• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Romkaka incredibile

oktober 17, 2011 by Johan Hedberg 1 Comment

Kaka med rom i som täcks med romglaze

Rom, denna gudabenådade dryck. Kaka, denna gudabenådade ätbara sak. Tillsammans kan det väl inte bli annat än bra?

Tycker smakerna i den här passar perfekt en kylig höstdag till en god kopp kaffe. Kanske man kan skära en skiva och ha på en liten klick vispgrädde?

Kakan klarar sig utan problem till dagen efter och jag tror nästan den är ännu godare och saftigare då. Serverar man den direkt kan man ta lite av glazen som blev över och skeda över kakan precis innan man ställer fram den.

Ibland kan det vara bökigt att få ur kakan ur mindre formar. Ett tips då är att istället för mjöl använda ströbröd och sen borsta bort det ordentligt från kakan innan man har på glazen.

Romkaka med romglaze

Tid: 60 minuter

  • 430 g vetemjöl
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk nymald muskot
  • 240 g smör (rumstempererat)
  • 450 g strösocker
  • 4 ägg
  • 1 tsk vanilj
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk vispgrädde
  • 3 msk mörk rom

Glaze

  • 60 g smör
  • 80 g strösocker
  • 4 msk mörk rom
  • 1 tsk vanilj
  1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
  2. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj ett gäng små, höga formar eller en sockerkaksform.
  3. Sikta ner mjöl, bikarbonat, salt och muskot i en skål.
  4. Lägg smöret i en bunke, gärna i mindre bitar. Häll över strösockret och vispa med elvisp (om man är bekväm) eller för hand (om man är tuff) tills det är en jämn massa.
  5. Knäck i ett ägg i taget och vispa mellan varje så det blir en helt slät smet.
  6. Ha i vaniljen och vispa vidare tills det fördelats i hela smeten.
  7. Blanda ner grädden i mjölken.
  8. Ha i mjölblandningen och mjölken, lite i taget och rör (inte vispa!) mellan varje omgång. Jag brukar dela upp det i två omgångar av varje. Lättast är att börja med vätskan.
  9. Avsluta genom att ha i romen och rör lite till.
  10. Smöra formarna och ha därefter i lite mjöl. Slå ur eventuellt överflödigt mjöl så de bara får ett tunt lager av mjöl runt om.
  11. Fyll formarna till 3/4 och ställ in i ugnen. Tror det tog cirka 25 minuter innan de var klara. Stoppa ner en tandpetare i dem och kommer den upp utan smet på sig är de klara.
  12. Låt svalna nästan helt innan man slår ur dem ur formarna.
  13. När kakan är ur formen tar man fram en kastrull och häller i smör, socker, vanilj och rom.
  14. Koka upp och låt sjuda cirka 4 minuter. Rör ofta med en träslev.
  15. Ta glazen av spisen, låt svalna 5 minuter och pensla sen rikligt över kakorna. Gärna två lager.
  16. Kakan klarar sig med glädje till dagen efter bara man täcker den med folie.

Filed Under: Från ugnen Tagged With: baka, glaze, kaka, recept, rom, Sött

Previous Post: « Juice på äpplen och citroner
Next Post: Film att äta till: El Bulli – Cooking in Progress »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme