Lite snö, lite tö och lite slask. Kompenseras bäst med mat och snask.

Lustigt hur man alltid lyckas samla en massa deadlines på hög till dagarna innan julafton. I år är det värre än vanligt och jag har inte riktigt hunnit fokusera på julbakandet så mycket som jag hade planerat. Hittills har jag mest gjort saker med saffran och än är det inte över. Torsdag och fredag innebär lussekattsbakande, vörtbrödsgräddande och kokande av allsköns godsaker. Skönt att man alltid kan överkompensera i sista minuten.

Orkar man inte vänta på ett vörtbröd som bakas med bara surdeg verkar det här vara det absolut bästa av alla alternativ med jäst. Matrepubliken brukar ha koll och jag tror faktiskt jag ska testa det här själv senare i veckan för att jämföra med mitt recept på vörtbröd.

P1 Dokumentär hade förmånen att få följa med Sébastien Boudet som tidigare ägde och drev Petite France och numera skriver på sidan Brödpassion. Missade du dagens sändning så hittar du programmet här. Kanske det bästa som sänts i matväg på radio på väldigt länge.

Tänkte du att det skulle vara trevligt med ett enkelt, men ändå attans så smarrigt bakverk någon dag i veckan? Gör då tarteletter med vit chokladtryffel och sharonfrukt. Jag vet inte om det är Christers foton som gör att de ser så sjukt goda ut eller om det är för att mina smaklökar minns alla tarteletter som passerat dem och bara att höra någon uttala ordet får dem att jubla av glädje.

Fantastiskt fina julcupcakes hos Flickan & Kakorna. Hennes kanel-vanilj cupcakes är förmodligen helt magiskt goda eftersom det är en superkombo, missförstådd och underskattad hos många, bortglömd hos många. Vi måste ge kanel-vanilj värdigheten åter. Baka några nu.

Ett enkelt och alltid uppskattat julgodis är Rischoklad. Ett bra recept finns hos Nylagat. Nuff said.

Det här är förmodligen tionde gången under helgen som någon har rekommenderat receptet på Lakritsknäck som finns på Arlas förpackningar. Arla brukar ha bra recept, men den här gången måste de träffat någon form av julbaksnerv utan dess like och jag antar att hypen kring lakrits just nu inte gör saken sämre.

Den frustration jag känt de senaste dagarna över att vanliga matvarubutiker helt slutat med okokt skinka och till och med försöker fronta en griljerad, kokt variant, har fört mig till randen av en härligt befriande Falling Down-psykos. Seriöst, hur kunde vi förvandlas till såna lata jäkla mähän som inte ens vid denna högtid kan koka en enkel satans skinka? Är inte lite av poängen att man kvällen innan julafton ska bjuda familjen på en skinksmörgås gjord på en nykokt, precis griljerad skapelse? Kan ingen fatta att det finns ett skäl till att vi har det som så starka minnen från vår barndom? Varför kompromissa nu? Skärp er för tusan.

När det så är dags att griljera skinkan och ni letar efter några bra recept så rekommenderar jag Nadjas klassiska senapsgriljering, kanske en griljering med pepparkakor eller en lite friskare skinka med ingefärsgriljering.

Husmorsskolan skickade upp det här receptet på Marsipankakor tidigare idag. Jag är övertygad. Det ska ändå tillverkas ett lastbilslass marsipan här kommande veckan så varför inte använda en bit till de här kakorna?

En av mina släktingar föreslog att vi skulle ha med Karelska Piroger i år på julbordet. Jag skrev ut PickiPickis recept och satte i hans händer på ett par sekunder. Fick testa dem tidigare och det är sjukt gott.

Är det svårt att sätta ihop ett bra mellanmål för långa dagar i skidbacken? Börjar ungarna knorra vid tanken på smörgåsar i BigPack-låda? Testa att göra de här köttfärsbröden. Smart sätt att bli av med rester som håller på att utveckla egna rotsystem i kylskåpet.

Med det sagt – tillbaka till sillinläggningen. Ikväll väntar en havtornsvariant och en traditionell med mängder av lök och en liten bit kanelstång.