• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Gulasch i crock pot

april 13, 2012 by Johan Hedberg 1 Comment

Gulasch

Gulasch visade sig funka fint även i vårsolen

Som jag skrev tidigare har jag fått hem en crock pot som nu går får utstå experimenterande med jämna mellanrum. Först ut var dock en gammal favorit, men i något omgjord tappning – gulaschen.

Gulash är så oerhört trevligt. När jag gjorde det som kommit att bli mitt favoritrecept (för vanlig gryta) var det sommar i Sälen. Jag och Leon Leonberger tillbringade dagarna på fjället och eftersom vädret inte alltid var det bästa ledsnade man snabbt på frystorkat och då var gulaschen perfekt att ta med i en termos. Regn, rusk och varm soppa/gryta. Underbar kombo.

Men nu är det vår, kvällarna varma och cikadorna spelar för full hals (yeah, right). Frågan är – kommer den verkligen till sin rätt även så här års? Skulle den till och med kunna vara ett alternativ för en lat sommarkväll?

Visst är gulasch tacksam att svänga ihop i en vanlig gryta, men på det här viset blir det nästan löjligt enkelt. I med allt i crock poten, på med locket, glöm bort i 4 timmar (nämen heeeeeeej Mass Effect 2!) och sen kan man presentera en rackarns välsmakande middag utan nämnvärt mycket arbete. 

Det som är viktigt att komma ihåg när man lagar med crock poten är att mängden vätska ska hållas nere eftersom inget kokar bort (man har locket på hela tiden). En annan sak är att anpassa storleken på de saker man har i så att de är färdigkokta samtidigt, alternativt lägga i vissa ingredienser senare (potatis tidigt – kött lite senare, om de är lika stora).

Köttet som jag använde var högrev, men det funkar även med ryggbiff eller fransyska.

Som sista uppmaning – mortla hel kummin, kör inte med färdigmald. Tro mig, skillnaden är spektakulär.
(nej, det är klart den inte är spektakulär, men ingen skulle bry sig om jag bara skrev att skillnaden gör det värt det eftersom alla kraftuttryck vattnats ur så till den milda grad att om jag inte tog i från tårna passerar det obemärkt förbi. Oavsett, mortla kumminen. Just do it.)

Gulasch

Tid: Max 30 minuters arbete, 4-5 timmars puttrande

  • 350 g högrev
  • 2 st gula lökar
  • 2 st stora, röda paprikor
  • 1/2 röd chili
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk malen kummin (mortla hel!)
  • 4 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten
  • 4 msk oxfond
  • 3 st riktigt stora potatisar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 1/2 tsk paprikapulver
  1. Skär biffen och potatisen i små tärningar. Finhacka lök, paprika, chili och vitlök.
  2. Lägg grönsakerna i botten och biffen ovanpå i crock poten.
  3. Salta och peppra lite. I med cayennepeppar och paprikapulver.
  4. Mortla kummin. Ha ner det tillsammans med tomatpurén i grytan.
  5. Häll ner  vatten samt  oxfond.
  6. Lägg på locket, sätt igång den på låg värme och ställ timern på 4 timmar.
  7. Kontrollera när tiden är ute så att potatisen är genomkokt och att soppan är lagom salt. Eventuellt kan den behöva gå ett tag till (beror på hur stora tärningar som man skurit potatisen i) och det finns även en möjlighet att den behöver en liten nypa salt extra.
  8. Serveras rykande varm med en klick gräddfil (eller smetana), lite klippt persilja och ett gott, nybakat bröd.

Filed Under: Crock-pot, Middagstips, Soppor Tagged With: crock pot, crockpot, gulasch, middag, paprika, recept, soppa

Previous Post: « Rabarbercurd
Next Post: Veckans länkkärlek v 15 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme