• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

7 kokböcker att köpa inför sommaren och hösten

juni 17, 2012 by Johan Hedberg 1 Comment

julia child mastering the art of french cooking

Eftersom sommaren ska tillbringas på stranden, i hängmattan och i köket

Jag gjorde för någon månad sen en genomgång av ett gäng bra kokböcker och tänkte att när semesterperioden närmar sig likt ett skenande godståg (ärlig talat, är det inte läge att fräscha upp den liknelsen snart?) är det hög tid att ladda upp med lite mer inspiration till sommarens alla bakdagar.

Alla länkar må gå till Bokus, men det är bara för att jag brukar handla där och det blir enklast så. Jag har inte en spänn tillbaka för att jag länkar, om det nu var någon som undrade. Boken på bilden är som alltid praktverket Mastering the Art of French Cooking, Volume 1 & 2: The Essential Cooking Classics

Kan vi börja med en skräpbok? Jag är ingen vän av LCHF. Faktum är att jag tycker det gränsar till att vara ett hot mot långsiktig folkhälsa. För mig som älskar att baka på riktigt är det därmed rena hånet att hitta Baka med LCHF : klassiska bakverk till fika och fest utan socker och gluten på topplistorna. Kokosmjöl? Seriöst?

Jag gillar verkligen Lisa Lemke och hennes blogg Lisa Lever Kustliv (som dock uppdateras på tok för sällan!). Eftersom jag – trots mina tappra försök att verka storsint – egentligen är som en stor, kokande gryta av avundsjuka malde jag ner kindtänderna när jag läste om hennes flytt till vad som verkar vara en helt fabulös gård. Det var tack och lov ett par månader sen och när nu hennes bok Till sommaren: Mat för många har kommit ut lagom till att jag börjar fundera på olika bufféer för större middagar under sommaren är det inte svårt att slå till. Ska du ha många gäster i sommarstugan? Det här kan vara din räddning. (parentes: hon gav ut den här förra sommaren. Lite mer tips för grillsäsongen)

Sommar equals glass, eller hur? Ulrica Krii tipsade mig om boken Glass : hemgjord glass, ice pop, paletas, glasstårta, strössel och maräng av Elisabeth Johansson. Jag älskar glass men eftersom jag aldrig riktigt tagit mig tiden att fördjupa mig i det så står tyvärr min glassmaskin för det mesta och samlar damm. Nu kan det bli ändring på det, allt med en liten boks hjälp. Till hösten kommer Johansson, som är en prisbelönt konditor, med en bok om choklad som jag tror blir ett måsteköp. Får man inte nog av henne kan hon även ses göra pinnglas i TV4 här.

Husmanskost. Denna för många heliga graal. Det uppsving vårt nyfunna intresse har inneburit för restauranger, kockar och författare är en av de mest branschgenomsyrade trenderna på minst ett par år eftersom det har tagits emot av alla från producenter till konsumenter. Självklart hakar Per Morberg på och även om jag tycker att man i första hand ska köpa Leif Mannerströms Husmanskost eller Tore Wretmans Svensk husmanskost så kan man sen förbeställa även Morberg lagar husmanskost så man har den i september när den släpps.

Martin Johansson eller Pain de Martin som de flesta känner honom som, kommer ut med med sin tredje bok Bröd och pizza : surdegsbröd, fullkornsbröd, pizza och kanelbullar. Tänker köpa den primärt för att supporta honom och hans jakt på det perfekta brödet. Jag älskar hur han kommit att bli alla (nåväl, många i alla fall) 70-talist farsors köksförebild. Opretentiös familjefar som älskar att pyssla i köket och vill bli BFF med sitt gluten. Eller så är han bara den mest cyniska, trendkänsliga, PR-ninjan vi sett på länge.

I samma veva släpper hans raka motsats Jan Hedh (utbildad, detaljfreak, nestor etc) sin första renodlade surdegsbok Sura degar, söta bröd och det kommer garanterat finnas en uppsjö riktigt intressanta recept bland de totalt 120 stycken som samlats i boken.

Jag ska ha syltningsmaraton i höst. Det finns ingenting som kommer klara sig undan. Varenda litet bär kommer finna sig nedstoppat i en glasburk i källarens mörker tillsammans med både gamla vänner och nya bekantskaper. Klockrent timead är då Tareq Taylors Sylta, safta och lägg in. Släpps i början av augusti precis när skörden skörden är som bäst.

Slutligen – choklad får man inte för mycket av va? Chokladfabriken släpper i höst Chokladfabrikens desserter. Förhandsbokningen lika säker som Mellbergs panna.

Någon jag missat att ta med på min lista? Skriv en kommentar så ser jag till att uppdatera inlägget vart efter.

 

Filed Under: Boktips, Matgeek testar Tagged With: boktips, kokböcker

Previous Post: « Cupcakes med rabarber
Next Post: 10 snabba frågor till PickiPicki »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme