Focaccia recept

Frukostbrödet som man kan småäta av hela dagen

Jag älskar att göra komplicerade bröd som tar en hel dag att knåda, dra i, jäsa i perfekt temperatur, vända på, vika, klämma lite på och grädda tills de är alldeles underbara. Men i ärlighetens namn – om man inte är bagare (och det är jag som bekant inte) eller nybliven Lotto-miljonär som tillbringar hela dagarna i det nybyggda jätteköket i en gammal vitrappad lada på gotländska kusten (drömma kan man alltid) har man inte alltid den tiden.

Surdeg i all sin prakt tar tid och även om man kan jäsa över natten och ha allt redo för att bara skjutsa in i ugnen på morgonen så vill man ibland ha ett bröd som går fort som attans utan att för den skull inte bli annat än helt magiskt gott.

Focaccia är just det brödet. Det får en mysig yta, det är lite småsegt, det smakar ljuvligt av rosmarin och oliver med lite flingad salt ovanpå. Jag skär upp en del till frukosten och äter helst med lite smör på eller doppad lätt i en god olivolja. Nu på sommaren skär man ett par bitar till och tar med ner till bryggan vid sjön, lägger på lite skivad tomat och stora bitar gurka. Ringla över lite olivolja och ha på lite salt. Rackarns gott till lunch.
Den sista biten använder man på kvällen för att suga upp alla goda safter som samlas på talriken när man ätit upp den sista biten grillat kött.

Morgonen efter gör man ett nytt.

För faktum kvarstår – det här är ett överjävligt gott bröd som inte kräver en massa utrustning eller tid och då kan man göra det hur ofta som helst.

Focaccia recept


Focaccia

Tid: 20 minuters arbete, 30 + 40 minuters jäsning, 25 minuter i ugnen

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lös jästen i vattnet som helst ska vara ljummet
  3. Häll i salt och mjöl. Blanda tills det blir en klibbig deg.
  4. Oliverna ska vara med kärnorna kvar om man vill ha någon som helst smak på dem. Skär bort köttet och kasta kärnorna. Vänd ner olivköttet i degen.
  5. Ringla över cirka en matsked olivolja och täck degen med plast. Låt jäsa 40 minuter.
  6. Ta en ugnsfast form eller en plåt, lägg på ett bakplåtspapper och häll ut degen. Tryck ut den så den täcker hela ytan.
  7. Täck med plast och låt jäsa ytterligare cirka 30 minuter.
  8. Fukta ett finger med vatten eller olja så det inte klibbar fast och tryck hål i ett fint mönster över degen.
  9. Ringla över olivolja (se till att det kommer lite extra i hålen), strö över rosmarinblad och slutligen några nypor flingsalt.
  10. In i ugnen med hela härligheten cirka 15-20 minuter. Se till att brödet får lite fin färg innan du tar ut det och ganska kvickt förflyttar det till ett galler för att svalna.