Näst sista semesterveckan och utanför sommarstugan sjunger skördetröskan

Men vad det rent konkret innebär har jag egentligen inte reflekterat över innan jag läste Sebastiens tack till bönderna för utan dem inget mjöl till våra bröd. Jag kan inte annat än hålla med – stort tack för att ni orkar med allt slit, usla marginaler och att ständigt vara i händerna på vädrets makter.

Har gjort mina första kantarellvändor för säsongen under veckan. Lite för torrt i markerna men det blev tillräckligt för att stekas i rikligt med smör, få en nypa persilja sprinklad över sig och sen läggas på en rostad bit surdegsbröd. Ett tips om svampabstinensen blir för stor och man står där i butiken med ångest över att som vanligt stå och gräva i champinjonlådan kanske det är läge att fundera lite på alternativen. Portabello är en förbaskat god svamp och grillar man den som genierna på Salt & Peppar behövs bara en bit kött, lite sallad och en god sås. Sen är kvällen räddad.

I höst ska det göras korv. Min trogna Assistent ska få roa sig med något nytt och jag ska väcka liv i min farmors gamla recept som självklart ska kompletteras med lite god salsiccia, lättrökta korvar och förhoppningsvis någon salami. Men jag saknar en riktigt gammal handvevad köttkvarn som Pappakock lagt vantarna på. Det känns så himla mysigt även om jag tror att på samma sätt som en handvevad kaffekvarn är mysig, är det efter ett tag mer slit än glädje.
Men fin är den!

Det står ett gammalt rönnbärsträd en bit bort på våra marker som jag som av en slump upptäckte är helt översållat av bär. Får jag några minuter över ska det plockas tillräckligt för ett gelékok. Tänkte jag. Men så såg jag att Husmorsskolan tipsade om att man kan göra rönnbärsgirlanger, torka och sen ha som julgransprydnad. I’m game.

Steka ägg för att ha på en rostad smörgås? Bra då om man kan få rätt form på det från början.

Jag älskar mat-TV i alla former. Nej vänta, inte riktigt alla former. Rachel Ray är ingen favorit längre – alldeles för rörig och jag har tyvärr tappat tempot på bra podcasts. Men, någon som alltid står sig är Anthony Bourdain på TravelChannel. I senaste avsnittet av sin serie No Reservations var han på El Bulli. Awesomeness. Missade du det kan man antingen köpa det på iTunes eller kanske…ehrm…typ låna det från nätet.
Nån förresten som sett El Bulli – Cooking in Progress? Har satt upp den på min lista.

Polenta är såååå underskattat. Man kan göra massor med olika saker med det och man är alltid garanterat ett saftigt resultat. Jag gjorde för sisådär tjugo år sen mitt första försök med en polentakaka som jag sen skar i centimetertjocka skivor och stekte för att ha till maten. Kände mig barnsligt nöjd även om jag inte direkt minns om det blev så bra. nu funderar jag på att återuppta min förlorade polentakärlek och varför inte med den här polentakakan med citron från IngenRotmos.

 Och YAY för PickiPicki som jag fick så fina körsbär av och som sen testade att göra Spottsoppa enligt mitt recept. Känner att det inte var sista gången vi böt godsaker med varandra.