• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Lemon curd

juli 14, 2012 by Johan Hedberg Leave a Comment

lemon curd recept

A-well-a don’t you know about the curd?

Skjut mig för rubriken, men ärligt talat, hur lätt är det att komma på en klatschig inledning på ett curd-inlägg?

Igår gjordes Pavlova i köket på landet och ska man toppa säsongens första marängtårta med något vettigt är det lemon curd (eller citroncurd då om man inte vill vara så satans inter-natio-nal). När man väl gjort pavlovan inser man snabbt att det finns en stor burk curd kvar och då infinner sig frågan – vad göra nu?

Här är därför några förslag:
– På rostad smörgås
– Som fyllning i en tårta
– Ovanpå citronpajer
– I ett hål man gröper ur en cupcake
– Äta med sked direkt ur burken när ingen ser
– Vända ner i vispad grädde och ha till rabarberpajen

Själva curden gör man helst på ekologiska citroner eftersom man ska ha med skalet och efter att den är klar står den sig cirka en vecka i kylen.

Får jag även vara fräck att tipsa om rabarbercurden som jag gjorde tidigare?


Lemon curd

Tid: Cirka 40 minuter

  • 220 gram smör (inte margarin utan smör, ok?)
  • 4 citroner
  • 2 + 2 1/2 dl strösocker
  • 4 st ägg (medelstora)
  • En halv knivsudd salt
  1. Lägg smöret i en kastrull och smält sakta på medelvärme.
  2. Riv under tiden det yttersta citronskalet och ha ner i kastrullen.
  3. Pressa ur all saft och ha i även det samt 2 dl socker.
  4. Så fort smöret precis smält tar man av allt från plattan och låter det svalna ett tag. Rör om lite så att sockret löser sig.
  5. Vispa i en bunke äggen med det återstående sockret och saltet.
  6. Häll sakta ner det smälta smöret och citronen i äggen medan man fortsätter röra.
  7. Sätt kastrullen över ett vattenbad och rör konstant med en träslev eller liknande. Det som ska ske nu är att curden tjocknar, men om den kokar skär den sig direkt, utan pardon. Så rör ända från botten och håll ett öga på curden hela tiden.
  8. När den tjocknar och börjar sjuda (man ser pyttebubblor som stiger till ytan) tar man av den direkt.
  9. Häll upp i en väl rengjord glasburk och förvara i kylen. Klarar sig en vecka.

 

Filed Under: Fyllning och creme, Sylta, safta, konservera Tagged With: citron, citroncurd, curd, lemon curd, recept, Sött

Previous Post: « Aprikosmarmelad
Next Post: Veckans länkkärlek v 28 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme