• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Toscakaka

maj 3, 2012 by Johan Hedberg 2 Comments

Toscakaka recept

Toscakaka är en favorit på fikabordet

Av alla gamla klassiska mjuka kakor att pryda sitt fikabord med är toscakaka en av mina absoluta favoritpjäser. Ovanpå en sockerkaksbotten placeras ett segt täcke fyllt med flagad mandel.

Det finns en uppsjö varianter på samma sätt som det finns en sorts sockerkaka per hushåll, men det är i mina ögon något som alltid måste vara med (och som flera recept jag stött på saknar) – vanilj och citronskal eftersom det ger precis den smakskjuts som kakan behöver.

I övrigt är det fritt att experimentera en aning. Varför inte riva ner 50 g mandelmassa i smeten? Kanske en knivsudd muskot? Eller om man vill go all crazy – skippa mandeln och ta fram matberedaren, i med hyvelskian och flaga pistage- eller hasselnötter.


Toscakaka

Tid: Cirka 45 minuter

  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 180 g strösocker (cirka 2 dl)
  • 1 msk vispgrädde
  • 1 vaniljstång (eller 1 tsk riktig vanilj)
  • 130 g vetemjöl (cirka 2,2 dl)
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • Skalet av 1 liten citron
  • En knivsudd salt
  • 75 g smör
  • 2 msk mjöl
  • 75 g strösocker
  • 75 g flagad mandel
  • 2 msk vispgrädde
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra en rund springform.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt.
  5. Häll i smöret och vispa lite till.
  6. Ner med vispgrädde och vaniljstång. Rör med en slickpot tills allt blandats.
  7. Sikta i vetemjöl och bakpulver. Vänd runt tills alla klumpar är borta.
  8. Tillsätt mjölken och riv i citronskalet (bara det allra yttersta). I med saltet. Rör återigen.
  9. Häll ner smeten i formen och ställ in i mitten av ugnen.
  10. Grädda 15-20 min tills kakan nästan är klar. Den kan få vara en aning kladdig i mitten.
  11. Under tiden som kakan gräddas placerar man smöret i en kastrull och smälter det på medelhög värme. Låt det inte brynas.
  12. Pudra över mjölet och rör tills alla klumpar är borta.
  13. Ner med socker, mandel och vispgrädde i det smälta smöret.
  14. Värm upp men låt det inte börja koka. Det ska bara precis börja tjockna en aning.
  15. Bred ut smeten över kakan och ställ tillbaka in i ugnen cirka 15 minuter.
  16. När täcket fått det karakteristiska mörka, nästan knäckfärgade utseendet är kakan klar. Ta ut och låt svalna innan man tar bort formen.
  17. Gör man den kvällen innan servering täcker man den med plastfolie och låter stå framme i rumstemperatur. Den mår verkligen inte dåligt av att få vila över natten.

 

 

Filed Under: Finfika Tagged With: baka, fikabröd, kaka, mandel, recept, Sött, tosca, toscakaka

Previous Post: « Chokladfrosting med lime
Next Post: Key lime pie »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme