cupcakes banan frosting recept

Banancupcakes och så ett rejält stänk lönnsirap till det

Vad sjutton är det med banan egentligen som gör den så god att ha i kakor? Jag får fortfarande lite rysningar när jag tänker på banankakan från tidigare i vår och i mina drömmar möter jag ibland kaninen Frank som vill bjuda på någon form av chokladkaka med banan i. Är det mig det är fel på eller sker det någon form av kemisk reaktion inom oss medelålders män under våren som gör att vi triggar på bananer?

Varför funderar jag ens på det här? Det är ju inte direkt så att jag känner för att börja röka jazztobak. Det är bananer. En frukt (jag vet att det är ett bär).

Frågan är då, vad kan man göra för trevliga saker med bananer (förutom Marängswiss) som inte testats tidigare. I mitt famlande i skafferiet hittade jag en trevlig flaska lönnsirap. Den fick också haka på. Här är resultatet.

Banancupcakes med swiss meringue buttercream frosting

Tid: 1 timme

Frosting

 1. Ta fram smöret i god tid så det blir riktigt mjukt. Ta även ut ägg och mjölk ur kylen så det blir rumstempererat.
 2. Sätt ugnen på 175 grader.
 3. Ner med smör och socker i en skål och vispa med elvisp, eller kör det ännu hellre i hushållsassistenten med visptillsats så det blir ordentligt gjort på en gång.
 4. Om det förelåg några oklarheter – vispa smör och socker tills det är en grynig massa och knäck sen i äggen.
 5. Vispa vidare och nu ska det inte bara vispas tills allt blandats – det ska bli en fluffig smet som är ljusgul till färgen. Krämig, nästan som tjock grädde. Då är du klar.
 6. Riv i citronskalet. Bara det yttersta så klart. Ekologiska citroner är att föredra av så många skäl att det är värt ett eget inlägg nån gång i framtiden.
 7. Dela vaniljstången, skrapa ur den och ha i vaniljen i smeten. Rör om så allt blandats (nu är det färdigarbetat med vispen och istället använder vi nu en slickepot eller kanske en träsked).
 8. Sikta ner vetemjöl och bakpulver i smeten och rör så det blandats om och inga klumpar återstår.
 9. Häll i mjölk, lönnsirap, mosade bananer och salt. Rör om igen.
 10. Fyll formarna till 50-60% och stoppa in i ugnen cirka 15 minuter (om man som jag använder små silikonformar, är det stora formar får man ha dem inne lite längre). Ta en tandpetare och stoppa ner i. Kommer den upp utan smet på sig är de klara.
 11. Nu gör vi frostingen – lägg äggvitorna i en ordentligt rengjord skål och tillsätt sockret. Frågan folk alltid ställer sig när de gör den här för första gången är Ska det verkligen vara så här mycket socker i? Det ska det.
 12. Ställ skålen över ett vattenbad med hett vatten. Det ska inte koka, men det ska vara hett. Vispa sakta runt tills allt sockret är löst och ägget känns varmt men inte hett (vi ska inte koka äggvitorna, bara värma upp dem). Gnugga smeten mellan tumme och pekfinger. Känner du inget socker? Verkligen inget alls? Då är den klar.
 13. Vispa nu äggen på hög hastighet tills de svalnat helt. Under tiden som man vispar blir de till en vit marängsmet som tjocknar mer och mer.
 14. När äggsmeten är helt sval klickar man i smöret (många små bitar, inte en stor klick), delar, skrapar ur och tillsätter vaniljstången innan man fortsätter vispa tills allt är blandat.
 15. Frostingen kan sparas ett par dar i en låda i kylen och när man sen ska använda den så tar man fram den, låter den bli rumstempererad och vispar den åter fluffig.
 16. Den här gången spritsade jag den direkt på cupcakesen, ställde dem i en låda med lock och tog sen med till jobbet. Serverades med en liten tesked lönnsirap över sig.