• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Matgeeks sirapslimpor med russin

januari 4, 2010 by Johan Leave a Comment

IMG_6599Mitt uppe i allt knådande, matande av surdegar och jakt på den ultimata mängden hål glömmer jag ofta bort mina egna rötter.


Nu kanske det låter lite krystat, men faktum är att när jag för jag-orkar-inte-tänka-på-hur-många-år-sen-det-är tog mina första trevande steg i föräldrarnas kök blev det med en mörk och god limpa som efter lite omformning kom att bli brödet nedan.

Min mamma brukade svänga ihop de här underbara verken när andan föll på och vare sig vi åt dem varma från ugnen med bara smör på eller om det var efter någon dag tillsammans med varm choklad och en skiva len ost försvann de alltid i ett rasande tempo.
När jag senare flyttade hemifrån fick jag med mig tre limpformar just för det här ändamålet. Formarna använder jag än idag och jag har fortfarande samma rutin som jag hade då – den minsta limpan sparar jag framme eftersom en tredjedel brukar gå åt direkt efter avslutat bak och resterande bit klarar livhanken max tolv timmar. De två andra delar jag på mitten och fryser in. Tar man fram en bit på kvällen är de perfekta på morgonen eftersom det här är ett i mina ögon perfekt bröd att frysa.

Har man inte havrekross går det så klart alldeles utmärkt med rågkross. Samma sak med havrekli som jag ibland byter ut mot vetekli.

Jag gillar när det är ordentligt med russin i brödet och det är det verkligen i det här. Men ibland har jag även i lite hackad aprikos eller fikon för att variera. Kanske lite pumpafrön? Eller en gnutta kruskakli? Se det här som en trevlig grund att sen jobba vidare på.

Matgeeks sirapslimpor med russin

Författare: Johan Hedberg

Antal limpor: 3 st

Tid: 20 min arbete, 80 min gräddning

  • 180 g grahamsmjöl
  • 180 g rågsikt
  • 180 g havrekross
  • 70 g havrekli
  • 100 g vetegroddar
  • 80 g rågmjöl
  • 300 g vetemjöl
  • 50 g solrosfrön
  • 250 g russin
  • 2 tsk salt
  • 5 tsk bikarbonat
  • 1 1/2 dl mörk sirap
  • 1 liter fil
  1. Sätt ugen på 170 grader
  2. Ställ en stor skål på köksvågen och mät upp alla de torra ingredienserna. Skälet till att jag skriver ut vikt och inte volym är som vanligt att mjöl lätt packas samman och hur mycket en deciliter är kan därmed variera enormt. Sen är det också oerhört smidigt att bara hälla i de olika mjölerna och grynerna i skålen utan att behöva pilla med mått. Om man bortser från bikarbonat och salt då vill säga.
  3. Rör om tills allt blandats och ha sen i fil samt sirap. Rör om igen så allt blandas till en trög smet. Jag brukar köra ner händerna och krama igenom allt så det inte finns några fickor med mjöl kvar.
  4. Smörj tre limpformar (jag använder smör, men tror att rapsolja också kan fungera utmärkt) och fördela smeten i dem. Stoppa in i mitten av ugnen och låt dem gräddas cirka 80 minuter eller tills en termometer visar en innertemperatur på 98 grader.
  5. Ta ut dem och låt svalna 10 minuter innan de stjälps upp på ett galler och där får svalna en stund till. Kantbitarna blir små knapriga delikatesser med massor av smak. En klick riktigt smör på dem och lyckan är gjord!

Filed Under: Från ugnen Tagged With: baka, Bröd, brödbak, filmjölkslimpa, limpa, matgeek, mörkt bröd, russin, sirap, sirapslimpa

Previous Post: « Lättjobbat nattjäst surdegsbröd
Next Post: Love over the top Oreo cupcakes »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme