• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Mandelkakorna jag alltid har i skafferiet

juni 30, 2012 by Johan Hedberg 5 Comments

Mandelkakor recept

Den där typiska klassikern man har undanstoppad någonstans

När man pratar en bra fin-fika bör man tänka som en F1-förare, en pilot eller måhända Jens Byggmark – hur mycket man än vill bara ösa på måste man besikta bana och utrustning för att säkerställa att alla viktiga delar är med. En missad detalj och allt går åt helvete. Ungefär.

För ett enklare fin-fika är följande saker av yttersta vikt:
– Dryck – varm och kall är att föredra
– Mjuk kaka – bullar som inte är rykande färska hör till den här kategorin.
– Småkakor
– Utfyllnad att vända sig till när man vill ta mer av allt det andra men övriga deltagare börjat titta snett på en (tänk: skorpor)
– Pièce de résistance – sommartårta, rykande varma wienerbröd och annat som man lagt sin själ i

Idag tänkte jag vi skulle fokusera på småkakorna. De är bönderna i fin-fikats schackspel. De är för att förenkla det lite kaffebordets Zerg – ensamma föser man bara iväg dem med en fnysning, men tillsammans med likasinnade skapar de något som känns oövervinnerligt.

Mandelkakor är en klassiker och likt pepparkakor kan man spara dem länge i en tättslutande burk i skafferiet. Toppen att ta fram när man får gäster och all ledig tid har gått åt till att fritera små beignets.

Mandelkakor

Tid: 15 minuters jobb och en natts vilande i kylen

  • 100 g vetemjöl
  • 1 tsk vanilj
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 80 g mandelmjöl
  • 100 g strösocker
  • 1 knivsudd salt
  • 130 g smör (kylskåpskallt)
  • 60 g mörk sirap
  • Lite, lite skal från citron (endast det yttersta)
  1. Blanda mjöl, vanilj, kanel, bakpulver, mandelmjöl, strösocker och salt i en bunke.
  2. Skär ner smöret i små bitar i mjölblandningen.
  3. Häll över sirap och riv ner citronskalet.
  4. Blanda ihop allt genom att krama det med händerna tills det är en helt jämn deg.
  5. Lägg plastfolie i en brödform (eller annan form som du tycker passar bättre) och tryck ner degen i den så den får en passande form. Jag tycker den blir lagom stor om man pressar ut degen i halva formen. Den får lagom tjocklek då.
  6. Vik över plastfolien och ställ in i kylen minst 5 timmar, men gärna över natten.
  7. Efter att den vilat färdigt sätter man ugnen på 175 grader.
  8. Ta ut degen ur kylen, ta av folien och skär degen i cirka 2 mm tjocka skivor.
  9. Grädda mitt i ugnen cirka 10-12 minuter, eller tills de fått lagom färg.
  10. Låt dem vila på plåten ett par minuter efter att de tagits ut ur ugnen. Flytta dem sen till ett galler. När alla är gräddade stänger man av ugnen, låter den svalna en aning och ställer sen in plåten. Sätt en sked i ugnsluckan så den står lite på glänt och låt kakorna torka till sig under cirka en timme. Då blir de extra krispiga.
  11. Vill man göra något annorlunda med dem kan man ha lite grovt mortlad kardemumma i degen.

Filed Under: Cookies, Finfika, Sött Tagged With: baka, fika, kakor, mandelkaka, sommar

Previous Post: « 10 snabba frågor till Linneas Skafferi
Next Post: Veckans länkkärlek v 26 – Brödspecial »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2021 Matgeek on the Foodie Pro Theme