• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Financiers med chokladfyllning

mars 29, 2012 by Johan Hedberg 6 Comments

Hej små trevliga franska mandelbakverk!

För ett tag sen stötte jag på en för mig helt ny bekantskap – Financier med chokladfyllning. En klassisk financier är ofta gjord i en fin, nästa lövliknande form och sen garnerar man dem med lite flagad mandel.

Men det är den klassiska varianten och även om den är trevlig till sommarens förmiddagsfika tillsammans med ett glas flädersaft, så kan man lyfta den en nivå till.

Vad jag gjorde (så klart inte helt utan inspiration från andra som faktiskt vet vad de håller på med) var att jag köpte en form som heter Siliconflex – savarin 18 x 18 ml (bild här) och som går att beställa via till exempel Cordon Bleau i Stockholm. Sen fyllde jag formarna till tre fjärdedelar med smet innan de åkte in i ugnen.

Att efter att de svalnat spritsade jag i chokladganache och sen var det bara att börja äta.

Jag vet inte riktigt hur jag ska kategorisera dem – mandelsmaken är varm och mysig, kompletterad med vanilj och kontrasterad med citronskal. Chokladen skapar en mushighet och tar man den i två tuggor får man liksom med lite från båda håll. Oerhört smaskigt.

De går jättefort att göra, är hur enkla som helst och det blir verkligen mängder. Jag gjorde totalt 45 st av en sats.

Financiers med chokladfyllning

Tid: En halvtimmes jobb och en halvtimmes gräddning

  • 190 g smör
  • 150 g mandelmjöl eller rinriven och siktad mandel
  • 220 g florsocker
  • 80 g vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 190 g äggvita (6-7 st)
  • Skalet av 0.5 citroner
  • 0.5 vaniljstång
  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och bryn det därefter. Man låter det helt enkelt vara kvar i kastrullen på hög värme tills det blir brunt och får en tydlig nötaktig doft. Ställ det därefter åt sidan för att svalna och häll det gärna genom en sil innan det ska användas för att få bort fnaset som samlas på botten av kastrullen.
  3. Sikta ner mandelmjöl, florsocker och vetemjöl i en bunke.
  4. Tillsätt saltet och rör om tills allt blandats ordentligt.
  5. Ner med äggvita och det smälta smöret i mjölblandningen. Rör runt tills alla klumpar är borta. Slickepot är ett riktigt bra verktyg här.
  6. Riv ner citronskalet i smeten.
  7. Dela vaniljstången, skrapa ur den och ha i skrapet. Rör tills även skal och vanilj är jämnt fördelat.
  8. Ställ formarna på en plåt och fyll dem till tre fjärdedelar.
  9. Knacka plåten ett par gånger i bordet så att eventuella luftfickor försvinner.
  10. In i ugnen tills de börjar få färg. Mina mini-formar tog 7 minuter på sig.
  11. Ta ut, låt svalna och fyll sen med chokladganache.
  12. Förvara i burk med slutet lock i kylen max ett par dagar.

Filed Under: Finfika Tagged With: baka, bakverk, chokladganache, financiers, frankrike, kakor, mandelmjöl, Sött

Previous Post: « Att få färska bär att klara sig längre
Next Post: 8 tips som gör att du alltid lyckas med dina macarons »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme