• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Rödbetor, inlagda i ljuvlig lag

september 1, 2011 by Johan Hedberg 3 Comments

Ett tappert försök att rädda de sista rödbetorna

I våras planterades det ett antal rader rödbetor och så fort de var tillräckligt stora – eller egentligen så fort de blev större än plommon – började jag dra upp de små krabaterna, koka och sen äta med smör och salt. Det är oslagbart ljuvligt och om man bortser från en skjorta som numera har små rosa stänk har jag klarat mig utan allvarligare olyckor.

Igår insåg jag att det fortfarande fanns några knölar som nu var stora som clementiner men i väldigt bra skick. Vad annat att göra än att dra upp dem och lägga in för att ha till vinterns frossande i pölsa, pyttipanna eller isterband?

Det här blir en ganska kryddig lag som är en aning vuxnare än de man hittar i butiken, men därmed inte sagt att den inte passar till barn. Det är inte på ögon-tårar-nivå.

Inlagda rödbetor

Tid: Runt 60 min arbete

  • 1 kg rödbetor
  • 4 dl av vattnet från rödbetskokandet
  • 1,4 dl ättikssprit
  • 1 dl socker
  • 7 kryddnejlikor
  • 1 tsk nymald vitpeppar
  • 5 vitpepparkorn
  1. Tvätta rödbetorna ordentligt. Man vill inte ha jord i maten.
  2. Häll cirka 1 liter vatten i en kastrull och lägg därefter i rödbetorna.
  3. Koka upp och låt dem därefter koka tills de är nästan mjuka.
  4. Samtidigt häller man ättikssprit, socker, kryddnejlikor och vitpeppar i en liten kastrull, låter koka upp och sen kokar ihop under ett par minuter.
  5. Ta upp rödbetorna ur vattnet (spara vattnet!) och dra av skalet med fingrarna. Blir det för varmt kan man gott göra det under rinnande kallvatten.
  6. Sila av 4 dl av kokvattnet och återför det till kastrullen. Häll i ättiksblandningen och koka upp. Låt koka ett par, tre minuter.
  7. Skiva rödbetorna (här kom min nya vän, randatkniven till väl pass igen) och lägg dem i en väl rengjord glasburk.
  8. Häll på lagen ända upp och skruva på locket.
  9. Låt helst stå minst ett par dar innan förtäring så smakerna kan utvecklas ordentligt.
  10. Förvara mörkt och svalt. I en källare, i ett svalt skafferi eller i kylen. Öppnad bör man ha den i kylen. Klarar sig lätt hela vintern.

Filed Under: Sylta, safta, konservera Tagged With: ättikssprit, inläggning, konservera, recept, rödbetor

Previous Post: « Veckans länkkärlek vecka 35
Next Post: Kladdkaka med chokladganache, toppad med havssalt och lavendel »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme