• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Banancupcakes med swiss meringue buttercream frosting

maj 21, 2012 by Johan Hedberg 3 Comments

cupcakes banan frosting recept

Banancupcakes och så ett rejält stänk lönnsirap till det

Vad sjutton är det med banan egentligen som gör den så god att ha i kakor? Jag får fortfarande lite rysningar när jag tänker på banankakan från tidigare i vår och i mina drömmar möter jag ibland kaninen Frank som vill bjuda på någon form av chokladkaka med banan i. Är det mig det är fel på eller sker det någon form av kemisk reaktion inom oss medelålders män under våren som gör att vi triggar på bananer?

Varför funderar jag ens på det här? Det är ju inte direkt så att jag känner för att börja röka jazztobak. Det är bananer. En frukt (jag vet att det är ett bär).

Frågan är då, vad kan man göra för trevliga saker med bananer (förutom Marängswiss) som inte testats tidigare. I mitt famlande i skafferiet hittade jag en trevlig flaska lönnsirap. Den fick också haka på. Här är resultatet.

Banancupcakes med swiss meringue buttercream frosting

Tid: 1 timme

  • 120 g smör
  • 220 g socker
  • 2 ägg
  • Skalet av 1 citron (endast det yttersta)
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vanilj (dubbla om du använder vanillinsocker)
  • 220 gram vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 120 g mjölk
  • 2 msk lönnsirap
  • 2 mosade bananer
  • En knivsudd salt

Frosting

  • 5 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 450 g smör
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vanilj
  1. Ta fram smöret i god tid så det blir riktigt mjukt. Ta även ut ägg och mjölk ur kylen så det blir rumstempererat.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Ner med smör och socker i en skål och vispa med elvisp, eller kör det ännu hellre i hushållsassistenten med visptillsats så det blir ordentligt gjort på en gång.
  4. Om det förelåg några oklarheter – vispa smör och socker tills det är en grynig massa och knäck sen i äggen.
  5. Vispa vidare och nu ska det inte bara vispas tills allt blandats – det ska bli en fluffig smet som är ljusgul till färgen. Krämig, nästan som tjock grädde. Då är du klar.
  6. Riv i citronskalet. Bara det yttersta så klart. Ekologiska citroner är att föredra av så många skäl att det är värt ett eget inlägg nån gång i framtiden.
  7. Dela vaniljstången, skrapa ur den och ha i vaniljen i smeten. Rör om så allt blandats (nu är det färdigarbetat med vispen och istället använder vi nu en slickepot eller kanske en träsked).
  8. Sikta ner vetemjöl och bakpulver i smeten och rör så det blandats om och inga klumpar återstår.
  9. Häll i mjölk, lönnsirap, mosade bananer och salt. Rör om igen.
  10. Fyll formarna till 50-60% och stoppa in i ugnen cirka 15 minuter (om man som jag använder små silikonformar, är det stora formar får man ha dem inne lite längre). Ta en tandpetare och stoppa ner i. Kommer den upp utan smet på sig är de klara.
  11. Nu gör vi frostingen – lägg äggvitorna i en ordentligt rengjord skål och tillsätt sockret. Frågan folk alltid ställer sig när de gör den här för första gången är Ska det verkligen vara så här mycket socker i? Det ska det.
  12. Ställ skålen över ett vattenbad med hett vatten. Det ska inte koka, men det ska vara hett. Vispa sakta runt tills allt sockret är löst och ägget känns varmt men inte hett (vi ska inte koka äggvitorna, bara värma upp dem). Gnugga smeten mellan tumme och pekfinger. Känner du inget socker? Verkligen inget alls? Då är den klar.
  13. Vispa nu äggen på hög hastighet tills de svalnat helt. Under tiden som man vispar blir de till en vit marängsmet som tjocknar mer och mer.
  14. När äggsmeten är helt sval klickar man i smöret (många små bitar, inte en stor klick), delar, skrapar ur och tillsätter vaniljstången innan man fortsätter vispa tills allt är blandat.
  15. Frostingen kan sparas ett par dar i en låda i kylen och när man sen ska använda den så tar man fram den, låter den bli rumstempererad och vispar den åter fluffig.
  16. Den här gången spritsade jag den direkt på cupcakesen, ställde dem i en låda med lock och tog sen med till jobbet. Serverades med en liten tesked lönnsirap över sig.

 

Filed Under: Finfika, Uncategorized Tagged With: banan, Cupcakes, frosting, recept, smörkräm, Sött, swiss meringue

Previous Post: « Browniefyllda smördegsknyten
Next Post: Veckans länkkärlek v 22 – rabarberspecial »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme