Gulasch

Gulasch visade sig funka fint även i vårsolen

Som jag skrev tidigare har jag fått hem en crock pot som nu går får utstå experimenterande med jämna mellanrum. Först ut var dock en gammal favorit, men i något omgjord tappning – gulaschen.

Gulash är så oerhört trevligt. När jag gjorde det som kommit att bli mitt favoritrecept (för vanlig gryta) var det sommar i Sälen. Jag och Leon Leonberger tillbringade dagarna på fjället och eftersom vädret inte alltid var det bästa ledsnade man snabbt på frystorkat och då var gulaschen perfekt att ta med i en termos. Regn, rusk och varm soppa/gryta. Underbar kombo.

Men nu är det vår, kvällarna varma och cikadorna spelar för full hals (yeah, right). Frågan är – kommer den verkligen till sin rätt även så här års? Skulle den till och med kunna vara ett alternativ för en lat sommarkväll?

Visst är gulasch tacksam att svänga ihop i en vanlig gryta, men på det här viset blir det nästan löjligt enkelt. I med allt i crock poten, på med locket, glöm bort i 4 timmar (nämen heeeeeeej Mass Effect 2!) och sen kan man presentera en rackarns välsmakande middag utan nämnvärt mycket arbete. 

Det som är viktigt att komma ihåg när man lagar med crock poten är att mängden vätska ska hållas nere eftersom inget kokar bort (man har locket på hela tiden). En annan sak är att anpassa storleken på de saker man har i så att de är färdigkokta samtidigt, alternativt lägga i vissa ingredienser senare (potatis tidigt – kött lite senare, om de är lika stora).

Köttet som jag använde var högrev, men det funkar även med ryggbiff eller fransyska.

Som sista uppmaning – mortla hel kummin, kör inte med färdigmald. Tro mig, skillnaden är spektakulär.
(nej, det är klart den inte är spektakulär, men ingen skulle bry sig om jag bara skrev att skillnaden gör det värt det eftersom alla kraftuttryck vattnats ur så till den milda grad att om jag inte tog i från tårna passerar det obemärkt förbi. Oavsett, mortla kumminen. Just do it.)

Gulasch

Tid: Max 30 minuters arbete, 4-5 timmars puttrande

  1. Skär biffen och potatisen i små tärningar. Finhacka lök, paprika, chili och vitlök.
  2. Lägg grönsakerna i botten och biffen ovanpå i crock poten.
  3. Salta och peppra lite. I med cayennepeppar och paprikapulver.
  4. Mortla kummin. Ha ner det tillsammans med tomatpurén i grytan.
  5. Häll ner  vatten samt  oxfond.
  6. Lägg på locket, sätt igång den på låg värme och ställ timern på 4 timmar.
  7. Kontrollera när tiden är ute så att potatisen är genomkokt och att soppan är lagom salt. Eventuellt kan den behöva gå ett tag till (beror på hur stora tärningar som man skurit potatisen i) och det finns även en möjlighet att den behöver en liten nypa salt extra.
  8. Serveras rykande varm med en klick gräddfil (eller smetana), lite klippt persilja och ett gott, nybakat bröd.