• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Vanilj – hur kunde vi acceptera nästan uteslutande fusk?

juli 9, 2012 by Johan Hedberg 5 Comments

Vanilj

Nu tar vi och styr upp det här!

Jag vet att jag inte är den första att reta upp mig på att vi konsumenter blir mer eller mindre dagligen lurade när det kommer till produkter med vanilj i men eftersom inget händer anser jag mig ha rätten att få skrika lite till.

Vanilj härstammar från orkidén Vanilla planifolia och kommer ursprungligen från Mexico. Idag står Madagaskar för hälften av världens vaniljproduktion medan Mexiko reducerats till en ytterst marginell producent. Samtidigt uppskattar man att 95% av allt som saluförs som vanilj egentligen är artificiell vanillin.

Vanillin framställs oftast av lignin, vilket är ämnet som binder samman cullolosa till ved. När man framställer pappersmassa skiljer man ligninet från cellulosan innan man renar ligninet som därefter förädlas till vanillin. Norska Borregaard tillverkar runt två tusen ton vanillin av massaved varje år. Som därefter hamnar i glass, yoghurt och en massa annat vi med glädje stoppar i oss.
Om du tycker att rödvinet smakar en gnutta vanilj är det just ligninet som finns i ekfaten som släpper ifrån sig smaknyanser.

Det är inte så att jag säger att det är en hälsofara att äta vanillin. Problemet är förutom att vanillin bara låtsas vara vanilj, att den förstnämnda saknar den komplexitet som riktig vanilj har. Vanilj är mjuk, mild och har ett spektrum av dofter som man inte behöver vara en anal matkännare för att känna igen. Vanillin är som en statisk doft helt utan djup.

Jag får fanimej hjärnblödning snart på alla usla produkter som heter något med vanilj men inte innehåller en tillstymmelse till riktig vanilj.
Låt oss gå igenom några produkter som finns på marknaden.

Kelda Vaniljvisp: Kelda® Vispbar Vaniljsås är gjord på äkta grädde som smaksatts med vanilj.
Låt oss bara släppa det faktum att det är ett säljargument för dem att den är gjord på äkta grädde. Smaksatt med vanilj får så klart konsumenten att tro att det är vanilj i den. Det är det inte. Det är vanillin.

Innehållsförteckning:  Grädde, socker 9,5 %, mjölkpulver, emulgeringsmedel (E472b, E471), aromer (bl a vanillin), färgämne (betakaroten), stabiliseringsmedel (karragenan).

Arla Mild Lättyoghurt Vanilj: Här har man adderat vaniljextrakt, men frågan är hur den är framställd. Det kan inte vara så mycket smak i den eller så har man snålat med den eftersom det även är vaniljarom bland ingredienserna.

Innehållsförteckning: Högpastöriserad mjölk, socker 5%, mjölkprotein, vaniljarom, vaniljextrakt och mild yoghurtkultur.

Milda Vaniljvisp: Ingen vanilj men däremot vaniljarom.

Innehållsförteckning: Skummjölk, härdat vegetabiliskt fett, socker, skummjölkspulver,  emulgeringsmedel (E472b och E472e av vegetabiliskt fett), vaniljarom, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjölk, karragenan), färgämne (betakaroten).

Produkter jag är lite skeptisk till, men som förmodligen innehåller en aning riktig vanilj:
GB Carte D’Or Vanilj: Enligt säljtexten innehåller den vanilj från Madagaskar och i innehållsförteckningen finns vaniljstångbitar och vaniljextrakt upptaget. Men extrakt kan vara hur svagt som helst och eftersom naturlig arom står innan de båda tidigare nämnda i inneållsförteckningen är det alltså en större andel fularom än riktig vanilj.

Eftersom det idag är extra viktigt för producenterna att visa att de har bra saker i sina produkter är det allt fler som har i en ytterst liten gnutta vanilj och sen skickar i en massa vanillin. Då kan man fortfarande skriva att det är äkta vanilj i även om det är så lite att det snarare framstår som ett cyniskt bedrägeri.

Men det är inte bara när mat produceras i fabriker som det fuskas – även vi privatpersoner tenderar att vara lata. Jag vet inte om det beror på att folk idag inte har testat riktig vanilj eller om man anser att det är för krångligt att skrapa ur en vaniljstång? Hur kan det annars komma sig att det är allmänt accepterat med vaniljsocker i recepts ingredienslistor. I kokböcker, på matsidor och receptsamlingar är det mer regel än undantag att professionella kockar och konditorer i sina recept har med fusket. Är det färre som läser om man krånglar till det och har med riktig vanilj, eller vad i hela friden är annars anledningen?

Hur kan det på något sätt kännas rätt att i cupcakes, vaniljvisp, kakor och tårtor propagera för vanillin? Vad i helvete hände egentligen med yrkesstoltheten?

Visst kostar det att köpa vanilj i butik. Runt 30 kr för 2 st har jag för mig att det kostar och då är den oftast av ganska god kvalité. Men gör man av med några stycken finns det andra källor att använda.

Själv (och jag har inte en krona för att jag säger det här) använder jag mig numera uteslutande av Vaniljimporten där 20 st ekologiskt odlade vaniljstänger från Madagaskar landar i min brevlåda för 149 kr.
Kvalitén på deras vanilj är helt fantastisk! När man öppnar vacuumförpackningen är doften likt inget annat och när man tar ut en stång är den oljig och mjuk. Bland det bästa som går att köpa i Sverige till överkomliga pengar.

Vill man ha pulverformen istället rekommenderar jag min gamla favorit – äkta vaniljpulver – som numera har bytt förpackning till det här utseendet. En burk motsvarar 5-7 stora vaniljstänger och är så nära man kan komma hel vaniljstång. 1/2 tsk vaniljpulver motsvarar 1 tsk vaniljsocker.

Nästa gång du står där med en burk låtsas-vanilj och ska hälla ner i den blivande kakan till fin-fikat är det dags att ta sig i kragen, slänga ut skiten och istället ha i riktig vanilj.
Du kommer aldrig vilja gå tillbaka. 

 

Filed Under: Nörderier Tagged With: vanilj, vanillin

Previous Post: « Veckans länkkärlek v 27
Next Post: Rabarbersaft med fläder »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2021 Matgeek on the Foodie Pro Theme