Så var det rabarbersäsong igen!

När jag igår svängde in på landet med målsättningen att skörda lite rabarber var det som när Bröderna Drövel gav sig ut på sin första expedition i Oslofjorden. Tropikhatt på och sen en stor machete för att hantera den regnskog av rabarber som någon tydligen försett med tillväxthormon under veckan som gått sen jag senast tittade till dem. När min farmor planterade dem nån gång efter kriget (oklart vilket krig) visste hon uppenbarligen vad hon gjorde eftersom platsen mot en konstant solig vägg varje år gör att de är klara först av alla i häradet.

Det leder i år – precis som varje år – till den obligatoriska Rabarberfrossan. Att använda något annat som huvudsmaksättare kommande månaden innebär enligt reglerna från min farfarsfarfarsfars testamente auto-ban från den reserverade platsen i släktgraven. Därför blir det även rabarberfokus på veckans länkkärlek.

Nog för att det är gott med rabarbercurd, men när jag ser PickiPickis pavlova med curd och grädde är det som att hitta ett till rum i huset där man bor. Sätter upp det på listan över saker att göra en dag när det inte regnar lika mycket som idag.

Rabarber och jordgubbar är en sagolik kombo och då självklart även när det kommer till saft. Här är ett bra och enkelt recept.

Muffins då? Man kan göra en uppsjö varianter men något jag inte testat själv är rabarber- och vit chokladmuffins. Låt oss bara enas om följande: Nu är det läge att testa.

Bloggen Kanel och Vanilj har gjort rabarber- och jordgubbspaj med apelsinmascarpone. I det inlägget finns även ett par bra tips till för den som verkligen vill gå bananas på rabarber.

Testa förresten att ta en stjälk, dela längs med och ställ i en kanna kallt vatten. Låt dra en timme och stäm mig om det inte blivit fräschaste sommarmåltidsdrycken.

Ett inlägg utan rabarber då som avslutning – Pernilla har varit på Noma och dokumenterat sitt besök föredömligt väl. Det är ingen risk för spoilers eftersom de mer eller mindre ändrar sin meny konstant. Men varning för att det ser outhärdligt gott ut.