• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Rabarbercurd

april 12, 2012 by Johan Hedberg 2 Comments

Smarrig curd på vårens späda rabarber

Jag älskar rabarber på en nivå som bara kan jämföras med champagne och välgjord belgisk choklad. Förmodligen har det en hel med att göra att när vårruset är som störst och man börjar förbereda rabatterna för alla godsaker som ska sås, sticker redan rabarbern upp som små stolta, färgglada lockelser. De är på något sätt det första beviset för att det kommer att bli en bra sommar i år igen.

Nu önskar jag lite att det här receptet var gjort med svenska rabarber och det hade nog gått om jag väntat ett tag till, men i ärlighetens namn – det är bara mitten av april. Borde jag därmed skämmas för att jag använt en tysk variant som odlats fram under laboratorieartade förhållanden, packats när den är halvmogen och sen transporterats med rykande lastbil genom halva Europa bara för att hamna i mitt kök? Ja, det borde jag.

Gör jag det då? Inte en chans. Ibland blir suget så stort att skammen skjuts undan till samma vrå av mitt medvetande som även huserar frosseriet av tidigare nämnda belgiska choklad och nattliga skamsätanden av eclairs.

Nåväl, det här är en mycket smarrig, tjock curd som självklart blir ännu bättre om man använder svensk rabarber. För att säkra att den verkligen får färg rekommenderar jag att man bara använder den röda delen av stjälken.

Om man råkar ha en massa clementiner liggandes kan man så klart passa på att göra en clementinecurd på samma gång.

Rabarbercurd

Tid: En halvtimme

  • 400 g rabarber
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
  • 6 äggulor
  • 1.5 dl strösocker
  • En knivsudd salt
  • Skalet från en halv citron (endast det absolut yttersta, gula)
  • 50 g smör
  1. Tvätta av rabarbern och skär den sen i mindre bitar
  2. Lägg bitarna i en kastrull, häll över sockret, rör om ett par varv och låt stå 15-20 min
  3. Häll över vattnet och koka upp på medelvärme
  4. Låt koka tills alla bitarna är upplösta
  5. Ta av från värmen och låt svalna till rumstemperatur
  6. Mixa (heja stavmixern!) till en helt slät puré
  7. Lägg äggulorna i en bunke och placera över vattenbad. Ha inte i så mycket vatten att det når upp till bunken utan lämna lite utrymme mellan
  8. Vispa gulorna lätt och tillsätt därefter strösocker, salt och citronskalet
  9. Rör hela tiden tills smeten blivit varm (men den får inte bli het)
  10. Ha i en deciliter av rabarberpurén och fortsätt röra tills curden återigen blivit varm
  11. Tillsätt cirka en deciliter till av purén (men gärna lite mer om man vill ha den en aning lösare)
  12. Sluta inte röra (inte hetsigt, men sådär mjukt och snällt med en slickepot så den värms upp jämnt och fint) förrän curden är varm och tjock
  13. Ta av från pannan och klicka i smöret. Rör tills allt löst sig och inga klumpar är kvar
  14. Häll upp på en väl rengjord burk
  15. Klarar sig i drygt en vecka i kylen
  16. Används på rostat bröd, i en cupcake eller som fyllning till bars. För att nämna några användningsområden.

Filed Under: Fyllning och creme, Rabarber Tagged With: curd, rabarber, rabarbercurd, recept, Sött

Previous Post: « Dagens husmorstips – Så jäser du ditt bröd lite snabbare och smidigare
Next Post: Gulasch i crock pot »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme