julia child mastering the art of french cooking

Roman i hängmattan och en kokbok i hammocken

För ganska exakt en månad sen listade jag 7 kokböcker perfekta att köpa inför sommaren men nu när vi gått från oj kolla det börjar bli varmt ute till herrejösses vad allt börjar bli klart för att skördas behövs en annan arsenal av litteratur.

Tareq Taylors Sylta, safta och lägg in tipsade jag om förra gången så den räknas inte riktigt, men rekommenderas självklart fortfarande.

Kinna Jonsson som står bakom bloggen Mormors mat gav för tre år sen ut boken I mormors skafferi : fem generationers konservering dryck & dessert. Om du någon gång undrat hur man gjorde förr för att få till så god sylt och varför saften smakade extra mycket sommar när du var liten hittar du svaren här.

Självklart har Jan Hedh delat med sig av sin visdom på området Skördetid och även om somliga tycker att hans  Sylt och marmelad är överdrivet noga med detaljerna och att recepten ibland är på för stora volymer för det vanliga hushållet är den ovärderlig när man ska lära sig om vilka grader som gäller för vad, hur man får gelén att stelna lagom och vad som ska användas till vad för bästa resultat.

Åsa Swanberg
 gav för ett år sen ut Sommar på burk och hur otroligt det än må låta är det en av få nyutkomna böcker på området. Över 100 recept för allt från hallon till havtorn. Jag förstår inte att marknaden inte svämmar över av små smarta sylta- och safta-böcker, men så driver jag heller inget förlag varför min rätt att klaga är ganska begränsad.

Tyvärr finns den inte på svenska (än?) men jag rekommenderar verkligen Liana Krissoffs Canning For A New Generation som med sina över 150 recept tipsar om alla sätt möjliga för att konservera allt vad trädgården kan erbjuda. Vi pratar chutneys, inläggningar, syrade godsaker och allt därimellan.

Slutligen – när det blir höst och vi närmar oss mitten av september kommer Karin Bojs bok Syra själv : konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier ut. Konservering är förmodligen den trend som kommer starkast under hösten – delvis av naturliga skäl eftersom det är skördetid – och att syra allt från morötter till tomater är ett perfekt sätt för att få njuta av deras prakt under vintern. Den är om jag förstår saken rätt (inte bläddrat i den än) lite enklare att ta till sig än det mer extrema praktverket Wild Fermentation.