• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Nu ska det bakas bullar!

oktober 6, 2009 by Johan 3 Comments

bullar1

Måste så klart baka bullar nu när det varit Bulldagen

Har funderat ett tag på att använda min vetesurdeg för att göra bullar, men när väl den stora bulldagen infann sig så blev det ett ganska traditionellt recept, men med massor av smarrig fyllning.

Gjorde en variant med vaniljsocker och vaniljpulver, en med mandelmassa och kanel samt en med nymortlade kardemummakärnor.

När degen var hade blandats hyvlade jag i runt 50 gram smör som jag sen masserade in ordentligt. Det gjorde att degen blev supersmidig och aldrig fastnade. Självklart ledde det även till att bullarna blev extra goda. En av de många fördelarna med smör.

Innehåll:
150 gram smör + 50 gram som blandas i degen
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
950 gram vetemjöl special

Fyllning:
Vaniljsocker + vaniljpulver
Kanel, mandelmassa och strösocker
Krossade kardemummakärnor och strösocker

1.
Smält 150 gram smör och tillsätt sen mjölken. När blandningen blivit ljummen – gärna lite under de vanliga 40 graderna, och allra helst bara runt 20 grader om du har lång tid på dig för jäsningen – så smular du ner jästen i hushållsassistentens bunke och häller sen över vätskan.

2.
I med socker och salt. Kör på medelhastighet tills allt blandats. Ha sen i vetemjölet och kör tills det blivit en smidig deg som inte kladdar så mycket. Häll då ut den på ett mjölat bakbord.

3.
Det är nu vi gör bullarna goda. I med smör. Jag tog 50 gram extra men det kan man göra lite som man vill med. Kanske lite mer, kanske lite mindre. Det viktiga är att det är rumstempererat och att man verkligen arbetar in bitarna så degen blir glansig och spänstig. Lägg den sen i en skål, täck med en bakduk och ställ på ett varmt och mysigt ställa tills den dubblat sig i storlek.
Om man valde en svalare degvätska så tar det längre tid än de vanliga 40-50 minuterna, men då får man också ett i mitt tycke godare bröd.

4.
Ut med degen igen på ett bakbord. Nu ska det inte behövas speciellt mycket mjöl eftersom det inknådade smöret gör att degen inte klibbar fast. Dela den i två bitar och kavla ut dem till tunna, rektangulära bitar. Bred på ordentligt med smör. Ordentligt.

bullar2

5.
Dags att smaksätta de små godbitarna. Jag gjorde tre olika varianter och konstlade inte till det utan körde på det traditionella spåret.
– Kanel, vanilj och strösocker.
– Riven mandelmassa och vanilj.
– Mortlade kardemummakärnor.

Oavsett vilken av varianterna man väljer så ska man ta i rejält. Smöret gör att smakerna kommer fram men det finns inget tråkigare än bullar som inte smakar något.

6.
Rulla ihop plattorna till rullar, skär rullarna i centimetertjocka skivor och lägg dem i bullformar. Låt jäsa cirka 20 minuter och pensla dem sen med uppvispat ägg. Avsluta genom att toppa med strösocker och när det kommer till kardemummavarianten så har man på lite mer på toppen.
Sätt samtidigt ugnen på 180 grader.

7.
Grädda cirka 10 minuter eller tills de fått en trevlig färg. Ta ut och låt svalna på galler.

bullar3

Slutsats: Det blev väldigt mycket bullar. En sats ger runt 45 stycken och vi ställde till med dubbel sats. Hade trots alla förmaningar i lite för lite kardemumma så där får jag se till att skärpa mig nästa gång.
Vi avslutade kvällen med att åka runt till vänner och bekanta med påsar nybakt.

Filed Under: Okategoriserade Tagged With: baka, bullar, kanelbullar, kardemumma, mandelmassa, recept, Sött, vanilj

Previous Post: « Carrotcupcakes med sultanrussin och cream cheese frosting
Next Post: Nibbledish – den ultimata receptsiten? »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme