• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Jordgubbsmousse med jordgubbscoulis

juni 28, 2012 by Johan Hedberg Leave a Comment

Jordgubbsmousse recept

Bra när det ska bjudas en massa folk på efterrätt

Jag tror inte det bara är jag som gärna inleder semestern med att se så få människor som möjligt och efter en veckas eremitliv övergå till att planera den första stora middagen med så många gäster som möjligt. Eller i alla fall ett par stycken.
Grill av olika slag som följs upp med en god efterrätt och ju mer man kan förbereda kvällen innan desto bättre. Hur mycket jag än hatar att fara fram och tillbaka mellan grill / kök / gäster / skafferi medan alla andra står med en öl i handen blir det samma visa varje gång. Tror jag är själva sinnebilden för hispig värd.

Alltså, planering är nyckeln till framgång (funderar på att köpa boken Sommarfester som kanske kan hjälpa mig att bli lite mindre nervvrak) och då är den här moussen perfekt eftersom man inte bara kan man förbereda kvällen innan – man ska. Köp gärna små engångsformar och fyll moussen i. Ser både trevligt ut och sparar en massa disktid.

Jordgubbsmousse med jordgubbscoulis

Tid: Fyrtiofem minuters jobb och minst fyra timmars vilande i kylen

  • 400 g jordgubbar
  • 120 + 30 g strösocker
  • 1 citron (bara saften)
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • 280 g Crème pâtissière (vaniljkräm)
  1. Gör vaniljkrämen och ställ in i kylen så den blir helt genomkall.
  2. Skär jordgubbarna i mindre bitar, lägg i en kastrull och häll över 120 g av sockret.
  3. Värm upp på medelvärme, rör om ibland och låt koka upp.
  4. Koka försiktigt runt 10 minuter tills alla bitar börjat sönderdelas. Mosa dem vartefter med en träsked.
  5. Förflytta till en mixer (eller om du är modig – ta fram stavmixern) och gör till slät puré.
  6. Häll puréen genom en sil så att alla kärnorna avlägsnas.
  7. Pressa i citronjuicen i coulisen (alltså saften som blir kvar när purén passerat silen), rör om och ställ in i kylen så även den svalnar helt.
  8. Vispa grädden tills den blir fast, men inte gränsar till smör. Vänd därefter ner den i vaniljkrämen.
  9. Placera äggvitorna i en skål, vispa dem till ett hårt skum och pudra därefter över sockret medan vispandet fortsätter. När allt sockret är löst i äggvitan har skummet nästan blivit lite segt och man kan inte längre se några stora luftbubblor.
  10. Vänd ner även äggvitan i grädden. Använd en slickpott och vispa inte ner det utan vänd med bestämda men varsamma rörelser.
  11. Ha slutligen i två tredjedelar av jordgubbscoulisen (vänd ner, vispa inte, var försiktig och överarbeta inte).
  12. Häll upp i små glas eller skålar och ställ in i kylen för att stelna.
  13. Skeda över den återstående coulisen innan servering, toppa med några bitar jordgubbe och kanske ett par blommor.

Filed Under: Desserter, Finfika Tagged With: efterrätt, jordgubbar, jordgubbsmousse, mousse, recept, sommar

Previous Post: « Veckans länkkärlek v 25
Next Post: 10 snabba frågor till Linneas Skafferi »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme