Krusbär

Röda eller gröna – krusbär är en fröjd att både plocka och äta

När jag var liten avskydde jag allt vad bärplockande hette. Hjortron innebar garanterad mygg-död och det lyckades alltid börja regna när man stod mitt på en myr med stövlarna begravda i nån form av dy medan det surrade likt Slaget om England runt huvudet. Hallon medförde upprivna armar och när man väl fick för sig att stoppa i sig ett bär så kunde man sätta pengar på att det kröp runt nåt kryp på det som man såg i samma ögonblick som hallonet släppte från fingrarnas grepp och for genom luften mot den öppna munnen. Vinbär tog en evighet att få ihop en liter av och de smakade inte ens speciellt gott.

Men så fanns det då krusbären. Söta och fulla av smak var de extra tacksamma att plocka eftersom de var så stora att det snabbt blev ett par liter man stolt kunde tassa in och visa upp. Visst fanns det taggar av grillspett-storlek, men de satt alltid så till att de lätt kunde undvikas.

Inte blev det sämre av att ett av mina starkaste minnen från en sommar vi tillbringade i min mammas kusins enorma villa vid Bodensjön i södra Tyskland var hemkokt krusbärsmarmelad, riktigt smör och färska bretzeln på verandan en krispig morgon tillsammans med ett glas apelsinjuice. Det är så jag fortfarande blir tårögd vid tanken.

Nu när då säsongen precis startat och det är dags att skörda de dignande buskarna är det läge att tipsa om ett gäng bra recept på saker man kan använda krusbären till.

1. Klassisk krusbärsmarmelad
Den givna förstaplatsen. Det viktigaste och det man absolut ska inleda med att göra. Enkelt att lyckas med då krusbären innehåller mycket naturligt pektin.

2. Krusbärscurd
Curd är något man alltid ska ha i kylen. Perfekt för tårtor, pajer eller bara att ha på en nyrostad smörgås en tidig söndagsmorgon.

3. Krusbärspaj
Men så klart va? Paj måste man göra på dem. Det fina är att den blir alldeles lagom syrlig. Mer len än till exempel en vinbärspaj.

4. Små pajer med krusbär och vit chokladkräm
En ljuvlig dessert och visst är det trevligt att krusbär och vit choklad passar så bra ihop?

5. Krusbärskompott med pistagenötter och kardemumma
Onekligen en intressant kombination!

6. Krusbärssylt
Det behövs minst ett par burkar krusbärssylt till vinterns pannkaksfester.

7. Krusbärskaka
Snabbt gjord och så himla god.

8. Cognacinkokta krusbär
Kolla på bilder där de kombinerats med ost och ett gott bröd. Japp, det är bara att sätta igång direkt.

9. Krusbärsmarmelad med vanilj
En liten twist på vanliga krusbärsmarmeladen.

10. Krusbärsmarmelad med whisky
En lite större twist.

Med det sagt – ut i trädgården med er nu!