Toscakaka är en favorit på fikabordet
Av alla gamla klassiska mjuka kakor att pryda sitt fikabord med är toscakaka en av mina absoluta favoritpjäser. Ovanpå en sockerkaksbotten placeras ett segt täcke fyllt med flagad mandel.
Det finns en uppsjö varianter på samma sätt som det finns en sorts sockerkaka per hushåll, men det är i mina ögon något som alltid måste vara med (och som flera recept jag stött på saknar) – vanilj och citronskal eftersom det ger precis den smakskjuts som kakan behöver.
I övrigt är det fritt att experimentera en aning. Varför inte riva ner 50 g mandelmassa i smeten? Kanske en knivsudd muskot? Eller om man vill go all crazy – skippa mandeln och ta fram matberedaren, i med hyvelskian och flaga pistage- eller hasselnötter.
Toscakaka
Tid: Cirka 45 minuter
- 150 g smör
- 2 ägg
- 180 g strösocker (cirka 2 dl)
- 1 msk vispgrädde
- 1 vaniljstång (eller 1 tsk riktig vanilj)
- 130 g vetemjöl (cirka 2,2 dl)
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 dl mjölk
- Skalet av 1 liten citron
- En knivsudd salt
- 75 g smör
- 2 msk mjöl
- 75 g strösocker
- 75 g flagad mandel
- 2 msk vispgrädde
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra en rund springform.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt.
- Häll i smöret och vispa lite till.
- Ner med vispgrädde och vaniljstång. Rör med en slickpot tills allt blandats.
- Sikta i vetemjöl och bakpulver. Vänd runt tills alla klumpar är borta.
- Tillsätt mjölken och riv i citronskalet (bara det allra yttersta). I med saltet. Rör återigen.
- Häll ner smeten i formen och ställ in i mitten av ugnen.
- Grädda 15-20 min tills kakan nästan är klar. Den kan få vara en aning kladdig i mitten.
- Under tiden som kakan gräddas placerar man smöret i en kastrull och smälter det på medelhög värme. Låt det inte brynas.
- Pudra över mjölet och rör tills alla klumpar är borta.
- Ner med socker, mandel och vispgrädde i det smälta smöret.
- Värm upp men låt det inte börja koka. Det ska bara precis börja tjockna en aning.
- Bred ut smeten över kakan och ställ tillbaka in i ugnen cirka 15 minuter.
- När täcket fått det karakteristiska mörka, nästan knäckfärgade utseendet är kakan klar. Ta ut och låt svalna innan man tar bort formen.
- Gör man den kvällen innan servering täcker man den med plastfolie och låter stå framme i rumstemperatur. Den mår verkligen inte dåligt av att få vila över natten.