Citron cupcakes blåbär frosting

Tacksamt tilltugg för första OS-kvällen

Ikväll, när OS drar igång på riktigt, är det viktigt att man laddat med något passande att tugga på. Något jag lärt mig från tidigare sportevenemang är att det är dumt att göra något täckt med choklad (när Kessiakoff tog tillbaka bergatröjan i årets Tour de France och jag krampaktigt kramade något i höger hand under nästan trekvart bara för att först efteråt inse att vad det än må ha varit bestod till största delen av inte så värmetålig choklad) eller att man inte får göra för stora saker om inte sällskapet är anpassat därefter (hemgjord pizza på surdegsbotten med allt man kan tänka sig ovanpå blir väldigt mycket mat och det är först när Vinterstudion stängde igen för dagen jag noterade att jag ätit upp hela själv).

Värst av allt är ändå när man inser att darrandet i händerna beror på att man oavbrutet sörplat på en god kopp kaffe, som smidigt fyllts på från en termos, under ett helt Vasalopp. Under TV-sändningen av ett helt Vasalopp alltså.

Därmed tillbaka till huvudämnet: Ikväll börjar OS och som vanligt sker det med en invigning som kommer att pendla mellan oooooh-ögonblick (no food required) till en vad parad av atleter som vägrar ta slut (food required). Det är för att inte tappa i motiviation under paraden man behöver något gott att dra fram till den samlade publikskaran.

Små cupcakes som känns fräscha och är lite lagom munchiga är därmed att rekommendera. Varför inte använda lite av de där blåbären som nyligen plockats?

Det ska sägas direkt att de smakar en aning blåbär, men det är bara en touch. Vill man ha mer tryck i blåbärssmaken kan man ta 1 dl frysta blåbär, skaka dem i en påse med 1 msk potatismjöl och röra ner i smeten precis innan man fyller formarna. Det blir också väldigt, väldigt gott.

 

Citroncupcakes med blåbärsfrosting

Tid: 1 timme

Frosting

 1. Sätt ugnen på 180 grader .
 2. Se till att smöret är ordentligt rumstempererat och mjukt.
 3. Vispa smör och socker till en fluffig massa i en skål.
 4. Tillsätt äggen och vispa ordentligt. Det ska bli riktigt, riktigt fluffigt så vispa hellre en minut extra om du är osäker. Elvisp är så klart ett bra alternativ här även om min ballongvisp hittills inte svikit mig.
 5. Ha i citronskalet. Ekologiska citroner är verkligen, verkligen, verkligen att föredra.
 6. I en skål vid sidan om häller man ner vanilj, vetemjöl, bakpulver och salt. Rör om en aning.
 7. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Det gör underverk för slutresultatet att just sikta ner de torra ingredienserna eftersom man minimerar risken för klumpar, inte behöver röra lika mycket i smeten och därmed får behålla maximalt med fluffighet.
 8. Häll i mjölk och salt. Rör tills det blandats till en jämn smet.
 9. Fyll formarna till lite drygt hälften och sen direkt in i ugnen. Tid som behövs är cirka 20 minuter. Stoppa ner en tandpetare och kommer den upp utan någon smet på sig är de klara. Ta ut och låt svalna på galler.
 10. Nu gör vi frostingen – lägg äggvitorna i en ordentligt rengjord skål och tillsätt sockret. Frågan folk alltid ställer sig när de gör den här för första gången är Ska det verkligen vara så här mycket socker i? Det ska det.
 11. Ställ skålen över ett vattenbad med hett vatten. Det ska inte koka, men det ska vara hett. Vispa sakta runt tills allt sockret är löst och ägget känns varmt men inte hett (vi ska inte koka äggvitorna, bara värma upp dem). Gnugga smeten mellan tumme och pekfinger. Känner du inget socker? Verkligen inget alls? Då är den klar.
 12. Vispa nu äggen på hög hastighet tills de svalnat helt. Under tiden som man vispar blir de till en vit marängsmet som tjocknar mer och mer.
 13. När äggsmeten är helt sval klickar man i smöret (många små bitar, inte en stor klick), delar, skrapar ur och tillsätter vaniljstången innan man fortsätter vispa tills allt är blandat.
 14. Ha slutligen i blåbärssylten och vispa tills den är jämnt fördelad i frostingen.
 15. Frostingen kan sparas ett par dar i en låda i kylen och när man sen ska använda den så tar man fram den, låter den bli rumstempererad och vispar den åter fluffig.
 16. Spritsa frostingen på cupcakesen och riv över lite limeskal och vit choklad. Sätt slutligen ett par blåbär på toppen.