Mandelkakor recept

Den där typiska klassikern man har undanstoppad någonstans

När man pratar en bra fin-fika bör man tänka som en F1-förare, en pilot eller måhända Jens Byggmark – hur mycket man än vill bara ösa på måste man besikta bana och utrustning för att säkerställa att alla viktiga delar är med. En missad detalj och allt går åt helvete. Ungefär.

För ett enklare fin-fika är följande saker av yttersta vikt:
– Dryck – varm och kall är att föredra
– Mjuk kaka – bullar som inte är rykande färska hör till den här kategorin.
– Småkakor
– Utfyllnad att vända sig till när man vill ta mer av allt det andra men övriga deltagare börjat titta snett på en (tänk: skorpor)
– Pièce de résistance – sommartårta, rykande varma wienerbröd och annat som man lagt sin själ i

Idag tänkte jag vi skulle fokusera på småkakorna. De är bönderna i fin-fikats schackspel. De är för att förenkla det lite kaffebordets Zerg – ensamma föser man bara iväg dem med en fnysning, men tillsammans med likasinnade skapar de något som känns oövervinnerligt.

Mandelkakor är en klassiker och likt pepparkakor kan man spara dem länge i en tättslutande burk i skafferiet. Toppen att ta fram när man får gäster och all ledig tid har gått åt till att fritera små beignets.

Mandelkakor

Tid: 15 minuters jobb och en natts vilande i kylen

 1. Blanda mjöl, vanilj, kanel, bakpulver, mandelmjöl, strösocker och salt i en bunke.
 2. Skär ner smöret i små bitar i mjölblandningen.
 3. Häll över sirap och riv ner citronskalet.
 4. Blanda ihop allt genom att krama det med händerna tills det är en helt jämn deg.
 5. Lägg plastfolie i en brödform (eller annan form som du tycker passar bättre) och tryck ner degen i den så den får en passande form. Jag tycker den blir lagom stor om man pressar ut degen i halva formen. Den får lagom tjocklek då.
 6. Vik över plastfolien och ställ in i kylen minst 5 timmar, men gärna över natten.
 7. Efter att den vilat färdigt sätter man ugnen på 175 grader.
 8. Ta ut degen ur kylen, ta av folien och skär degen i cirka 2 mm tjocka skivor.
 9. Grädda mitt i ugnen cirka 10-12 minuter, eller tills de fått lagom färg.
 10. Låt dem vila på plåten ett par minuter efter att de tagits ut ur ugnen. Flytta dem sen till ett galler. När alla är gräddade stänger man av ugnen, låter den svalna en aning och ställer sen in plåten. Sätt en sked i ugnsluckan så den står lite på glänt och låt kakorna torka till sig under cirka en timme. Då blir de extra krispiga.
 11. Vill man göra något annorlunda med dem kan man ha lite grovt mortlad kardemumma i degen.