• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

6 kokböcker för regniga sensommardagar

juli 24, 2012 by Johan Hedberg 1 Comment

julia child mastering the art of french cooking

Roman i hängmattan och en kokbok i hammocken

För ganska exakt en månad sen listade jag 7 kokböcker perfekta att köpa inför sommaren men nu när vi gått från oj kolla det börjar bli varmt ute till herrejösses vad allt börjar bli klart för att skördas behövs en annan arsenal av litteratur.

Tareq Taylors Sylta, safta och lägg in tipsade jag om förra gången så den räknas inte riktigt, men rekommenderas självklart fortfarande.

Kinna Jonsson som står bakom bloggen Mormors mat gav för tre år sen ut boken I mormors skafferi : fem generationers konservering dryck & dessert. Om du någon gång undrat hur man gjorde förr för att få till så god sylt och varför saften smakade extra mycket sommar när du var liten hittar du svaren här.

Självklart har Jan Hedh delat med sig av sin visdom på området Skördetid och även om somliga tycker att hans  Sylt och marmelad är överdrivet noga med detaljerna och att recepten ibland är på för stora volymer för det vanliga hushållet är den ovärderlig när man ska lära sig om vilka grader som gäller för vad, hur man får gelén att stelna lagom och vad som ska användas till vad för bästa resultat.

Åsa Swanberg
 gav för ett år sen ut Sommar på burk och hur otroligt det än må låta är det en av få nyutkomna böcker på området. Över 100 recept för allt från hallon till havtorn. Jag förstår inte att marknaden inte svämmar över av små smarta sylta- och safta-böcker, men så driver jag heller inget förlag varför min rätt att klaga är ganska begränsad.

Tyvärr finns den inte på svenska (än?) men jag rekommenderar verkligen Liana Krissoffs Canning For A New Generation som med sina över 150 recept tipsar om alla sätt möjliga för att konservera allt vad trädgården kan erbjuda. Vi pratar chutneys, inläggningar, syrade godsaker och allt därimellan.

Slutligen – när det blir höst och vi närmar oss mitten av september kommer Karin Bojs bok Syra själv : konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier ut. Konservering är förmodligen den trend som kommer starkast under hösten – delvis av naturliga skäl eftersom det är skördetid – och att syra allt från morötter till tomater är ett perfekt sätt för att få njuta av deras prakt under vintern. Den är om jag förstår saken rätt (inte bläddrat i den än) lite enklare att ta till sig än det mer extrema praktverket Wild Fermentation.

Filed Under: Boktips, Matgeek testar Tagged With: boktips, kokböcker

Previous Post: « Smör – hemgjort, äkta, härligt smör
Next Post: Jordgubbssaft med fläder »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme