• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Madeleines – gör dem snabbt nu ikväll!

april 8, 2011 by Johan 2 Comments


Madeleines är njutningsfull enkelhet personifierad

Madeleines kan låta som ett avancerat bakverk men jag tror att det som håller många tillbaka från att prova är det faktum att man behöver en speciell plåt för att få till formen på dem. En engångsinvestering på 200 riksdaler som håller hela livet kan ju inte få vara det som hindrar dig från att testa de här ljuvliga små skönheterna, eller hur?

Bör ätas direkt. Funkar dagen efter men har helt klart tappat mycket av sin charm då. Förbered smeten på morgonen om du ska ha ett kalas på kvällen. Lägg den i en spritspåse och ett par timmar innan servering så bakar du dem.

Madeleines

Tid: Runt 30 min arbete, cirka 25 minuters gräddning

  • 170 g smör (inte margarin, smör)
  • 110 g vetemjöl
  • 4 stora ägg
  • En nypa salt
  • 140 g strösocker
  • Rivet skal från 1 stor citron (bara yttersta skalet)
  • 1 tsk vanilj (inte vaniljsocker, vanilj)
  • Lite florsocker för garnering
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och bryn det. Det ska bli brunt, men får inte brännas vid. När man känner en nötig doft sprida sig är den klar. Ta av och låt svalna.
  3. Ta några droppar av smöret och smörj plåten ordentligt. Se till att det tränger in i varje vrå. Sikta sen över lite vetemjöl och slå av överskottet.
  4. Lägg ägg och salt i en skål och vispa ordentligt tills de nästan nått tre gånger sin ursprungliga volym.
  5. Medan du fortsätter vispa häller du i sockret. Inte allt på en gång, utan lite i taget.
  6. Vispa ett par minuter till så smeten blir riktigt tjock.
  7. Vänd med en slickepott ner citronskal och vanilj.
  8. Sikta mjölet över smeten och vänd varsamt ner även det.
  9. Slutligen vänder du ner det avsvalnade smöret.
  10. Fyll en sprits med smeten och spritsa sen ut den i formarna. Eller så tar man ett decilitermått och slevar i smeten. Det är inte så noggrant.
  11. Grädda 12-15 minuter tills de får lite, lite färg. Ta ut, ta loss dem ur plåten och låt svalna på galler.
  12. Sikta lite florsocker över och servera ljumma.

Filed Under: Från ugnen Tagged With: citron, madeleines, matgeek, recept, Sött, vanilj

Previous Post: « Middagstips – Focaccia, kaprissallad och haloumi
Next Post: Rabarbercupcakes med kardemumma »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme