• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Madeleines med choklad

november 22, 2011 by Johan Hedberg Leave a Comment

Madeleines med choklad blir som en helt ny upplevelse

När jag var i Frankrike i somras kunde jag inte låta bli att smita in i alla antikvitetsaffärer jag kunde hitta. Det var inte det att jag behövde något eller egentligen hade plats över i bilen efter att ha fyllt lastutrymmet med champagne, en söt trälår som jag köpte av en äppelhandlare och så mycket salami att jag kunde ha stillat årsbehovet hos ett ungerskt regemente. Snarare var det drömmen om att köpa med mig typiskt franska gamla kökstillbehör. Små formar, någon kopparkastrull och gärna en stor gryta som funnits i en bondsläkt flera generationer. Men av allt jag spenderade mina euros på var det en sak som stod ut i mängden – en sliten plåt för mini-madeleines.

Den låg där och såg ut som att den hade väntat på mig hela sitt liv. Så fort jag klev innanför dörren hamnade den i mitt blickfång och jag minns att jag hetsat ryckte åt mig dig, orolig för att nån annan skulle kasta sig förbi mig och norpa den. Nu var den min. Bara min.

Sen den dagen har vi bakat oss igenom sommaren. Att svänga ihop en sats madeleines tar ingen tid alls och att servera dem färska till fikat gör kvoten nybakat snabbt hamnar på acceptabel nivå.

Men ibland är det kul med variation. De måste ju vara goda att göra med choklad i tänkte jag och gjorde följande.

Gör madeleines enligt mitt grundrecept men bryn inte smöret. Ta istället av det från plattan när det smält och lägg i 50 g mörk choklad av bra kvalité. Låt det smälta ordentligt och följ sen receptet vidare. När du siktat ner mjölet i bunken passar du samtidigt på att sikta ner 2 msk kakao.
När de är klara kan man antingen pudra över lite florsocker precis innan servering eller så smälter man lite mer choklad, låter den svalna ordentligt, värmer upp den igen och sen doppar man dem i chokladen cirka halvvägs.

Några andra förslag på vad man kan göra med dem eller andra smaksättningar som ni har på lager? Jag lovar att testbaka de som verkar smarrigast.

Filed Under: Finfika, Från ugnen Tagged With: baka, choklad, madeleines, recept, Sött

Previous Post: « Stompa – snabbt tunnbröd i stekpannan
Next Post: Nu är Bloggreceptboken här »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme