev extra goda. En av de många fördelarna med smör.

Innehåll:
150 gram smör + 50 gram som blandas i degen
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
950 gram vetemjöl special

Fyllning:
Vaniljsocker + vaniljpulver
Kanel, mandelmassa och strösocker
Krossade kardemummakärnor och strösocker

1.
Smält 150 gram smör och tillsätt sen mjölken. När blandningen blivit ljummen – gärna lite under de vanliga 40 graderna, och allra helst bara runt 20 grader om du har lång tid på dig för jäsningen – så smular du ner jästen i hushållsassistentens bunke och häller sen över vätskan.

2.
I med socker och salt. Kör på medelhastighet tills allt blandats. Ha sen i vetemjölet och kör tills det blivit en smidig deg som inte kladdar så mycket. Häll då ut den på ett mjölat bakbord.

3.
Det är nu vi gör bullarna goda. I med smör. Jag tog 50 gram extra men det kan man göra lite som man vill med. Kanske lite mer, kanske lite mindre. Det viktiga är att det är rumstempererat och att man verkligen arbetar in bitarna så degen blir glansig och spänstig. Lägg den sen i en skål, täck med en bakduk och ställ på ett varmt och mysigt ställa tills den dubblat sig i storlek.
Om man valde en svalare degvätska så tar det längre tid än de vanliga 40-50 minuterna, men då får man också ett i mitt tycke godare bröd.

4.
Ut med degen igen på ett bakbord. Nu ska det inte behövas speciellt mycket mjöl eftersom det inknådade smöret gör att degen inte klibbar fast. Dela den i två bitar och kavla ut dem till tunna, rektangulära bitar. Bred på ordentligt med smör. Ordentligt.

bullar2

5.
Dags att smaksätta de små godbitarna. Jag gjorde tre olika varianter och konstlade inte till det utan körde på det traditionella spåret.
– Kanel, vanilj och strösocker.
– Riven mandelmassa och vanilj.
– Mortlade kardemummakärnor.

Oavsett vilken av varianterna man väljer så ska man ta i rejält. Smöret gör att smakerna kommer fram men det finns inget tråkigare än bullar som inte smakar något.

6.
Rulla ihop plattorna till rullar, skär rullarna i centimetertjocka skivor och lägg dem i bullformar. Låt jäsa cirka 20 minuter och pensla dem sen med uppvispat ägg. Avsluta genom att toppa med strösocker och när det kommer till kardemummavarianten så har man på lite mer på toppen.
Sätt samtidigt ugnen på 180 grader.

7.
Grädda cirka 10 minuter eller tills de fått en trevlig färg. Ta ut och låt svalna på galler.

bullar3

Slutsats: Det blev väldigt mycket bullar. En sats ger runt 45 stycken och vi ställde till med dubbel sats. Hade trots alla förmaningar i lite för lite kardemumma så där får jag se till att skärpa mig nästa gång.
Vi avslutade kvällen med att åka runt till vänner och bekanta med påsar nybakt.