• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Pepparrot – höstens skattletande kan börja

oktober 11, 2011 by Johan Hedberg 2 Comments

Färsk pepparrot och de mängder av användningsområden som finns

Hela sommaren brukar jag gå och smygkika utmed hästhagarna och försöka gissa hur pepparroten utvecklas. Bladen som som alltid blir angripna och ser för rackarns risiga ut när de skjuter i höjden och snyggt maskerar att de är fästa vid en absolut delikatess.

Jag vet inte varför jag är så kär i pepparrot men förmodligen har det någon koppling till när farmor och farfar bjöd på nyfångad aborre med lite kokt potatis, skirat smör och nyriven pepparrot som gömdes under en kopp eftersom ögonen annars började tåras.

När det nu är jakttider gör jag som på kräftpremiären och rullar ihop tunnbröd med rökt kött (helt rådjur), smör, lite sallad och pepparrot. Stinget från kryddan tillsammans med röken från köttet – det är fantastiskt gott.

Färsk kan som vanligt aldrig jämföras med den på tub (även om den är helt ok, det måste verkligen påpekas) men det är så lätt nu innan tjälen kommer att lokalisera en rot och gräva upp. Många har det i sin trädgård och tror det är ännu ett ogräs som man för länge sen gett upp kampen mot. Enklaste sättet att avgöra om man är rätt ute är att bryta av ett blad långt ner och sen dofta på stjälken. Doften kan inte misstas.

Gräv brett, gräv djupt och gräv försiktigt. I de flesta fall så sticker roten iväg åt sidan och då är det bara att följa med. Räkna med en stunds arbete som ger en välförtjänt belöning. Förvara mörkt och sval, gärna i en papperspåse, men allra bäst tycker jag i sand.

Vad kan man då göra med den? Varför inte testa att lägga i ett par bitar i inläggning av smörgåsgurka eller rödbetor.

Eller testa något av de här recepten:
Torskrygg med pepparrot och skirat smör
Viltskavspasta med skogschampinjon och pepparrot
Matjessill med brynt smör, rödbetor, kapris och pepparrot

Vad gör du själv helst med din pepparrot? Hjälp mig upptäcka något nytt användningsområde innan säsongen är över!

Filed Under: Från skogen, Husmanskost Tagged With: pepparrot

Previous Post: « Citroncupakes med frisk frosting
Next Post: Sommarsoppa (Ängamat) »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme