• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Äppelgalette

augusti 24, 2011 by Johan Hedberg 1 Comment

Franska bakverk kommer bli min död

Jag har i sommar upptäckt glädjen med en riktigt bra smördeg. Allt slit med att kavla-vika-kyla, kavla-vika-kyla, kavla-vika-kyla i all oändlighet kan driva vem som helst till vansinne om man inte vet vad resultatet blir. En helt ljuvlig deg som blir frasig på ytan och saftig inuti. De supertunna lagren smälter i munnnen och oavsett vad man lägger på den kommer det ut ljuvliga verk ur ugnen.

En galette är ett franskt samlingsnamn på en mängd olika bakverk. Det kan vara en form av crepe, en kaka eller som i det här fallet – en äppelkaka.

Svenska äpplen passar utmärkt. Se till att de är fasta, lite syrliga och medelstora.  Den klarar sig i värsta fall till dagen efter men det är lite ovärdigt mot den att vänta så länge eftersom den tappar i kvalité. Se dock till att den hunnit svalna så att vaniljkrämen hinner sätta sig ordentligt och skär den därefter i skivor som är cirka 3 centimeter tjocka.

Äppelgalette

Tid: Runt 30 min arbete, 20 minuter gräddning

  • 1/2 sats smördeg
  • 1 sats vaniljkräm
  • 4-5 äpplen
  • 3 citroner
  • 250 g farinsocker
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • Knivsudd salt
  1. Skala och kärna ur äpplena. Dela dem därefter och skär i cirka 3 millimeter tjocka skivor.
  2. Ta en skål och packa äppelskivorna tätt i den. Varva med citronsaft och farinsocker.
  3. Täck skålen med plast och ställ in i kylen över natten.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Kavla ut smördegen till en ruta på cirka 20 x 40 millimeter, runt 3 millimeter tjock
  6. Ta fram en plåt, lägg på bakplåtspapper och placera smördegen på den.
  7. Ta ut äppelbunken ur kylen och häll över i ett durkslag så att de får rinna av ordentligt.
  8. Bred ut vaniljkrämen på smördegen, men spara cirka 1 1/2 centimeter runt om kanterna.
  9. Placera ut äpplena på vaniljkrämen som mönstret på bilden. Man kan gärna trycka ner dem litegrann.
  10. Knäck ägget i en liten skål, ha i mjölk och salt och vispa till det blandats ordentligt. Pensla därefter kanterna med blandningen.
  11. Ställ in i ugnen cirka 20 minuter eller tills smördegen fått ordentligt med färg. Ta inte ut den för tidigt bara utan se verkligen till att den fått en fin yta. Stäng därefter av ugnen och öppna luckan. Låt den stå så några minuter.
  12. Ta ut, låt svalna och skär upp.

Filed Under: Från ugnen Tagged With: äppelkaka, bakverk, fransk, galette, Sött, vaniljkräm

Previous Post: « Ströbröd på surdegsbröd
Next Post: Surdegsbröd med valnötter »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme