• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Äppeldricka utan uppkok

september 29, 2011 by Johan Hedberg 9 Comments

Hur mycket jag än gör kan det aldrig bli nog

Kollegan, som har några äppelträd i sin trädgård, måste ha gjort något rätt i år eftersom grenarna var helt fulla med stora äpplen. Jag önskar att jag hade koll på vilka sorter det är, men han har lovat att kolla upp saken och återkomma. Det spelar inte så stor roll när det mesta skulle bli ett gott äppelmos och mängder av äppelringar att ha med på älgjakten.

Men, och jag säger men, jag behöver min dos av äppeldricka för att klara vintern. Det här är en så himla enkel metod att få en söt eller syrlig dryck, med så mycket tryck i smaken att det liksom sjunger till i munnen när man dricker den. Gärna riktigt kall.

Äppeldricka
Tid (inkl väntan): 3 dagar 

  • Cirka 6 liter vatten
  • 1 msk citronsyra
  • 5 liter skivade äpplen
  • Runt 600 g socker
  • 1 tsk natriumbensoat (valfritt)
  1. Lös citronsyran i lite av vattnet.
  2. Skiva äpplena och lägg i en hink. Jag föredrar en stor metallhink som vi alltid har använt till den här drickan, men jag tror inte man märker någon kvalitetsskillnad direkt om man använder en plasthink. Det viktiga är att den är stor.
  3. Täck äpplena med vatten och lägg över en tung tallrik så att de hålls ner. Täck hinken med plastfolie och ställ kallt.
  4. Det räcker med två dygn, men jag tycker det blir allra bäst om man inte stressar och låter dem stå ett extra dygn.
  5. Sila drycken och rör i så mycket socker som du tycker passar. 600 g ger en syrlig dryck men full av smak. Blanda även ut natriumbensoatet i lite av dryck och blanda därefter ner i resten.
  6. Häll upp på flaskor och ställ svalt.
  7. För att kunna ha kvar även under vintern brukar jag fylla pet-flaskor till 2/3 och därefter frysa in dem.

Filed Under: Äpplen, Sylta, safta, konservera Tagged With: äppeldricka, äpplen

Previous Post: « Veckans länkkärlek v 37
Next Post: Citroncupakes med frisk frosting »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme