• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Citroncupcakes med blåbärsfrosting

juli 27, 2012 by Johan Hedberg 3 Comments

Citron cupcakes blåbär frosting

Tacksamt tilltugg för första OS-kvällen

Ikväll, när OS drar igång på riktigt, är det viktigt att man laddat med något passande att tugga på. Något jag lärt mig från tidigare sportevenemang är att det är dumt att göra något täckt med choklad (när Kessiakoff tog tillbaka bergatröjan i årets Tour de France och jag krampaktigt kramade något i höger hand under nästan trekvart bara för att först efteråt inse att vad det än må ha varit bestod till största delen av inte så värmetålig choklad) eller att man inte får göra för stora saker om inte sällskapet är anpassat därefter (hemgjord pizza på surdegsbotten med allt man kan tänka sig ovanpå blir väldigt mycket mat och det är först när Vinterstudion stängde igen för dagen jag noterade att jag ätit upp hela själv).

Värst av allt är ändå när man inser att darrandet i händerna beror på att man oavbrutet sörplat på en god kopp kaffe, som smidigt fyllts på från en termos, under ett helt Vasalopp. Under TV-sändningen av ett helt Vasalopp alltså.

Därmed tillbaka till huvudämnet: Ikväll börjar OS och som vanligt sker det med en invigning som kommer att pendla mellan oooooh-ögonblick (no food required) till en vad parad av atleter som vägrar ta slut (food required). Det är för att inte tappa i motiviation under paraden man behöver något gott att dra fram till den samlade publikskaran.

Små cupcakes som känns fräscha och är lite lagom munchiga är därmed att rekommendera. Varför inte använda lite av de där blåbären som nyligen plockats?

Det ska sägas direkt att de smakar en aning blåbär, men det är bara en touch. Vill man ha mer tryck i blåbärssmaken kan man ta 1 dl frysta blåbär, skaka dem i en påse med 1 msk potatismjöl och röra ner i smeten precis innan man fyller formarna. Det blir också väldigt, väldigt gott.

 

Citroncupcakes med blåbärsfrosting

Tid: 1 timme

  • 120 g smör
  • 220 g socker
  • 2 ägg
  • Skalet av 2 citroner (endast det yttersta)
  • Saften av 1 citron
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vanilj (dubbla om du använder vanillinsocker)
  • 200 gram vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 120 g mjölk
  • En knivsudd salt
  • Eventuellt lite lime och vit choklad att garnera med

Frosting

  • 5 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 450 g smör
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vanilj
  • 1 msk blåbärssylt
  1. Sätt ugnen på 180 grader .
  2. Se till att smöret är ordentligt rumstempererat och mjukt.
  3. Vispa smör och socker till en fluffig massa i en skål.
  4. Tillsätt äggen och vispa ordentligt. Det ska bli riktigt, riktigt fluffigt så vispa hellre en minut extra om du är osäker. Elvisp är så klart ett bra alternativ här även om min ballongvisp hittills inte svikit mig.
  5. Ha i citronskalet. Ekologiska citroner är verkligen, verkligen, verkligen att föredra.
  6. I en skål vid sidan om häller man ner vanilj, vetemjöl, bakpulver och salt. Rör om en aning.
  7. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Det gör underverk för slutresultatet att just sikta ner de torra ingredienserna eftersom man minimerar risken för klumpar, inte behöver röra lika mycket i smeten och därmed får behålla maximalt med fluffighet.
  8. Häll i mjölk och salt. Rör tills det blandats till en jämn smet.
  9. Fyll formarna till lite drygt hälften och sen direkt in i ugnen. Tid som behövs är cirka 20 minuter. Stoppa ner en tandpetare och kommer den upp utan någon smet på sig är de klara. Ta ut och låt svalna på galler.
  10. Nu gör vi frostingen – lägg äggvitorna i en ordentligt rengjord skål och tillsätt sockret. Frågan folk alltid ställer sig när de gör den här för första gången är Ska det verkligen vara så här mycket socker i? Det ska det.
  11. Ställ skålen över ett vattenbad med hett vatten. Det ska inte koka, men det ska vara hett. Vispa sakta runt tills allt sockret är löst och ägget känns varmt men inte hett (vi ska inte koka äggvitorna, bara värma upp dem). Gnugga smeten mellan tumme och pekfinger. Känner du inget socker? Verkligen inget alls? Då är den klar.
  12. Vispa nu äggen på hög hastighet tills de svalnat helt. Under tiden som man vispar blir de till en vit marängsmet som tjocknar mer och mer.
  13. När äggsmeten är helt sval klickar man i smöret (många små bitar, inte en stor klick), delar, skrapar ur och tillsätter vaniljstången innan man fortsätter vispa tills allt är blandat.
  14. Ha slutligen i blåbärssylten och vispa tills den är jämnt fördelad i frostingen.
  15. Frostingen kan sparas ett par dar i en låda i kylen och när man sen ska använda den så tar man fram den, låter den bli rumstempererad och vispar den åter fluffig.
  16. Spritsa frostingen på cupcakesen och riv över lite limeskal och vit choklad. Sätt slutligen ett par blåbär på toppen.

Filed Under: Finfika, Från ugnen Tagged With: blåbär, citroncupcakes, Cupcakes, frosting, recept, Sött

Previous Post: « 8 goda saker man kan göra med röda vinbär
Next Post: Tips på tilltugg till kvällens OS-invigning »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme