En klassiker i ny tappning

Låt mig klargöra ovanstående. För mig är det en klassiker. Om tiden är knapp och gästerna på väg blir det citroncupcakes som jag numera kan så gott som utantill. Men istället för den somrigt friska varianten tog jag en del av kolan som jag gjorde för ett par dar sen och vävde in den i frostingen.

Varför då detta bakande en vardag? Jo, jag var inbjuden till Mediapilot som extern deltagare i deras cupcakestävling. Jag tänker inte ens beröra den press/ångest/panik/desperation som jag genomlevt senaste dagarna. Svåraste frågan var vilken typ av cupcake jag skulle fokusera på? Självklart kunde man tagit till ett säkert kort och kört på en mäktig chokladskapelse, men samtidigt är det så himla förutsägbart. Lite som att typ säga Oooh kolla mig som typ läst en matlagningstidning och nu kör med choklad och chiiiiili. Nej, det gick då rakt inte för sig.

Juryn arbetar hårt

Det blev dels de här små krabaterna och dels en laddning med latte-pepparkakscupcakes med lite glögg i och en ingefärafrosting på toppen. Återkommer med recept på dem.

Hur det gick i tävlingen? Jo, etta och tvåa. De var med andra ord väldigt snälla mot gästen. Bland övriga deltagare fann en underbar rabarbercupcake och en chokladvariant med en frosting som gav mig hjärtklappning av lycka. Den måste varit gjord med en himmelskt fin choklad och smaken var fullkomligt magnifik.

I och med att smöret inte är smält utan fast i formen blir smeten väldigt krämig och fluffig. Jag föredrar att göra dem i silikonformar (Cordon Bleu har i mina ögon de bästa) men självklart kan man göra dem även i pappersvarianten.

Citron- och vaniljcupcakes med kolafrosting

Tid: 1 timme

Frosting

 1. Sätt ugnen på 180 grader .
 2. Ta fram smöret i god tid så det blir riktigt mjukt.
 3. Knäck äggen i en skål, tillsätt sockret i två omgångar och vispa sen länge och väl. Vad man vill uppnå är en riktigt fluffig smet. Jag pratar inte att den det har blivit lite luft i den – jag pratar rejält fluffig. Ge det några minuters engagerat arbete, det har du igen senare.
 4. Vispa i smöret. Nu ska det bli som en fluffig kräm.
 5. Ha i citronsaften och skalet. Ekologiska citroner är verkligen, verkligen, verkligen att föredra.
 6. I en skål vid sidan om häller man ner vanilj, vetemjöl, bakpulver och salt. Rör om en aning.
 7. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Det gör underverk för slutresultatet att just sikta ner de torra ingredienserna eftersom man minimerar risken för klumpar, inte behöver röra lika mycket i smeten och därmed får behålla maximalt med fluffighet.
 8. Avsluta med att hälla ner mjölk och salt. Rör tills det blandats till en jämn smet.
 9. Fyll formarna till lite drygt hälften och sen direkt in i ugnen. Tid som behövs är drygt 20 minuter. Stoppa ner en tandpetare och kommer den upp utan någon smet på sig är de klara. Ta ut och låt svalna på galler.
 10. Vispa smör och cream cheese i en bunke till en luftig smet.
 11. Tillsätt kolan som ska vara rumstempererad.
 12. Häll i en deciliter florsocker, vispa tills det är en slät smet. Ha i en deciliter till, vispa etc. Upprepa tills all florsocker är ivispad.
 13. Ställ in frostingen i kylen 30-40 minuter för att stelna till lite. Fyll därefter en sprits och placera toppingen på valfritt sätt.
 14. Avsluta med att droppa lite kola på toppen och sen lägga någon flaga havssalt överst.