julia child mastering the art of french cooking

Eftersom sommaren ska tillbringas på stranden, i hängmattan och i köket

Jag gjorde för någon månad sen en genomgång av ett gäng bra kokböcker och tänkte att när semesterperioden närmar sig likt ett skenande godståg (ärlig talat, är det inte läge att fräscha upp den liknelsen snart?) är det hög tid att ladda upp med lite mer inspiration till sommarens alla bakdagar.

Alla länkar må gå till Bokus, men det är bara för att jag brukar handla där och det blir enklast så. Jag har inte en spänn tillbaka för att jag länkar, om det nu var någon som undrade. Boken på bilden är som alltid praktverket Mastering the Art of French Cooking, Volume 1 & 2: The Essential Cooking Classics

Kan vi börja med en skräpbok? Jag är ingen vän av LCHF. Faktum är att jag tycker det gränsar till att vara ett hot mot långsiktig folkhälsa. För mig som älskar att baka på riktigt är det därmed rena hånet att hitta Baka med LCHF : klassiska bakverk till fika och fest utan socker och gluten på topplistorna. Kokosmjöl? Seriöst?

Jag gillar verkligen Lisa Lemke och hennes blogg Lisa Lever Kustliv (som dock uppdateras på tok för sällan!). Eftersom jag – trots mina tappra försök att verka storsint – egentligen är som en stor, kokande gryta av avundsjuka malde jag ner kindtänderna när jag läste om hennes flytt till vad som verkar vara en helt fabulös gård. Det var tack och lov ett par månader sen och när nu hennes bok Till sommaren: Mat för många har kommit ut lagom till att jag börjar fundera på olika bufféer för större middagar under sommaren är det inte svårt att slå till. Ska du ha många gäster i sommarstugan? Det här kan vara din räddning. (parentes: hon gav ut den här förra sommaren. Lite mer tips för grillsäsongen)

Sommar equals glass, eller hur? Ulrica Krii tipsade mig om boken Glass : hemgjord glass, ice pop, paletas, glasstårta, strössel och maräng av Elisabeth Johansson. Jag älskar glass men eftersom jag aldrig riktigt tagit mig tiden att fördjupa mig i det så står tyvärr min glassmaskin för det mesta och samlar damm. Nu kan det bli ändring på det, allt med en liten boks hjälp. Till hösten kommer Johansson, som är en prisbelönt konditor, med en bok om choklad som jag tror blir ett måsteköp. Får man inte nog av henne kan hon även ses göra pinnglas i TV4 här.

Husmanskost. Denna för många heliga graal. Det uppsving vårt nyfunna intresse har inneburit för restauranger, kockar och författare är en av de mest branschgenomsyrade trenderna på minst ett par år eftersom det har tagits emot av alla från producenter till konsumenter. Självklart hakar Per Morberg på och även om jag tycker att man i första hand ska köpa Leif Mannerströms Husmanskost eller Tore Wretmans Svensk husmanskost så kan man sen förbeställa även Morberg lagar husmanskost så man har den i september när den släpps.

Martin Johansson eller Pain de Martin som de flesta känner honom som, kommer ut med med sin tredje bok Bröd och pizza : surdegsbröd, fullkornsbröd, pizza och kanelbullar. Tänker köpa den primärt för att supporta honom och hans jakt på det perfekta brödet. Jag älskar hur han kommit att bli alla (nåväl, många i alla fall) 70-talist farsors köksförebild. Opretentiös familjefar som älskar att pyssla i köket och vill bli BFF med sitt gluten. Eller så är han bara den mest cyniska, trendkänsliga, PR-ninjan vi sett på länge.

I samma veva släpper hans raka motsats Jan Hedh (utbildad, detaljfreak, nestor etc) sin första renodlade surdegsbok Sura degar, söta bröd och det kommer garanterat finnas en uppsjö riktigt intressanta recept bland de totalt 120 stycken som samlats i boken.

Jag ska ha syltningsmaraton i höst. Det finns ingenting som kommer klara sig undan. Varenda litet bär kommer finna sig nedstoppat i en glasburk i källarens mörker tillsammans med både gamla vänner och nya bekantskaper. Klockrent timead är då Tareq Taylors Sylta, safta och lägg in. Släpps i början av augusti precis när skörden skörden är som bäst.

Slutligen – choklad får man inte för mycket av va? Chokladfabriken släpper i höst Chokladfabrikens desserter. Förhandsbokningen lika säker som Mellbergs panna.

Någon jag missat att ta med på min lista? Skriv en kommentar så ser jag till att uppdatera inlägget vart efter.