• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Klassisk krusbärsmarmelad

juli 29, 2014 by Johan Hedberg 4 Comments

Krusbär recept

Barndomsminnen en masse

När jag var liten bilade vi några gånger ner till mina kusiner i Tyskland. På en fantastisk stenveranda med utsikt över Bodensjön åt vi nybakade brezeln med riktigt smör och hemkokt krusbärsmarmelad. Den var mörkt röd, söt men med en syrlig touch och nästan 25 år senare minns jag fortfarande precis varenda nyans.

Hemma i trädgården hade vi ett par krusbärsbuskar som jag som barn tyckte var på gränsen till trams. Taggiga och ett helvete att få fram felskjutna bollar ur. Till råga på allt var bären alltid sura när man provade dem. Men mina föräldrar skötte om dem som om de var gåvor från kungahuset.

Idag är jag likadan. Inför utsikten att i slutet av sommaren få koka marmelad pysslar jag om min buske från det att första bladen dyker upp. Stadgar grenarna, håller borta ogräs, vattnar ordentligt och jagar bort fåglar som så mycket som tittar åt dess håll.

Eftersom det varit så oerhört varmt senaste veckorna har krusbären mognat förhållandevis tidigt. Sista semesterveckan inleddes årets marmelad- och syltkokarperiod med en laddning högröda krusbär som åkte ner i grytan. Resultatet blev precis så gott som jag mindes det från barndomen även om utsikten över Bodensjön är svår att slå om man inte är ute i skärgården.

Några saker att tänka på när man gör krusbärsmarmelad:
– Rensa bären ordentligt. Skär av resterna av blomman, det grå fnaset på toppen, och skaftet.
– Krusbär innehåller mycket naturligt pektin. Därför behöver man inte tillsätta pektin eller använda syltsocker. Marmeladen stelnar ändå.
– Testa att kombinera krusbär med sånt som innehåller låga mängder pektin, exempelvis jordgubbar eller rabarber. Det blir väldigt gott tillsammans.
– Vill man smaksätta marmeladen kan man ha i lite lime, en vaniljstång, kanel, kardemumma eller koncentrerad flädersaft.
– Receptet går att göra på antingen röda eller gröna krusbär.

 

Krusbärsmarmelad
Tid: 1 timme  

  • 1 kg krusbär
  • 1 dl vatten
  • 1 ekologisk citron
  • 800-1.000 g socker
  1. Skölj och rensa körsbären. Ställ in ett par små fat i frysen.
  2. Lägg dem i en tjockbottnad kastrull eller gryta och slå på vattnet.
  3. Koka upp på medelvärme och låt bären sjuda tills de börjar släppa vätska.
  4. Pressa i saften av citronen.
  5. Sänk värmen och rör ner sockret. Det ska inte koka förrän allt socker är löst för annars riskerar man att sockret kristalliseras och man får klumpar i marmeladen.
  6. Koka kraftigt i cirka 10 minuter. Skumma hela tiden. Överkurs är att pensla på kanterna med vatten för att få bort eventuella sockerkristaller som stänkt upp och riskerar bli hårda och faller ner i marmeladen.
  7. När marmeladen når 107-108 grader i temperatur är den klar. När den tjocknat ordentligt kan man också lägga en klick på ett av faten som stått i frysen och efter någon minut drar man fingret genom marmeladen. Om den inte rinner ihop igen är den klar.
  8. Fyll upp på väl rengjorda burkar som gärna sköljts med kokande vatten eller stått i en het ugn några minuter.
  9. Marmeladen klarar sig minst några månader om den står mörkt och svalt. I frysen står den sig en mindre evighet.

 

 

Filed Under: Från skogen, Sylta, safta, konservera Tagged With: krusbär, marmelad, recept

Previous Post: « Receptsamling för slow cooker
Next Post: Vattenmelon – 8 tips och recept »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme