• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Tårtbotten – det enda recept du behöver

juli 4, 2012 by Johan Hedberg 1 Comment

Tårtbotten recept

En hög, fluffig och oerhört tacksam tårtbotten

Vad man behöver för att lyckas med en tårta är ett bra recept på en tårtbotten. Sen är det bara att dela och fylla med goda och smetiga saker för att slutligen täcka med grädde och vips har man fikabordets huvudrollsinnehavare.

Jag bakar tyvärr inte tårtor tillräckligt ofta men nu när det är sommar har jag gett mig tusan på att överkompensera för vinterns negligerande.

Dock så kommer man inte direkt långt om man inte har en tårtbotten som lånar ut sin hjälpande hand. Den ska vara hög, fluffig och inte kladdig men absolut inte för torr. Det är precis vad den här är. Det är tamejtusan det enda recept man behöver när det kommer till tårtbottensbakande.


Jag delar den oftast i fyra lika stora skivor och får därmed tre möjligheter till fyllningar samt ett lager ovanpå.

I den här tårtan hade jag en rabarberkompott i botten, jordgubbskompott tillsammans med crème pâtissière i mitten tillsammans med jordgubbskompott och slutligen bara crème pâtissière i det översta lagret. Alla skivor hade även fått lite jordgubbssaft ringlad över sig för att öka saftigheten.

Idag åt vi upp resterna. Den mår inte sämre av att få vila en natt, det är allt jag har att säga i frågan.

Avslutningsvis – tänk inte “Mnåååh att han ska envisas med att väga allt och inte bara kan köra med decilitermått som vettigt folk” och tänk istället “Vad bra det blir när man mäter exakt och så enkelt att bara ställa bunken på vågen och hälla i allt”. Kan vi vara överens på den punkten?

Tårtbotten

Tid: Runt 50 min

  • En liten klick smör
  • 330 g ägg (cirka 5 st stora)
  • 300 g strösocker
  • 1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljpulver)
  • 120 g vetemjöl
  • 70 g potatismjöl
  • 1 1/2 tsk bakpuler
  • 1 knivsudd salt
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta fram en rund form med avtagbara kanter (springform, 24 cm i diameter, den absolut vanligaste formen i alla svenska hem).
  3. Lossa ringen och placera på ett bakplåtspapper. Rita av det på insidan och klipp sedan ut det. Klipp ett par millimeter innanför den ritade linjen.
  4. Klipp samtidigt till ett par remsor som är två-tre centimeter högre än kanten på formen.
  5. Sätt ihop formen, smöra den och tryck därefter fast pappersbitarna på respektive plats. Nu har du säkrat att den inte kommer att fastna det allra minsta.
  6. Ta fram en stor bunke och ställ på vågen. I med ägg och socker.
  7. Vispa. Glöm att vispa för hand om det inte är så att du har ett par avsnitt av Firefly liggandes som du kan se samtidigt. Använd en elvisp. Vad man gör nu är nämligen att avgöra om det ska bli en bra tårtbotten eller en katastrofal. Efter cirka fem minuters vispande kommer du notera hur den förändras till något som snarare kan liknas vid lättvispad grädde.
  8. Tillsätt vaniljen och vispa ett par minuter till.
  9. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och salt. Vänd runt med en slickepott (vispa inte) tills allt är blandat och det inte finns några klumpar kvar.
  10. Häll ner smeten i formen och ställ in i ugnen.
  11. Grädda i cirka 30-35 minuter. Öppna inte luckan förrän efter 25 minuter och vrid då runt formen ett halvt varv så den gräddas jämnt runtom. Försöker man glutta på kakan tidigare så riskerar man att den sjunker ihop.
  12. Stoppa i en tandpetare och kommer den upp utan smet på så är kakan klar. Ta ut och låt svalna innan man tar av formen och pappret.
  13. Går utmärkt att frysa om man är på det humöret. Kan vara bra att ha en redo på kort tid ibland.

Så här blir den när man är klar:

Filed Under: Finfika, Från ugnen, Sött Tagged With: baka, recept, tårta, tårtbotten

Previous Post: « Tomatsås med salvia
Next Post: Ostkaka »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme