Färsk pepparrot och de mängder av användningsområden som finns

Hela sommaren brukar jag gå och smygkika utmed hästhagarna och försöka gissa hur pepparroten utvecklas. Bladen som som alltid blir angripna och ser för rackarns risiga ut när de skjuter i höjden och snyggt maskerar att de är fästa vid en absolut delikatess.

Jag vet inte varför jag är så kär i pepparrot men förmodligen har det någon koppling till när farmor och farfar bjöd på nyfångad aborre med lite kokt potatis, skirat smör och nyriven pepparrot som gömdes under en kopp eftersom ögonen annars började tåras.

När det nu är jakttider gör jag som på kräftpremiären och rullar ihop tunnbröd med rökt kött (helt rådjur), smör, lite sallad och pepparrot. Stinget från kryddan tillsammans med röken från köttet – det är fantastiskt gott.

Färsk kan som vanligt aldrig jämföras med den på tub (även om den är helt ok, det måste verkligen påpekas) men det är så lätt nu innan tjälen kommer att lokalisera en rot och gräva upp. Många har det i sin trädgård och tror det är ännu ett ogräs som man för länge sen gett upp kampen mot. Enklaste sättet att avgöra om man är rätt ute är att bryta av ett blad långt ner och sen dofta på stjälken. Doften kan inte misstas.

Gräv brett, gräv djupt och gräv försiktigt. I de flesta fall så sticker roten iväg åt sidan och då är det bara att följa med. Räkna med en stunds arbete som ger en välförtjänt belöning. Förvara mörkt och sval, gärna i en papperspåse, men allra bäst tycker jag i sand.

Vad kan man då göra med den? Varför inte testa att lägga i ett par bitar i inläggning av smörgåsgurka eller rödbetor.

Eller testa något av de här recepten:
Torskrygg med pepparrot och skirat smör
Viltskavspasta med skogschampinjon och pepparrot
Matjessill med brynt smör, rödbetor, kapris och pepparrot

Vad gör du själv helst med din pepparrot? Hjälp mig upptäcka något nytt användningsområde innan säsongen är över!