• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Focaccia

juli 20, 2012 by Johan Hedberg 2 Comments

Focaccia recept

Frukostbrödet som man kan småäta av hela dagen

Jag älskar att göra komplicerade bröd som tar en hel dag att knåda, dra i, jäsa i perfekt temperatur, vända på, vika, klämma lite på och grädda tills de är alldeles underbara. Men i ärlighetens namn – om man inte är bagare (och det är jag som bekant inte) eller nybliven Lotto-miljonär som tillbringar hela dagarna i det nybyggda jätteköket i en gammal vitrappad lada på gotländska kusten (drömma kan man alltid) har man inte alltid den tiden.

Surdeg i all sin prakt tar tid och även om man kan jäsa över natten och ha allt redo för att bara skjutsa in i ugnen på morgonen så vill man ibland ha ett bröd som går fort som attans utan att för den skull inte bli annat än helt magiskt gott.

Focaccia är just det brödet. Det får en mysig yta, det är lite småsegt, det smakar ljuvligt av rosmarin och oliver med lite flingad salt ovanpå. Jag skär upp en del till frukosten och äter helst med lite smör på eller doppad lätt i en god olivolja. Nu på sommaren skär man ett par bitar till och tar med ner till bryggan vid sjön, lägger på lite skivad tomat och stora bitar gurka. Ringla över lite olivolja och ha på lite salt. Rackarns gott till lunch.
Den sista biten använder man på kvällen för att suga upp alla goda safter som samlas på talriken när man ätit upp den sista biten grillat kött.

Morgonen efter gör man ett nytt.

För faktum kvarstår – det här är ett överjävligt gott bröd som inte kräver en massa utrustning eller tid och då kan man göra det hur ofta som helst.

Focaccia recept


Focaccia

Tid: 20 minuters arbete, 30 + 40 minuters jäsning, 25 minuter i ugnen

  • 25 g jäst
  • 300 g vatten
  • 420 g vetemjöl
  • 8 g salt (1 tsk)
  • 1 dl rensade oliver (eller mer om man verkligen gillar oliver)
  • Ett par kvistar rosmarin
  • Några nypor flingsalt
  • En god olivolja
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lös jästen i vattnet som helst ska vara ljummet
  3. Häll i salt och mjöl. Blanda tills det blir en klibbig deg.
  4. Oliverna ska vara med kärnorna kvar om man vill ha någon som helst smak på dem. Skär bort köttet och kasta kärnorna. Vänd ner olivköttet i degen.
  5. Ringla över cirka en matsked olivolja och täck degen med plast. Låt jäsa 40 minuter.
  6. Ta en ugnsfast form eller en plåt, lägg på ett bakplåtspapper och häll ut degen. Tryck ut den så den täcker hela ytan.
  7. Täck med plast och låt jäsa ytterligare cirka 30 minuter.
  8. Fukta ett finger med vatten eller olja så det inte klibbar fast och tryck hål i ett fint mönster över degen.
  9. Ringla över olivolja (se till att det kommer lite extra i hålen), strö över rosmarinblad och slutligen några nypor flingsalt.
  10. In i ugnen med hela härligheten cirka 15-20 minuter. Se till att brödet får lite fin färg innan du tar ut det och ganska kvickt förflyttar det till ett galler för att svalna.

 

Filed Under: Från ugnen Tagged With: baka, Bröd, focaccia, recept

Previous Post: « 10 snabba frågor till Heavenly Cupcake
Next Post: Brioche (snabbvarianten) »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme