Krusbär recept

Barndomsminnen en masse

När jag var liten bilade vi några gånger ner till mina kusiner i Tyskland. På en fantastisk stenveranda med utsikt över Bodensjön åt vi nybakade brezeln med riktigt smör och hemkokt krusbärsmarmelad. Den var mörkt röd, söt men med en syrlig touch och nästan 25 år senare minns jag fortfarande precis varenda nyans.

Hemma i trädgården hade vi ett par krusbärsbuskar som jag som barn tyckte var på gränsen till trams. Taggiga och ett helvete att få fram felskjutna bollar ur. Till råga på allt var bären alltid sura när man provade dem. Men mina föräldrar skötte om dem som om de var gåvor från kungahuset.

Idag är jag likadan. Inför utsikten att i slutet av sommaren få koka marmelad pysslar jag om min buske från det att första bladen dyker upp. Stadgar grenarna, håller borta ogräs, vattnar ordentligt och jagar bort fåglar som så mycket som tittar åt dess håll.

Eftersom det varit så oerhört varmt senaste veckorna har krusbären mognat förhållandevis tidigt. Sista semesterveckan inleddes årets marmelad- och syltkokarperiod med en laddning högröda krusbär som åkte ner i grytan. Resultatet blev precis så gott som jag mindes det från barndomen även om utsikten över Bodensjön är svår att slå om man inte är ute i skärgården.

Några saker att tänka på när man gör krusbärsmarmelad:
– Rensa bären ordentligt. Skär av resterna av blomman, det grå fnaset på toppen, och skaftet.
– Krusbär innehåller mycket naturligt pektin. Därför behöver man inte tillsätta pektin eller använda syltsocker. Marmeladen stelnar ändå.
– Testa att kombinera krusbär med sånt som innehåller låga mängder pektin, exempelvis jordgubbar eller rabarber. Det blir väldigt gott tillsammans.
– Vill man smaksätta marmeladen kan man ha i lite lime, en vaniljstång, kanel, kardemumma eller koncentrerad flädersaft.
– Receptet går att göra på antingen röda eller gröna krusbär.

 

Krusbärsmarmelad
Tid: 1 timme  

  1. Skölj och rensa körsbären. Ställ in ett par små fat i frysen.
  2. Lägg dem i en tjockbottnad kastrull eller gryta och slå på vattnet.
  3. Koka upp på medelvärme och låt bären sjuda tills de börjar släppa vätska.
  4. Pressa i saften av citronen.
  5. Sänk värmen och rör ner sockret. Det ska inte koka förrän allt socker är löst för annars riskerar man att sockret kristalliseras och man får klumpar i marmeladen.
  6. Koka kraftigt i cirka 10 minuter. Skumma hela tiden. Överkurs är att pensla på kanterna med vatten för att få bort eventuella sockerkristaller som stänkt upp och riskerar bli hårda och faller ner i marmeladen.
  7. När marmeladen når 107-108 grader i temperatur är den klar. När den tjocknat ordentligt kan man också lägga en klick på ett av faten som stått i frysen och efter någon minut drar man fingret genom marmeladen. Om den inte rinner ihop igen är den klar.
  8. Fyll upp på väl rengjorda burkar som gärna sköljts med kokande vatten eller stått i en het ugn några minuter.
  9. Marmeladen klarar sig minst några månader om den står mörkt och svalt. I frysen står den sig en mindre evighet.