IMG_6599Mitt uppe i allt knådande, matande av surdegar och jakt på den ultimata mängden hål glömmer jag ofta bort mina egna rötter.


Nu kanske det låter lite krystat, men faktum är att när jag för jag-orkar-inte-tänka-på-hur-många-år-sen-det-är tog mina första trevande steg i föräldrarnas kök blev det med en mörk och god limpa som efter lite omformning kom att bli brödet nedan.

Min mamma brukade svänga ihop de här underbara verken när andan föll på och vare sig vi åt dem varma från ugnen med bara smör på eller om det var efter någon dag tillsammans med varm choklad och en skiva len ost försvann de alltid i ett rasande tempo.
När jag senare flyttade hemifrån fick jag med mig tre limpformar just för det här ändamålet. Formarna använder jag än idag och jag har fortfarande samma rutin som jag hade då – den minsta limpan sparar jag framme eftersom en tredjedel brukar gå åt direkt efter avslutat bak och resterande bit klarar livhanken max tolv timmar. De två andra delar jag på mitten och fryser in. Tar man fram en bit på kvällen är de perfekta på morgonen eftersom det här är ett i mina ögon perfekt bröd att frysa.

Har man inte havrekross går det så klart alldeles utmärkt med rågkross. Samma sak med havrekli som jag ibland byter ut mot vetekli.

Jag gillar när det är ordentligt med russin i brödet och det är det verkligen i det här. Men ibland har jag även i lite hackad aprikos eller fikon för att variera. Kanske lite pumpafrön? Eller en gnutta kruskakli? Se det här som en trevlig grund att sen jobba vidare på.

Matgeeks sirapslimpor med russin

Författare: Johan Hedberg

Antal limpor: 3 st

Tid: 20 min arbete, 80 min gräddning

  1. Sätt ugen på 170 grader
  2. Ställ en stor skål på köksvågen och mät upp alla de torra ingredienserna. Skälet till att jag skriver ut vikt och inte volym är som vanligt att mjöl lätt packas samman och hur mycket en deciliter är kan därmed variera enormt. Sen är det också oerhört smidigt att bara hälla i de olika mjölerna och grynerna i skålen utan att behöva pilla med mått. Om man bortser från bikarbonat och salt då vill säga.
  3. Rör om tills allt blandats och ha sen i fil samt sirap. Rör om igen så allt blandas till en trög smet. Jag brukar köra ner händerna och krama igenom allt så det inte finns några fickor med mjöl kvar.
  4. Smörj tre limpformar (jag använder smör, men tror att rapsolja också kan fungera utmärkt) och fördela smeten i dem. Stoppa in i mitten av ugnen och låt dem gräddas cirka 80 minuter eller tills en termometer visar en innertemperatur på 98 grader.
  5. Ta ut dem och låt svalna 10 minuter innan de stjälps upp på ett galler och där får svalna en stund till. Kantbitarna blir små knapriga delikatesser med massor av smak. En klick riktigt smör på dem och lyckan är gjord!