Tårtbotten recept

En hög, fluffig och oerhört tacksam tårtbotten

Vad man behöver för att lyckas med en tårta är ett bra recept på en tårtbotten. Sen är det bara att dela och fylla med goda och smetiga saker för att slutligen täcka med grädde och vips har man fikabordets huvudrollsinnehavare.

Jag bakar tyvärr inte tårtor tillräckligt ofta men nu när det är sommar har jag gett mig tusan på att överkompensera för vinterns negligerande.

Dock så kommer man inte direkt långt om man inte har en tårtbotten som lånar ut sin hjälpande hand. Den ska vara hög, fluffig och inte kladdig men absolut inte för torr. Det är precis vad den här är. Det är tamejtusan det enda recept man behöver när det kommer till tårtbottensbakande.


Jag delar den oftast i fyra lika stora skivor och får därmed tre möjligheter till fyllningar samt ett lager ovanpå.

I den här tårtan hade jag en rabarberkompott i botten, jordgubbskompott tillsammans med crème pâtissière i mitten tillsammans med jordgubbskompott och slutligen bara crème pâtissière i det översta lagret. Alla skivor hade även fått lite jordgubbssaft ringlad över sig för att öka saftigheten.

Idag åt vi upp resterna. Den mår inte sämre av att få vila en natt, det är allt jag har att säga i frågan.

Avslutningsvis – tänk inte ”Mnåååh att han ska envisas med att väga allt och inte bara kan köra med decilitermått som vettigt folk” och tänk istället ”Vad bra det blir när man mäter exakt och så enkelt att bara ställa bunken på vågen och hälla i allt”. Kan vi vara överens på den punkten?

Tårtbotten

Tid: Runt 50 min

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Ta fram en rund form med avtagbara kanter (springform, 24 cm i diameter, den absolut vanligaste formen i alla svenska hem).
 3. Lossa ringen och placera på ett bakplåtspapper. Rita av det på insidan och klipp sedan ut det. Klipp ett par millimeter innanför den ritade linjen.
 4. Klipp samtidigt till ett par remsor som är två-tre centimeter högre än kanten på formen.
 5. Sätt ihop formen, smöra den och tryck därefter fast pappersbitarna på respektive plats. Nu har du säkrat att den inte kommer att fastna det allra minsta.
 6. Ta fram en stor bunke och ställ på vågen. I med ägg och socker.
 7. Vispa. Glöm att vispa för hand om det inte är så att du har ett par avsnitt av Firefly liggandes som du kan se samtidigt. Använd en elvisp. Vad man gör nu är nämligen att avgöra om det ska bli en bra tårtbotten eller en katastrofal. Efter cirka fem minuters vispande kommer du notera hur den förändras till något som snarare kan liknas vid lättvispad grädde.
 8. Tillsätt vaniljen och vispa ett par minuter till.
 9. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och salt. Vänd runt med en slickepott (vispa inte) tills allt är blandat och det inte finns några klumpar kvar.
 10. Häll ner smeten i formen och ställ in i ugnen.
 11. Grädda i cirka 30-35 minuter. Öppna inte luckan förrän efter 25 minuter och vrid då runt formen ett halvt varv så den gräddas jämnt runtom. Försöker man glutta på kakan tidigare så riskerar man att den sjunker ihop.
 12. Stoppa i en tandpetare och kommer den upp utan smet på så är kakan klar. Ta ut och låt svalna innan man tar av formen och pappret.
 13. Går utmärkt att frysa om man är på det humöret. Kan vara bra att ha en redo på kort tid ibland.

Så här blir den när man är klar: