Hej små trevliga franska mandelbakverk!
För ett tag sen stötte jag på en för mig helt ny bekantskap – Financier med chokladfyllning. En klassisk financier är ofta gjord i en fin, nästa lövliknande form och sen garnerar man dem med lite flagad mandel.
Men det är den klassiska varianten och även om den är trevlig till sommarens förmiddagsfika tillsammans med ett glas flädersaft, så kan man lyfta den en nivå till.
Vad jag gjorde (så klart inte helt utan inspiration från andra som faktiskt vet vad de håller på med) var att jag köpte en form som heter Siliconflex – savarin 18 x 18 ml (bild här) och som går att beställa via till exempel Cordon Bleau i Stockholm. Sen fyllde jag formarna till tre fjärdedelar med smet innan de åkte in i ugnen.
Att efter att de svalnat spritsade jag i chokladganache och sen var det bara att börja äta.
Jag vet inte riktigt hur jag ska kategorisera dem – mandelsmaken är varm och mysig, kompletterad med vanilj och kontrasterad med citronskal. Chokladen skapar en mushighet och tar man den i två tuggor får man liksom med lite från båda håll. Oerhört smaskigt.
De går jättefort att göra, är hur enkla som helst och det blir verkligen mängder. Jag gjorde totalt 45 st av en sats.
Financiers med chokladfyllning
Tid: En halvtimmes jobb och en halvtimmes gräddning
- 190 g smör
- 150 g mandelmjöl eller rinriven och siktad mandel
- 220 g florsocker
- 80 g vetemjöl
- 1 krm salt
- 190 g äggvita (6-7 st)
- Skalet av 0.5 citroner
- 0.5 vaniljstång
- Sätt ugnen på 230 grader.
- Smält smöret i en kastrull och bryn det därefter. Man låter det helt enkelt vara kvar i kastrullen på hög värme tills det blir brunt och får en tydlig nötaktig doft. Ställ det därefter åt sidan för att svalna och häll det gärna genom en sil innan det ska användas för att få bort fnaset som samlas på botten av kastrullen.
- Sikta ner mandelmjöl, florsocker och vetemjöl i en bunke.
- Tillsätt saltet och rör om tills allt blandats ordentligt.
- Ner med äggvita och det smälta smöret i mjölblandningen. Rör runt tills alla klumpar är borta. Slickepot är ett riktigt bra verktyg här.
- Riv ner citronskalet i smeten.
- Dela vaniljstången, skrapa ur den och ha i skrapet. Rör tills även skal och vanilj är jämnt fördelat.
- Ställ formarna på en plåt och fyll dem till tre fjärdedelar.
- Knacka plåten ett par gånger i bordet så att eventuella luftfickor försvinner.
- In i ugnen tills de börjar få färg. Mina mini-formar tog 7 minuter på sig.
- Ta ut, låt svalna och fyll sen med chokladganache.
- Förvara i burk med slutet lock i kylen max ett par dagar.