• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Pepparkakscupcakes med ingefärafrosting

december 5, 2011 by Johan Hedberg 1 Comment

Vad annat att servera i juletider än ett gäng pepparkakscupcakes?

Jag vet att det är en sån attans klyscha, men jag kunde inte låta bli att göra de här. Somliga kanske tycker att det står pepparkakor och saffran upp till gomseglet redan nu, men då är ni antingen inte tillräckligt juldedikerade, eller så har ni bara ätit dåliga saker. Låt det nu bli ändring på det.

Kaffet hade jag i för att göra dem lite mer…lite mer… kan vi säga vuxna i smaken? Ärligt talat hade jag i det för jag tänkte det skulle smaka gott och visst hade jag rätt på den punkten.

Det här var det vinnande bidraget i MediaPilots interna cupcakestävling där jag var inbjuden som gäst / joker / feeder. Det andra bidraget var Citron- och vaniljcupcakes med kolafrosting som kom därifrån med en andraplats.

Pepparkakscupcakes med ingefärafrosting

Tid: 1 timme

  • 180 g vetemjöl
  • 1.5 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 krm mald nejlika
  • 0,5 krm nyriven muskot
  • En knivsudd salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 50 g smör (verkligen rumstempererat)
  • 1 ägg
  • 100 g strösocker
  • 120 g ljus sirap
  • 120 g starkt kaffe (avsvalnat)

Frosting

  • 50 g smör (rumstempererat)
  • 100 g cream cheese (rumstempererat)
  • 0,5 tsk vanilj
  • Skalet från 1 citron (bara det yttersta)
  • 3-4 cm färsk ingefära (finriven)
  • 230 g florsocker (cirka 3 dl)
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Sikta ner vetemjölet i en bunke.
  3. Blanda ner kryddorna, saltet och bikarbonatet i mjölet.
  4. I en annan bunke vispar man samman smör och strösocker till en fluffig massa.
  5. Ha i ägget och fortsätt vispa en stund.
  6. Ha ner sirapen och vänd med en slickepott tills det är helt blandat.
  7. Vänd ner mjöl- och kryddblandningen och  tillsätt slutligen kaffet.
  8. Fyll formarna till hälften och ställ in i ugnen cirka 20 minuter. Testa om de är klara genom att stoppa ner en tandpetare i dem. Om den kommer upp utan en massa kladd på är det klara.
  9. För att göra frostingen vispar man smör och cream cheese riktigt fluffigt och fint.
  10. Tillsätt vanilj, citronskal och ingefära.
  11. Vispa slutligen ner florsocker och ställ därefter in i kylen en stund så den sätter sig och blir lagom fast i konsistensen.
  12. Jag använde lite färgpasta för att få nån form av julig nyans, men i ärlighetens namn blev de mer rosalila än julröda.
  13. Man kan med fördel göra frostingen dagen innan den ska användas så ingefäran verkligen får blomma ut.
  14. Toppade dem med några pepparkaksgrantoppar. Humor…

Filed Under: Från ugnen, Jul Tagged With: baka, Cupcakes, frosting, ingefära, jul, pepparkakscupcakes, recept, Sött

Previous Post: « Veckans länkkärlek v 48
Next Post: Måndagstävling – vinn en lökskärare »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme