Chokladcupcakes med chokladganache

 

Tunga chokladcupcakes med en ännu tyngre frosting

Jag gillar choklad jättemycket. En ask Godiva-praliner är som kattmynta, en ångande het kopp choklad med lite rom i får mig att gråta av lycka och ett kladdigt bakverk med rejält med kakaobönans essens försätter mig i trans.

Chokladcupcakes kan antingen vara med en svag touch kompletterad med något annat (lavendel, rom, valnötter, kolasås eller kanderad apelsin för att nämna några exempel) eller så ska de vara tunga som höganrikat plutonium. Där en medelstor form känns som ett hån mot allt vad landet Lagom heter.

Den här pjäsen tillhör den sistnämnda kategorin.

Vad jag gjorde var att ta receptet på Mother of all chokladcupcakes och göra ett par justeringar i det:
– Böt ut muscovadosockret mot rårörsocker
– Hade i ett par matskedar extra kakao
– Böt ut 1/2 dl av mjölken mot 1/2 dl vispgrädde

Frostingen var en chokladganache som man svänger ihop enligt följande:
– Bryt 150 g riktigt god, mörk choklad i en skål
– Värm 1 dl vispgrädde till nästan kokpunkt och häll det över chokladen
– Rör tills allt löst sig och det blivit en smet
– Tillsätt 30 g riktigt smör och rör tills alla klumpar är borta
– Ställ in i kylen en stund. Ta fram och applicera på valfritt sätt. Jag smetade ut den utan krusiduller
– Om ganachen blir för hård i kylen (erkänner, glömde kvar den i kylen i upphetsningen över att Ferry tog hem jaktstarten i Ruhpolding) ställer man den bara i vattenbad och rör tills önskad konsistens uppnåtts.

Vill man göra dem extra fina kan man med fördel zesta över lite apelsin. Ett varningens ord är dock på plats – de kan om man gör det upplevas som lätta och fräscha. I mina ögon en klart onödig risk att ta.