Tycker du att det är svårt att få brödet att jäsa?

Det här skulle jag förstås delat med mig av i höstas när temperaturen konstant sjönk och jakten på en varm plats att jäsa degarna på intensifierades. Det var temejsjutton helt hopplöst ett tag. Prova gärna att balansera en degskål på sju liter på en smal fönsterbräda för att lyckas fånga den uppströmmande värmen från elementen. Dömt att misslyckas, tro mig.

Ovanför kylen har jag inget skåp som passar och därmed är även den annars alltid så utmärkta platsen borta från listan.

Vad göra?

Jo, sätt ugnen på högsta värme i cirka 3 minuter. Stäng sen av den men lämna lampan på.  Stoppa in degen, täckt med en handduk. Stäng luckan och vänta. Nu har den  optimal miljö och oavsett om man bakar med surdeg eller jäst får man kortast möjliga jästid.

Glöm inte bort i all upphetsning att ju längre tid ett bröd jäser, desto mer smak utvecklar det. Snabbhet är inte alltid att föredra. Men för de gånger det är det så rekommenderas tipset ovan varmt (no pun intended…).

Brödet på bilden är ett surdegsbröd med valnötter.