• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Chokladcupcakes med chokladganache

januari 17, 2011 by Johan 1 Comment

Chokladcupcakes med chokladganache

 

Tunga chokladcupcakes med en ännu tyngre frosting

Jag gillar choklad jättemycket. En ask Godiva-praliner är som kattmynta, en ångande het kopp choklad med lite rom i får mig att gråta av lycka och ett kladdigt bakverk med rejält med kakaobönans essens försätter mig i trans.

Chokladcupcakes kan antingen vara med en svag touch kompletterad med något annat (lavendel, rom, valnötter, kolasås eller kanderad apelsin för att nämna några exempel) eller så ska de vara tunga som höganrikat plutonium. Där en medelstor form känns som ett hån mot allt vad landet Lagom heter.

Den här pjäsen tillhör den sistnämnda kategorin.

Vad jag gjorde var att ta receptet på Mother of all chokladcupcakes och göra ett par justeringar i det:
– Böt ut muscovadosockret mot rårörsocker
– Hade i ett par matskedar extra kakao
– Böt ut 1/2 dl av mjölken mot 1/2 dl vispgrädde

Frostingen var en chokladganache som man svänger ihop enligt följande:
– Bryt 150 g riktigt god, mörk choklad i en skål
– Värm 1 dl vispgrädde till nästan kokpunkt och häll det över chokladen
– Rör tills allt löst sig och det blivit en smet
– Tillsätt 30 g riktigt smör och rör tills alla klumpar är borta
– Ställ in i kylen en stund. Ta fram och applicera på valfritt sätt. Jag smetade ut den utan krusiduller
– Om ganachen blir för hård i kylen (erkänner, glömde kvar den i kylen i upphetsningen över att Ferry tog hem jaktstarten i Ruhpolding) ställer man den bara i vattenbad och rör tills önskad konsistens uppnåtts.

Vill man göra dem extra fina kan man med fördel zesta över lite apelsin. Ett varningens ord är dock på plats – de kan om man gör det upplevas som lätta och fräscha. I mina ögon en klart onödig risk att ta.

Filed Under: Cupcakes Tagged With: baka, choklad, Cupcakes, frosting, ganache, matgeek, recept

Previous Post: « Rågsurdegsbröd med svenska äpplen
Next Post: Blodpudding med mejram och mörk öl »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme