Är det något jag lärt mig genom åren så är det att alltid ha en burk BBQ-sås i kylen

Det är något som är fel med min grillcykel. Under juni och juli är jag fullkomligt usel när det kommer till att tillreda godsaker över glödande kol, men när augusti dyker upp är det som att vända på ett blad. Kanske är det för att de svalare kvällarna är snällare när man står lutad över något som skulle kunna fungera som en masugn, kanske är det bara för att jag är trög i starten.

Vad som hamnar på grillen varierar också med årstiden. Våren innebär ofta starka korvar, högsommaren fisk och augusti traditionellt kött men gärna med lite mer rökighet. Eftersom det nu är augusti och jag, precis som vanligt, börjar sukta efter helgrillad fläskfilé, revbensspjäll och karré är det bäst att förbereda sig genom att göra några burkar BBQ-sås.

Den här fungerar på tre sätt: Som marinad, som glaze och som sås under själva måltiden. Arbetsmässigt tar det inte mer tid än att gå ut med soporna, men smakmässigt är den värd ett maratonlopp. Den blir söt, rökig och kryddig.

Experimentera gärna lite med att ha i lite mindre sirap, lite mer chili och kanske en tesked liquid smoke extra.

BBQ-sås

Tid: Runt 20 min arbete, cirka 60 minuters kokande

  1. Har man ingen tomatsås kan man i värsta fall ta konserverade hela tomater och mixa dem.
  2. Häll ner alla ingredienser i en tjockbottnad gryta.
  3. Värm upp på medelvärme tills det börjar puttra.
  4. Låt koka runt en timme eller den når rätt konsistens. Ska man ha den till marinad får den gärna vara lite lös, men som sås eller glaze behöver den vara lite tjockare.