• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Hemkokt kola med massor av användningsområden

november 27, 2011 by Johan Hedberg 1 Comment

Hemkokt kola har varit helgens tema

Jag vill med en gång säga att det här inte är kola som i Inslagen i fint prassligt papper och som man sen sliter ut plomber med när man försöker tugga sig igenom dem-kola. Det här är kola som blir lite smetig, trögflytande och därmed perfekt för att ha till bakning.

Man kan ha den till frostingar, man kan fylla cupcakes med den, man kan ringla den över en kaka (vill man att den ska stelna till lite extra då så ser man till att kakan är kylskåpskall när man ringlar över kolan), den är ljuvlig till vaniljglass, man kan röra ner den i browniessmeten eller så äter man den som den är med sked sittandes på golvet långt inne i garderoben.

Kola

Tid: Runt 30 min arbete

  • 240 g smör (våga inte ta margarin)
  • 460 g strösocker
  • 2 msk majssirap / flytande glukos
  • 250 g vispgrädde
  • 1 tsk havssalt (klar smakförhöjare, men inget krav)
  1. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Håll koll på den så den inte blir brynt.
  2. Häll ner sockret och glukosen i det smälta smöret och låt det puttra tills det börjar få en lite brunare, typsik kola-artad ton. Låt det ta sin tid, stressa inte eftersom det då slutar med att man bränner något. Se till att det inte fastnar en massa socker på kanterna och rör hela tiden.
  3. Tillsätt grädden och låt koka några minuter till under konstant omrörning.
  4. När den kokat klart häller man i saltet, rör om lite och tar sen av från spisen.
  5. Låt kolan svalna någon timme så den blir tjock i konsistensen.

Filed Under: Fyllning och creme, Kola, Tillbehör Tagged With: frosting, kola, recept, sås, Sött

Previous Post: « Nu är Bloggreceptboken här
Next Post: Chokladcupcakes med kolafyllning och ganachefrosting »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme