Hemkokt kola har varit helgens tema

Jag vill med en gång säga att det här inte är kola som i Inslagen i fint prassligt papper och som man sen sliter ut plomber med när man försöker tugga sig igenom dem-kola. Det här är kola som blir lite smetig, trögflytande och därmed perfekt för att ha till bakning.

Man kan ha den till frostingar, man kan fylla cupcakes med den, man kan ringla den över en kaka (vill man att den ska stelna till lite extra då så ser man till att kakan är kylskåpskall när man ringlar över kolan), den är ljuvlig till vaniljglass, man kan röra ner den i browniessmeten eller så äter man den som den är med sked sittandes på golvet långt inne i garderoben.

Kola

Tid: Runt 30 min arbete

  1. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Håll koll på den så den inte blir brynt.
  2. Häll ner sockret och glukosen i det smälta smöret och låt det puttra tills det börjar få en lite brunare, typsik kola-artad ton. Låt det ta sin tid, stressa inte eftersom det då slutar med att man bränner något. Se till att det inte fastnar en massa socker på kanterna och rör hela tiden.
  3. Tillsätt grädden och låt koka några minuter till under konstant omrörning.
  4. När den kokat klart häller man i saltet, rör om lite och tar sen av från spisen.
  5. Låt kolan svalna någon timme så den blir tjock i konsistensen.